20 juliol, 2021
Agenda

Convocatòria de mediació cultural. Programa Arte Ambulatorio

Fundació Cultura en Vena llança aquesta convocatòria per ser mediadorx cultural en comunitats rurals d'Aragó dins d'Arte Ambulatorio, programa d'exposicions itinerants per hospitals i pobles en risc de despoblació.

Arte Ambulatorio és un programa d’exposicions itinerants per hospitals i comunitats rurals en risc de despoblació de la Fundación Cultura en Vena, que treballa per apropar l’art i la música als entorns sanitaris i regions en risc de despoblació, investigant els efectes de les pràctiques artístiques en la salut i el benestar.

 

Comissariada especialment per als i les pacients i persones de la comunitat rural, cada exposició aporta una nova relació entre el fet cultural, els i les espectadorxs i l’entorn hospitalari o rural, d’una manera accessible. L’objectiu és intervenir espais públics i privats de l’hospital i espais públics del poble, amb obres procedents d’artistes reconeguts i emergents, així com continguts dels principals museus, fundacions i galeries d’art del país.

 

Els i les principals beneficiarixs del programa són pacients, familiars, personal sanitari i persones residents en àrees en risc de despoblació. Però també les institucions culturals, que poden veure incrementades la visibilitat del seu patrimoni, i els i les joves artistes emergents, que es beneficien de nous circuits per a l’art.

 

L’organització impulsora de la convocatòria considera que les activitats de mediació són clau per facilitar l’accesibilitat dels continguts als i les seves destinatàrixs, així com generar vinculació de nous públics amb la cultura, com ara la gent gran o un públic tan transversal com els i les pacients d’un hospital, com a via per millorar el seu benestar i salut. Per això, Arte Ambulatorio incorpora activitats de mediació en les exposicions.

 

La convocatòria persegueix també fomentar l’ocupabilitat dels i les mediadorxs culturals mitjançant l’impuls d’un sector d’activitat on s’integri la cultura i la salut, potenciant el paper de la cultura i l’art com a eines estratègiques per millorar la salut de les comunitats rurals a nivells físic, psicològic i espiritual.

 

Està dirigida a mediadorxs culturals, professionals de les Humanitats i les Arts (especialment llicenciats i llicenciades en Belles Arts i en Història de l’Art), però també a qualsevol persona interessada en la cultura, en la seva accessibilitat universal i en la seva capacitat dimpacte i transformació social. Es valorarà la vinculació dels i les participants amb el territori, donant prioritat a persones que comptin amb formació i/o experiència en gestió cultural, història de l’art, belles arts o arts escèniques.

 

 

Imatge exposició ¿Goya en un hospital? Hospital Universitari Miguel Servet (Saragossa)

 

 

Aquestxs mediadorxs culturals acompanyaran les 5 exposicions itinerants a realitzar entre agost i octubre per zones rurals d’Aragó. La primera exposició d’Arte Ambulatorio, ¿Goya en un hospital?, comissariada per les mediadores culturales Patricia Raijenstein i Ana Folguera, està actualment exposada a l’Hospital Universitari Miguel Servet de Saragossa i l’Hospital Universitari Puerta de Hierro de Majadahonda (Madrid). L’exposició va arrencar l’agost del 2020 a Fuendetodos, localitat natal del reconegut pintor aragonès Francisco de Goya, i fins a l’octubre viatjarà per 5 localitats de Terol, Saragossa i Osca. Aquestes itineràncies del programa Arte Ambulatorio per territori aragonès han rebut el suport d’Acción Cultural Española (ACE), amb motiu del 275è aniversari del naixement de Goya.

 

Els i les mediadorxs estaran acompanyats pel personal de Cultura en Vena, que dirigiran les tasques de mediació, i participaran prèviament en una formació gratuïta en línia (mitjançant un webinar en directe) perquè puguin oferir un suport estratègic 360º a l’exposició, per la qual cosa s’abordarà des de com muntar l’exposició, com ha de ser la relació amb els i les usuàrixs i accions per captar la seva atenció, fins a com poder mesurar l’impacte i la satisfacció dels i les usuàrixs.

 


 

Dates: Termini obert per a la recepció de sol·licituds fins el 31 de juliol

 

> Selecció i comunicació als i les seleccionadxs: 2 i 3 d’agost

 

> Formació en línia: 10 d’agost de 10h a 13h.

 

> Comunicació als i les seleccionadxs dels pobles de destinació: 12 i 13 d’agost

 

Les exposicions es realitzaran en les següents dates i en les següents localitats:

 

> Pancrudo (Terol): 20 i 21 d’agost

> Parras de Martín (Terol): 21 i 22 d’agost

> Uncastillo (Saragossa): 24 i 25 d’agost

> Ainsa (Osca): 15 i 16 d’octubre (per confirmar)

> Boltaña (Osca): 16 i 17 d’octubre (per confirmar)

 

Convoca: Fundación Cultura en Vena
A càrrec de: Patricia Raijenstein i Ana Folguera (Mediadores culturals)/Autores de l’exposició ¿Goya en un hospital? entorn de reproduccions de les obres del pintor cedides pel Museo del Prado (Madrid)

Dirigit a: Mediadorxs culturals, professionals de les Humanitats i les Arts, i persones interessades en la cultura i la seva capacitat d’impacte social

Suport: Acción Cultural Española (ACE)

En el marc de: Programa Arte Ambulatorio (Cultura en Vena)

Més info i bases de la convocatòria: culturaenvena/convocatoria-de-mediacion-cultural

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre iniciatives desenvolupades a Aragó

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.