11 febrer, 2021
Agenda

Convocatòria projecte educatiu Missió ALIA

Convocatòria del CCCB Educació dirigida a instituts de Barcelona per participar en el projecte educatiu Missió ALIA que relaciona divulgació científica i creació literària en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya.

Missió ALIA és un projecte transversal del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que connecta coneixements i activa competències. Es desenvolupa en paral·lel a l’exposició del CCCB Mart. El mirall vermell i, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), vol apropar al planeta vermell sis grups de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat durant tres mesos.

 

Com a part de la metodologia de treball, s’inclou la presentació del projecte al professorat dels centres seleccionats i un treball intern a partir dels recursos facilitats per treballar el repte assignat a cada institut. A més de la visita a l’exposició del CCCB, els i les participants coneixeran un projecte de recerca de l’IEEC a través d’un dels seus investigadors i tindran l’acompanyament d’una escriptora de ciència ficció per crear les seves pròpies “cròniques marcianes”. Es tracta de Kike Herrero Casas (astrònom a l’IEEC) i d’Inés Macpherson (llicenciada en Filosofia i narradora d’històries).

 

Amb el relats resultants es planteja la creació d’un podcast per revisitar el clàssic Cròniques marcianes (Ray Bradbury) i la seva presentació al CCCB a l’estiu, entrant a formar part de la programació del centre cultural.

 

Per posar l’incís en la transversalitat del projecte, en l’avaluació de les candidatures es valorarà el treball transversal del repte des de diferents assignatures, per això caldrà presentar el suport d’un mínim de dos docents de dues assignatures diferents. Els sis reptes que Missió ALIA planteja al voltant de l’exploració del planeta Mart són:

 

> Podrem sobreviure-hi els humans? La vida en hàbitats extrems

 

> Com podrem menjar, beure i respirar a Mart? Sistemes de suport vital en una base marciana

 

> Com podria ser una ciutat sostenible a Mart? Disseny d’una ciutat marciana

 

> Quants planetes són necessaris per a mantenir el nostre estil de vida? Expansió per la galàxia i terraformació

 

> Hi ha vida fora de la Terra? Hi havia vida a Mart? Cerca de vida, consciència alienígena i civilitzacions

 

> De qui és l’univers? Exploració pacífica, colonització i explotació de l’espai

 


 

Dates: Convocatòria oberta fins el 19 de febrer

 

> De març a maig: Desenvolupament del projecte als instituts seleccionats 

 

> Juny: Presentació dels relats al CCCB

 

Convoca: CCCB Educació (CCCB)
A càrrec de:
Kike Herrero Casas (IEEC) i Inés Macpherson
Dirigit a: Grups de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat d’instituts de Barcelona
Col·labora: Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Suport: Fundació Banc Sabadell
En el marc de: Exposició Mart. El mirall vermell (CCCB)
Més informació: cccb.org/missio-alia

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb Ciència+Escola

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.