10 gener, 2022
Notícia

Convocatòria projectes de recerca Medialab Matadero 2022-2023

Convocatòria per a la selecció de tres projectes de recerca situada dins del programa anual de Medialab al centre de creació contemporània Matadero Madrid (Ajuntament de Madrid).

Convocatòria per a la selecció de tres projectes de recerca situada a desenvolupar durant un any en el marc de les noves línies de treball de Medialab-Matadero, el laboratori ciutadà de producció, recerca i difusió de projectes culturals de l’Ajuntament de Madrid. Els projectes es duran a terme en un procés obert amb usuarixs i públic, i en diàleg amb les activitats i comunitats vinculades del programa anual del centre cultural Matadero Madrid. Les propostes presentades, a més, hauran d’estar en relació amb una o diverses de les temàtiques proposades per les línias de recerca Medialab 2022-2023.

 

Medialab els denomina projectes de recerca “situada” perquè s’entén que el context on es desenvoluparan és rellevant. A diferència d’altres entorns de recerca més introspectius, Medialab ofereix un marc obert per a la recerca, en constant diàleg amb múltiples agents, juntament amb dinàmiques de col·laboració, participació i coproducció. Els i les investigadorxs seleccionats/des s’incorporaran a un ecosistema format per centenars de membres, desenes de grups de treball, laboratoris de prototipat col·laboratiu, tallers transversals o residències artístiques, i es vol que tant els i les candidatxs com els seus projectes tinguin la voluntat de nodrir i nodrir-se d’aquest context únic.

 

La convocatòria està dirigida a projectes, que individual o col·lectivament, investiguin en disciplines com el disseny, l’art, l’arquitectura, l’urbanisme, l’economia, el cinema, la fotografia, el periodisme, els mitjans digitals, les ciències mediambientals, la filosofia, l’enginyeria, els estudis socials, les ciències polítiques, la programació, la ciència dels materials, l’activisme o qualsevol altre camp.

 

Medialab és un espai d’innovació i recerca transdisciplinar, col·laborativa i oberta que acull projectes que no encaixen en les estrictes línies de la recerca acadèmica, sovint incapaç d’aglutinar i entrellaçar disciplines diverses o posicions intermèdies entre el pensament i la pràctica. La missió d’aquest programa de Matadero Madrid és ajudar a solucionar aquest buit institucional, acollint i impulsant idees i projectes que, plantejats com una tasca de recerca proactiva, col·laborativa i experimental, no troben el seu lloc en els programes públics més disciplinars malgrat la seva capacitat transformadora.

 

 

Línies de recercaMedialab 2022-2023

 

Els projectes candidats a la convocatòria del programa Medialab de Matadero Madrid hauran d’estar en relació amb una o diverses de les 8 línies de recerca transversal al voltant de les quals orbitarà la seva programació 2022-2023:

 

Nuevas DinámicasLínia de recerca per explorar el potencial de les noves tecnologies per construir estructures de governança més justes i resilients, que garanteixin la inclusió, l’accessibilitat i l’equitat de les diferents capes socials.
Medios SintientesLínia temàtica per promoure la creació de noves plataformes computacionals i sensorials capaces de desplegar comprensions alternatives del món, superar les limitacions perceptives de l’ésser humà i produir noves abstraccions per comprendre la complexitat de la nostra realitat hiperconnectada.
Ecosistemas HíbridosLínia de recerca que opera en la intersecció del disseny infraestructural, la incorporació de nous models energètics, l’urbanisme radical, o la ciència dels materials per millorar la relació entre els entorns naturals i els creats per l’home, fent-los operar com un únic sistema híbrid en vies d’un adequat rendiment mediambiental.
Semióticas InteligentesLínia temàtica que explora el futur dels sistemes de comunicació entre diferents agents intel·ligents, posant especial èmfasi en la semiòtica entre el medi i sistemes humans i no humans. Buscarà estratègies tant per humanitzar el llenguatge no humà, fent-lo més afectiu i accessible, com per deshumanitzar el nostre enteniment del llenguatge, aconseguint definir noves dinàmiques i processos.
Micro-Macro-TectónicasLínia de recerca que impulsa el desenvolupament de projectes transdisciplinars que, entre altres temes, treballin en la generació de nous materials, sistemes de producció energètica, enginyeria molecular, mecanismes de captura de carboni, biofabricació o geoenginyeria; tots aquells que facin ús d’estratègies o tecnologies micro-escalars, però amb capacitat transformadora a gran escala.
Herramientas DisruptivasLínia temàtica centrada en el disseny, desenvolupament i implementació d’un ampli catàleg de noves eines i aplicacions medials (interfícies físiques i digitals) amb el potencial per transformar la societat (des de les dinàmiques socials, polítiques o econòmiques fins a les formes tradicionals d’expressió i difusió artística).
Cibernéticas TangiblesLaboratori per impulsar projectes que habitin el pont existent entre els nostres mons físics i virtuals (l’anomenat ciberespai), així com la capacitat d’aquests per construir ecosistemes duals en els quals qüestions com la identitat, privacitat, portabilitat, o propietat poden ser repensades.
Horizonte de SucesosLínia de recerca que acull totes aquelles recerques que, per la seva naturalesa estranya, “àlien” o precursora, no trobin el seu lloc en cap de les altres línies temàtiques. Ha de propulsar projectes que explorin en allò desconegut-desconegut, en allò inclassificable, en aquelles coses per a les quals no tenim ni nom encara, ajudant-nos a detectar camins inexplorats i els riscos que puguin comportar.

 

 

Dates: Convocatòria oberta fins el 24 de gener

A partir del 4 de febrer: comunicació de la resolució a través de les pàgines webs de Medialab i Matadero Madrid

15 de febrer: data d’inici dels projectes de recerca a desenvolupar al llarg del 2022 a Matadero Madrid. Paseo de la Chopera, 14. 28045 Madrid

Convoca: Programa Medialab (Matadero Madrid)

Dirigit a: Investigadorxs de qualsevol àmbit disciplinar que vulguin treballar amb les comunitats i recursos de Medialab com a context

Més informació: medialab-matadero.es/convocatoria-proyectos-investigacion-situada

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre recerca en l’àmbit artístic i cultural


 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.