24 desembre, 2021
Notícia

Convocatòria Saberes Rurales. Residència artística 2022

El CDAN (Fundación Beulas) i 3piedras (art i transformació rural) llancen la 3ª convocatòria de residències per a projectes artístics amb l'entorn i la comunitat d'Ara (Huesca), i amb els sabers rurals com a eix temàtic.

3piedras obre les portes del seu espai de trobada i creació, situat a la localitat d’Ara (municipi de Jaca, Pirineu aragonès), a la tercera residència temporal per a la creació artística entesa com activador de canvi, una iniciativa coorganitzada amb el Centro de Arte y Naturaleza-CDAN (Fundación Beulas) d’Osca. La convocatòria, que en aquesta 3a edició té els “sabers rurals” com a eix temàtic, està dirigida a artistes i creadorxs amb una proposta de projecte principalment relacionat amb les arts plàstiques, audiovisuals, de recerca o experimentació artística.

 

La residència compta amb la tutoria de Juan Guardiola (curador i expert en art, natura i medi ambient), que és col·laborador i assessor artístic de 3piedras, i el jurat que seleccionarà els projectes estarà format per: Aida Boix (Directora de Lo Pati), Gemma Carbó (Directora del Museu de la Vida Rural), Isabelle de Galo (Directora de la Fundación Carasso), Juan Guardiola (3piedras), Alfredo Puente (Curador de la Fundación Cerezales) i Roberto Ramos (Tècnic de l’INDOC, CDAN).

 

Totes les propostes presentades hauran de contemplar la realització d’una activitat oberta amb els i les habitants de la zona a tall d’intercanvi d’experiències i restitució a l’entorn, per exemple, un taller o una xerrada. L’acceptació de la beca implica, també, la realització d’una exposició a Ara o una proposta d’intervenció artística a la localitat o al seu paisatge proper, entenent-lo com un ecosistema natural i cultural, mitjançant la utilització de materials autòctons i basats en pràctiques de participació col·lectiva que posen l’èmfasi en els processos de treball. Així mateix, el CDAN valorarà la possibilitat de presentar el resultat de la residència dins de la seva programació d’activitats.

 

La durada de la residència és de 2 mesos a realitzar de manera flexible i en un màxim de tres períodes diferents, entre l’1 de maig i el 31 d’octubre de 2022. Els i les artistes i creadorxs seleccionats reben una dotació en concepte d’honoraris, ajuda a la producció artística i material, allotjament, manutenció i despeses de viatge.

 

 

La temàtica de la convocatòriaSabers rurals

 

Aquesta convocatòria segueix l’aposta de les pràctiques culturals contemporànies per la qüestió ecològica i l’activisme mediambiental, incorporant en la missió del projecte 3piedras temes com la sostenibilitat o el canvi climàtic. També s’ha introduït el concepte de ruralitats com a àrea de treball i reflexió, establint la pagesia contemporània com un dels eixos del seu discurs. S’incorpora la figura de l’agricultorx, ramaderx o artesà/na com a agent cultural, responsable tant de transmetre el saber tradicional com de generar producció de coneixement mitjançant l’ús racional i sostenible dels recursos.

 

Això implica la necessitat d’una decolonització dels sabers rurals enfront del pensament intel·lectual hegemònic i normatiu de la ciutat que inclogui també les arts visuals. De la mateixa manera, la contribució de l’art a la creació de/o reinterpretació d’imaginaris i representacions del rural ha d’introduir perspectives que permetin visibilitzar el treball de la dona i la cura del territori des d’una mirada de gènere i ecofeminista.

 

 

Dates: Convocatòria oberta fins a l’1 de febrer de 2022
Residència a realitzar entre l’1 de maig i el 31 d’octubre de 2022 a l’espai de creació 3piedras (Ara, Osca)
Organitza: CDAN (Fundación Beulas) i 3piedras
A càrrec de: Juan Guardiola (3piedras)/Tutoria; Aida Boix (Lo Pati), Gemma Carbó (Museu de la Vida Rural), Isabelle de Galo (Fundación Carasso), Juan Guardiola (3piedras), Alfredo Puente (Fundación Cerezales) i Roberto Ramos (INDOC, CDAN)/Jurat
Més informació i bases de la convocatòria: 3piedras/residencias

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre context rural i sostenibilitat 


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.