19 juliol, 2021
Agenda

Convocatòries 2021 CMCV. Projectes educatius i socials

Per cinquè any consecutiu, l'edició 2021 de les convocatòries Resistències artístiques, Reset, Cercles i CoSSos del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) suposen una oportunitat per activar la relació de la ciutadania amb la cultura i professionalitzar la mediació cultural.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) llança una nova edició de les seves convocatòries públiques per a la selecció de més de 40 projectes artístics de caràcter educatiu i social. Es tracta de les convocatòries Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius, Reset. Relectures de gènere i multiculturalitat, Cercles. Joves activant museus i CoSSos. Comunitats de sabers subalterns.

 

Al comunicat de la Generalitat Valenciana a la premsa, José Luis Pérez Ponts (Director del CMCV) ha declarat que “els projectes que es desenvolupen a través d’aquestes convocatòries estan permetent activar la relació de la ciutadania amb la cultura, fomentant la participació dels diferents grups socials en els processos artístics”, afegint que porten cinc anys consecutius celebrant aquestes convocatòries que estan contribuint a professionalitzar la mediació cultural, considerada essencial per a la innovació no només a l’entorn del museu, sinó també en l’àmbit educatiu i social.

 

Les quatre convocatòries van dirigides a artistes, investigadorxs i professionals de l’educació i de la mediació cultural que desenvolupin el seu treball en l’àmbit de les pràctiques col·laboratives, entenent la mediació com a camp expandit que va més enllà del museu per involucrar a la ciutadania, especialment als i les més joves, com a generadorxs de cultura.

 

 

> Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius

 

Convocatòria per a la selecció de 30 projectes a desenvolupar en 30 centres educatius de la Comunitat (10 a Alacant, 10 a Castelló i 10 a València). Una vegada seleccionats els projectes artístics, el CMCV en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i el CEFIRE Artísticoexpressiu, obrirà una convocatòria pública dirigida a les escoles que vulguin acollir les propostes.

 

>> Objectiu: Incorporar els llenguatges de la creació contemporània als processos d’aprenentatge, buscant crear entorns de treball col·laboratius que involucrin a la comunitat educativa, considerant tant a l’alumnat com al professorat agents actius d’un procés de creació artística contemporània participatiu i relacional.

 

>> Dirigida a: Creadorxs, a títol individual o col·lectiu, que situïn el seu treball en el camp de les pràctiques participatives i pedagogies crítiques. Com a mínim la meitat dels projectes seleccionats correspondran a professionals amb lloc de naixement o residència a la Comunitat Valenciana.

 

>> Desenvolupament: Les propostes tindran una durada d’entre tres i sis mesos i es realitzaran en els centres escolars adherits a aquest programa, entre gener i juliol de 2022, podent utilitzar les instal·lacions disponibles a Las Cigarreras Centre Cultural (Alacant), el Centre del Carme Cultura Contemporània (València) i el Menador Espai Cultural-UJI (Castelló).

 

>> Jurat: Carmen Amoraga (Presidenta de la Comissió Científico-artística del CMCV/Presidència, Mª Dolores Más Hernández (Associació Valenciana de Professorat de Dibuix-AVPD), María Tinoco Suárez (Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló-AVVAC), Pepa Ortiz Romaní (CEFIRE Artísticoexpressiu) i José Luis Pérez Pont (Director del CMCV).

 

 

> Reset. Relectures de gènere i multiculturalitat

 

Convocatòria per a la selecció de dos projectes que ofereixin una perspectiva de gènere i atenguin la diversitat cultural amb la finalitat de reforçar el principi d’igualtat en l’àmbit de la cultura i de la creació artística. Com a novetat, els projectes d’aquesta edició prendran com a base la col·lecció del Museu de Belles Arts de València, a més dels fons del Museu d’Art Contemporani de Vilafamés (MACVAC), per avanzar cap a una museologia més inclusiva i crítica.

 

>> Objectiu: Completar la narració històrica, generalment realitzada sota una perspectiva masculina i etnocèntrica. Es busquen projectes que expliquin l’altra meitat de la història, aquella construïda per les dones i invisibilitzada al llarg del temps, però també projectes que treballin altres desigualtats.

 

>> Dirigida a: Investigadorxs, educadorxs i mediadorxs culturales, a títol individual o col·lectiu.

 

>> Desenvolupament: Els projectes tindran una durada de 6 mesos i es desenvoluparan entre els mesos de febrer i desembre de 2022.

 

>> Jurat: Carmen Amoraga (Comissió Científico-artística del CMCV/ Presidència, Cristina Martínez Alarcón (Institut de les Dones-GVA), Elisa Lozano Chiarlones (Associació Nacional d’Investigadors en Arts Visuals-ANIAV), Isabel Tejeda Martín (Associació de Dones en les Arts Visuals-MAV) i José Luis Pérez Pont (CMCV).

 

 

> Cercles. Joves activant museus

 

Convocatòria conjunta de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ-GVA) i el CMCV per a la selecció de tres projectes, un per província, per desenvolupar les funcions de creació, activació i mediació amb els i les joves participants del programa Cercles, entre febrer i desembre de 2022.

 

>> Objectiu: Oferir un lloc de reunió, reflexió i aprenentatge col·lectiu entorn a la creació artística actual, amb nois i noies d’entre 14 i 18 anys. La col·laboració de l’IVAJ i el CMCV tracta d’impulsar l’interès per la creació contemporània actual entre la població juvenil i donar veu i lloc a un col·lectiu que està en ple procés d’evolució i transformació, apoderant-lo com a creador de cultura.

 

>> Dirigida a: Educadorxs i mediadorxs culturales, a títol individual o col·lectiu.

 

>> Desenvolupament: El programa es centra en la creació de tres equips, un per província, d’uns 15 participants cadascun, que es reuniran periòdicament al MACA-Museu d’Art Contemporani d’Alacant, el Centre del Carme (València) i el Menador Espai Cultural-UJI (Castelló).

 

>> Jurat: Carmen Amoraga (Comissió Científico-artística del CMCV/ Presidència, Carmen Pavía Donderis (AVPD), Irene Ballester Buigues (AVVAC), Jesús Damián Martí Nadal (Secretari general del IVAJ), Inmaculada Sanjuán Pérez (IVAJ), Benjamí Mompó i Peruga (Consell Valencià de la Joventut) i José Luis Pérez Pont (CMCV).

 

 

> CoSSos. Comunitats de sabers subalterns

 

Convocatòria per a la selecció de vuit projectes de producció cultural, situada en realitats concretes i amb col·lectius específics, per ampliar l’espai públic del coneixement a altres veus i sabers en relació amb els discursos i coneixements que creuen la pròpia institució.

 

>> Objectiu: Buscar projectes que fomentin el treball en xarxa amb la ciutadania, obrint la porta a una altra mena d’accions culturals basades en el treball comunitari i col·laboratiu.

 

>> Dirigida a: Creadorxs, a títol individual o col·lectiu, que situïn el seu treball en el camp de les pràctiques participatives, relacionals, col·laboratives i de pedagogies crítiques, així com col·lectius, entitats o agents socials, a títol individual o col·lectiu. Com a mínim la meitat dels projectes seleccionats correspondran a creadorxs amb lloc de naixement o residència a la Comunitat Valenciana.

 

>> Desenvolupament: Els projectes aprovats seran programats, d’acord amb les persones seleccionades, entre 2022 i 2023, i podran utilitzar les instal·lacions disponibles a Las Cigarreras Centre Cultural (Alacant), el Centre del Carme (València) i el Menador Espai Cultural-UJI (Castelló).

 

>> Jurat: Carmen Amoraga (Comissió Científico-artística del CMCV/ Presidència, María Elba Torres Parra (Gestión Cultural. Associació Valenciana de Profesionals de la Cultura), Bia Santos (AVVAC), Carles Xavier López Benedí (Coordinadora Valenciana d’ONGD) i José Luis Pérez Pont (CMCV).

 


 

Dates: Termini obert fins el 14 de setembre

 

Convoca: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV)

 

Dirigit a: Artistes, investigadorxs i professionals de l’educació i de la mediació cultural que desenvolupin el seu treball en l’àmbit de les pràctiques col·laboratives

 

A càrrec de:

 

> Jurat convocatòria Resistències artístiques 2021: Carmen Amoraga (CMCV)/Presidència, Mª Dolores Más Hernández (AVPD), María Tinoco Suárez (AVVAC), Pepa Ortiz Romaní (CEFIRE Artísticoexpressiu) i José Luis Pérez Pont (CMCV)

 

> Jurat convocatòria Reset 2021: Carmen Amoraga (CMCV)/Presidència, Cristina Martínez Alarcón (Institut de les Dones), Elisa Lozano Chiarlones (ANIAV), Isabel Tejeda Martín (MAV) i José Luis Pérez Pont (CMCV)

 

> Jurat convocatòria Cercles 2021: Carmen Amoraga (CMCV)/Presidència, Carmen Pavía Donderis (AVPD), Irene Ballester Buigues (AVVAC), Jesús Damián Martí Nadal (IVAJ-GVA), Inmaculada Sanjuán Pérez (IVAJ), Benjamí Mompó i Peruga (Consell Valencià de la Joventut) i José Luis Pérez Pont (CMCV)

 

> Jurat convocatòria CoSSos 2021: Carmen Amoraga (CMCV)/Presidència, María Elba Torres Parra (GC), Bia Santos (AVVAC), Carles Xavier López Benedí (Coordinadora Valenciana d’ONGD) i José Luis Pérez Pont (CMCV)

 

Col·labora: Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i CEFIRE Artísticoexpressiu (Convocatòria Resistències artístiques) i IVAJ-GVA (Convocatòria Cercles)

 

Participa: Las Cigarreras Centre Cultural (Alacant), Centre del Carme Cultura Contemporània (València), Menador Espai Cultural-UJI (Castelló), MACA (Alacant), Museu de Belles Arts (València) i MACVAC (Vilafamés)

 

Més informació i bases de les convocatòries:

 

> Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius

 

> Reset. Relectures de gènere i multiculturalitat

 

> Cercles. Joves activant museus

 

> CoSSos. Comunitats de sabers subalterns

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb convocatòries i arts visuals

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.