14 juny, 2022
Notícia

CreaTures Festival

El projecte "CreaTures", iniciativa sobre les pràctiques creatives i el seu potencial transformador, organitza una trobada a Sevilla per intercanviar idees sobre un futur més sostenible per al nostre planeta.

CreaTures, un projecte de tres anys (gener 2020–desembre 2022) que finança el Programa Horitzó de la Unió Europea per explorar el potencial de les pràctiques artístiques i experimentals per a la transformació ecosocial, celebra aquesta trobada a Sevilla amb la qual es culmina el període d’intercanvi i recerca teixit per la xarxa de socis del projecte entre els quals es troba Zemos98.

 

Aquest projecte involucra tres components interrelacionats: Observatori (identificació i mapat de pràctiques creatives transformadores), Laboratori (suport a les pràctiques experimentals i a la col·laboració directa) i Avaluació (per determinar l’impacte d’aquestes pràctiques de manera sistemàtica i concertada). Aquests components estan entrellaçats amb una sèrie d’esdeveniments participatius que permeten un ampli accés als resultats en evolució del projecte per part de diferents grups, inclosos els actors polítics, la comunitat científica i el públic en general.

 

El CreaTures Festival ha estat convidat per l’Instituto de la Cultura y las Artes (ICAS) de l’Ajuntament de Sevilla per presentar aquest projecte dins del programa NUDOS, arte, ciencia y sostenibilidad (Proyecto Interreg MAGALLANES_ICC). El festival, obert a tots els públics interessats en les pràctiques creatives que contribueixen a la transformació socioecològica, està enfocat als i les professionals del sector creatiu o vinculats a la recerca, amb la finalitat de desenvolupar coneixement que els permeti conjuminar esforços per treballar de manera més coordinada, al mateix temps que es guiï als i les responsables de dissenyar i executar les polítiques públiques.

 

Al llarg d’aquesta cita de tres dies es vol aprofundir en el potencial de les pràctiques creatives (escriptura, art, teatre, o desenvolupament comunitari participatiu i la narració d’històries) per impulsar futurs sostenibles a través d’un cicle de conferències, xerrades magistrals, una exposició i diferents tallers.

 

L’esdeveniment comptarà amb dos espais on es desenvoluparà tota la programació: l’Espacio Santa Clara (cicle de conferències en horari de matí) i la Real Fábrica de Artillería (exposició, tallers i xerrades magistrals en horari de tarda).

 

 

 

Programació Espacio Santa Clara

En aquest espai es duran a terme les conferències del CreaTures Festival, on s’obriran xerrades i panells de discussió amb investigadorxs de CreaTures, membres del consell assessor i convidats/des.

 

Les primeres sessions serviran per presentar el projecte (estructura de la recerca i formes de treball, importància del compromís i la construcció i el manteniment de relacions en les pràctiques creatives transformadores) i el treball del Laboratori CreaTures, compartint les idees i conclusions sorgides els últims dos anys de desenvolupament de les seves produccions experimentals (ExP) i discutint sobre les diferents maneres de treballar cap al canvi ecosocial.

 

Les següents sessions estaran dedicades a l’avaluació de pràctiques creatives per a les transformacions sostenibles, el marc obert de pràctica creativa (OFCP) de CreaTures, les complexitats i oportunitats ètiques en projectes transdisciplinaris de ciència de l’art o la rellevància intersectorial de la recerca basada en la pràctica des de les perspectives del sector públic, privat i del tercer sector, així com els principals desafiaments i oportunitats que es presenten en la intersecció de la pràctica creativa per a la formulació de les polítiques públiques.

 

 

 

Programació de la Real Fábrica de Artillería

La Real Fábrica de Artillería acollirà en la seva proposta de programació una exposició que portarà als i les visitants a un viatge immersiu, a través d’una sèrie de produccions experimentals de diferents professionals creatius/ves internacionals.

 

També es comptarà amb quatre tallers/activitats per a l’intercanvi i la cocreació, repartits al llarg d’aquests tres dies de festival.

 

La proposta per a aquest espai la completen les tres xerrades magistrals impartides per l’artista i coreògrafa Alexandra Pirici (les seves instal·lacions exploren la història i estructures invisibles de poder), la comissària Lucia Pietroiusti (treballa en la intersecció de l’art, l’ecologia i els sistemes, i és la fundadora del projecte Serpentine de Londres) i el comissari i investigador Jose Luis de Vicente (la pràctica del qual se centra en l’impacte de la innovació social i tecnològica, a través de narratives que exploren escenaris socials i polítics emergents).

 

 

Projecte CreaTuresConsorci CreaTures

 

CreaTures–Creative Practices for Transformational Futures (Pràctiques Creatives per a Futurs Transformacionals) és un projecte Horizon2020 (UE) que explora el paper de les pràctiques creatives en les transformacions per a la sostenibilitat ecosocial.

 

El consorci CreaTures reuneix diverses organitzacions associades amb enfocaments creatius per a la transformació i la sostenibilitat: Aalto University School of Arts, Desing and Architecture (Finlàndia), coordinadora del projecte, University of Sussex’s Sustainability Research Programme (Regne Unit), RMIT Europe i Utrecht University (Països Baixos).

 

Juntament amb aquesta experiència de recerca, el projecte treballa a cinc ciutats europees (Barcelona, ​​Hèlsinki, Ljubljana, Londres i Sevilla) a través dels estudis d’innovació i disseny Superflux (Regne Unit) i Hellon (Finlàndia), els col·lectius artístics Furtherfield (Regne Unit) i Kersnikova (Eslovènia), la cooperativa d’arts creatives ZEMOS98 (Espanya) i les organitzacions sense ànim de lucre Sniffer (Regnet Unit) i OKFI (Finlàndia).

 

 

Dates: Del 29 de juny a l’1 de juliol
Espacio Santa Clara i Real Fábrica de Artillería de Sevilla

 

> Conferències: Espacio Santa Clara (Becas, s/n. 41002 Sevilla) de 9.00 a 14.00h. En format presencial i via streaming. Programació gratuïta prèvia inscripció

 

> Exposició, tallers i xerrades magistrals: Real Fábrica de Artillería (Av. Eduardo Dato, 58. 41018 Sevilla) de 18.00 a 20.00h. Programació gratuïta prèvia inscripció

 

Organitza: Projecte CreaTures
Dirigit a: Professionals del sector creatiu o vinculats a la recerca
Més informació i inscripcions: Proyecto CreaTures | Zemos98

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre iniciatives a Andalusia

 
 
 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.