3 febrer, 2022
Notícia

Crónicas complejas

Mostra de resultats d'aquest projecte de Josune Urrutia, artista resident del programa de suport a la creació d'Azkuna Zentroa, per crear i compartir un relat col·lectiu sobre la malaltia en col·laboració amb la Unitat de Pediatria de l'Hospital de Cruces (Barakaldo, Bizkaia).

Crónicas complejas és un projecte en el qual es convida a persones d’entre 6 i 18 anys que viuen amb malalties cròniques complexes a compartir experiències sobre la malaltia i parlar, dibuixar o escriure sobre això.

 

Es tracta d’una iniciativa de la il·lustradora i dibuixant Josune Urrutia, impulsada pel centre cultural Azkuna Zentroa de Bilbao en el marc de Babestu, programa de suport a la creació contemporània, i que ara es presenta amb un espai d’exposició per mostrar el projecte, part del procés, resultats i altres materials relacionats (Medicina Gràfica, experiències similars, etc.).

 

En col·laboració amb Osakidetza (Servei Basc de Salut), aquesta proposta s’articula juntament amb la Unitat de Pediatria de l’Hospital de Cruces de Barakaldo com un espai de trobada sociosanitària. Un espai de pensament, reflexió i creació transversal entorn de l’art i la salut amb persones que viuen experiències de malaltia, usuàries i professionals de l’àmbit sanitari, de la cultura i/o interessades en aquestes qüestions.

 

La participació en aquest relat col·lectiu ha tingut un doble format: online mitjançant un arxiu descarregable i amb l’organització el desembre de 2021 d’un taller presencial a Azkuna Zentroa al qual van assistir pacients, familiars i personal mèdic.

 

Aquest taller va servir per posar en pràctica l’eina KIT, dissenyada en col·laboració amb personal de pediatria de Cruces i l’objectiu de la qual és activar el diàleg i el relat. El KIT bàsic mòbil és una eina metodològica pensada per quedar-se a la Unitat de Pediatria, fàcil d’utilitzar i que inclou instruccions i propostes d’exercicis o jocs.

 

 

Antecedents del projecte

 

Crónicas complejas és una adaptació de Compendio colectivo sobre cáncer, un projecte de Josune Urrutia realitzat del 2018 al 2020 a l’Hospital Arnau de Vilanova amb el Centre d’Art La Panera de Lleida en el marc de Radiació+++.

 

Radiació+++ és un programa pioner d’Art i Salut a Espanya on, a través de l’art i processos participatius, s’involucra a tots els i les integrants de la comunitat hospitalària (pacients, familiars, equip sanitari, metges i metgesses, tècnics/ques, estudiants de medicina…) amb la finalitat de visibilitzar, sensibilitzar i millorar la comunicació entre tots els seus agents.

 

 

Dates: Del 15 de febrer al 20 de març
Azkuna Zentroa-Alhóndiga Bilbao. Arriquíbar Plaza, 4. 48010 Bilbao

15/02, 18:30h: Presentació del projecte a la Mediateka BBK (inscripció prèvia)

Organitza: Azkuna Zentroa
A càrrec de: Josune Urrutia/Impulsora del projecte
Participa: Unitat de Pediatria (Hospital Universitario de Cruces)
Col·labora: Osakidetza (Departament de Salut, Govern Basc)
Més informació i inscripcions: azkunazentroa/josune-urrutia-cronicas-complejas

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més pràctiques artístiques i culturals amb el focus a la salut


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.