4 juliol, 2022
Notícia

Cuidadorxs Invisibles | Projecte

Projecte artístic impulsat per la Casa Encendida que es dirigeix a cuidadorxs no professionals del barri de Lavapiés de Madrid i es desenvolupa a través de microtallers virtuals amb els materials dels quals s'elabora un arxiu sonor per posar en valor la veu de les persones que cuiden.

Cuidadorex Invisibles és un projecte protagonitzat per persones que viuen al barri de Lavapiés de Madrid i que tenen cura de persones amb malalties degeneratives. Mitjançant diversos microtallers i activitats, poden adquirir eines que contribueixen a enriquir l’experiència quotidiana de l’espai de la llar, on passen la major part del dia juntament amb la persona cuidada.

 

El projecte, que impulsa a Lavapiés La Casa Encendida, es desenvolupa a través de diversos microtallers impartits per professionals de diferents disciplines com Javier Aquilué (artista sonor), Paz Martín Rodríguez (arquitecta), María Jerez (artista visual i coreògrafa) i Su Garrido Pombo (cantant). Aquests tallers s’acompanyen d’activitats setmanals dissenyades per Marta Fernández Calvo (artista visual i autora del projecte) i Daniela Ruiz Moreno (comissària i coordinadora) i en tot el projecte s’aplica una metodologia de treball col·laborativa que es caracteritza per una alta permeabilitat entre la pràctica artística i la pràctica curatorial.

 

A partir de tots els materials generats al taller s’elaboren una sèrie de peces sonores que passen a formar part d’un arxiu que posa en valor la veu de les persones que cuiden. La presentació d’aquestes peces sonores es farà durant el Festival Internacional d’Arts Escèniques IDEM 2022 que tindrà lloc el setembre.

 

Les activitats artístiques tenen en compte la disponibilitat temporal d’aquest col·lectiu, que difícilment pot assistir a reunions o esdeveniments. Per facilitar la seva participació, els tallers es desenvolupen de manera virtual a través de l’ús d’eines i plataformes digitals com WhatsApp, YouTube i correu electrònic.

 

També es té en compte que cada persona arriba al taller amb capacitats diferents. Per això, Cuidadorxs Invisibles compta amb un equip de professionals provinents de diferents disciplines que acompanyen als i les cuidadorxs i a les seves famílies en les diferents fases i activitats del taller.

 

 

La Casa EncendidaFundación Montemadrid

 

 

Centre social i cultural de la Fundación Montemadrid, un espai obert i dinàmic, per a tots els públics, on conviuen algunes de les expressions artístiques més avantguardistes amb activitats educatives, de reflexió i de debat, que giren entorn de les seves quatre àrees d’actuació: Cultura, Solidaritat, Medi Ambient i Educació. Des de cadascuna d’elles es desenvolupen diverses activitats que responen als interessos i demandes d’un públic compromès i interessat en les derives de l’actualitat.

 

 

Marta Fernández Calvo

 

 

Artista visual i investigadora amb un interès especial en la relació entre les arts visuals i les cures. A partir de la seva pròpia experiència familiar, i a través de la creació del projecte Cuidadorxs Invisibles, ha centrat la mirada en un col·lectiu en risc d’exclusió: els i les cuidadorxs no remunerats/des de persones amb malalties degeneratives.

Daniela Ruiz Romero

 

 

És curadora, argentina, radicada a Madrid. A Cuidadorxs Invisibles s’ha encarregat de l’estructuració pràctica del projecte però, sobretot, d’un exercici de la pràctica curatorial amb un èmfasi en l’escolta aconseguit gràcies a l’acompanyament continu de les persones participants i dels i les artistes.

 

 

Dates: Fins el 30 de setembre
Tots els dies. De 10:00 a 22:00h. Actividad en línia
Organitza: La Casa Encendida
A càrrec de: Marta Fernández Calvo/Autora del projecte i Daniela Ruiz Moreno/ Coordinadora del projecte
Participa: Javier Aquilué, Paz Martín Rodríguez, María Jerez i Su Garrido Pombo/ Microtallers
Suport: Fundació ONCE
Més informació: lacasaencendida/cuidadorxs-invisibles

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre la intersecció entre art, cultura i cures

 
 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.