30 desembre, 2021
Notícia

#CulturaSostenible. Cicle d'entrevistes

La Casa Encendida Radio acull el cicle sobre cultura i desenvolupament sostenible coorganitzat per la REDS i la Secretaría de Estado para la Agenda 2030 amb la periodista Brenda Chávez a càrrec de les entrevistes.

Aquesta activitat se emmarca dins de les iniciatives que la Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS) organitza juntament amb el Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030 per formar i informar el sector cultural sobre temes clau relacionats amb el desenvolupament sostenible. La REDS és l’antena a Espanya de la Red de Soluciones para el Desarrollo Sostenible (SDSN) de Nacions Unides i treballa per accelerar el canvi cap al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

 

El cicle s’ha emès entre octubre i novembre a través de La Casa Encendida Radio, una plataforma d’experimentació sonora del centre cultural La Casa Encendida de Madrid per explorar el format radiofònic des d’una perspectiva artística: “un espai per compartir interessos i inquietuds amb multitud de veus que ressonen en el nostre present i un arxiu de sons de la nostra història recent”.

 

La periodista i investigadora Brenda Chávez, especialitzada en consum, sostenibilitat i cultura, va ser l’encarregada de conduir aquesta sèrie de converses sobre per què la cultura no ha estat considerada un element central a l’Agenda 2030, quina ha de ser l’aportació del sector cultural per aconseguir un món més sostenible i quins reptes i oportunitats existeixen en vincular els ODS amb la cultura.

 

El cicle inclou quatre converses amb expertxs de diferents àmbits de la cultura i la sostenibilitat: Gemma Carbó (Directora del Museu de la Vida Rural), Paloma Andrés (Cofundadora de Fiction Changing the World), Jorge Fernández León (Expert en polítiques públiques) i Maider Maraña (Directora de la Fundación Baketik).

 

Conversa amb Gemma Carbó| Primer episodi |
Gemma Carbó dirigeix el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, centre cultural de la memòria, la reflexió i la transformació sostenible des del món rural. Gestora cultural, docent i Doctora en Ciències de l’Educació en l’àmbit de polítiques culturals i educatives. Va estar al capdavant de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació (UdG). Ha impulsat la creació de l’associació ConArte Internacional per a les arts i l’educació, i és presidenta de la Fundació Interarts que treballa en cooperació i cultura internacional.
Conversa amb Paloma Andrés| Segon episodi |
Paloma Andrés és directora de Desenvolupament Sostenible de Fiction Changing the World, productora audiovisual especialitzada en sostenibilitat. Compta amb una experiència de més de 15 anys de treball en l’àmbit del Desenvolupament Internacional i la Sostenibilitat. Com a emprenedora i consultora social i estratègica és, entre d’altres projectes, fundadora de Mrs. Greenfilm (consultoria específica per reduir els impactes mediambientals de la producció audiovisual), a més de ser-ne la presidenta i assessora en Sostenibilitat i Aliances.
Conversa amb Jorge Fernández León| Tercer episodi |
Jorge Fernández León ha treballat a la Fundación Municipal de Cultura de Gijón. Té més de 30 anys d’experiència com a gestor de desenvolupament de projectes estratègics al sector de les polítiques públiques per a la cultura, la comunicació i el canvi social. Defensa que les polítiques culturals públiques han d’atendre no només les mercaderies, sinó sobretot els canvis d’hàbits. És autor de diverses publicacions. Patró de l’Academia de España a Roma. Coordinador de la Fundación Siglo de Castella i Lleó per al festival FACYL i membre de la comissió científica de LABoral Centro de Arte y Creación Industrial.
Conversa amb Maider Maraña| Quart episodi |
Maider Maraña dirigeix la Fundación Baketik per a l’impuls de processos de transformació amb sentit ètic. És consultora independent. Promou la incorporació dels Drets Humans i la no discriminació en diverses polítiques públiques per a organismes internacionals com la UNESCO, la Unió Europea, governs locals i associacions. És llicenciada en Història i s’ha especialitzat en Drets Culturals. Les seves recerques i treballs aborden les polítiques públiques en matèria patrimonial, l’equitat de gènere o la participació social. És autora de diferents publicacions.

 

 

La Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS)

 

La REDS és l’antena a Espanya de l’SDSN (Sustainable Development Solutions Network), una xarxa global de solucions per al desenvolupament sostenible. Es tracta d’una xarxa multiactor que aglutina universitats, administracions públiques, empreses i societat civil, amb la missió de donar suport a la difusió i implementació de l’Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

 

La web de la REDS disposa d’un interessant arxiu en obert, organitzat en categories per “articles”, “manuals” i “multimèdia”. En aquesta secció estan disponibles diferents recursos útils com manuals i articles, però també informes i documents o formació en gestió cultural sostenible.

 

 

 

Data d’emissió: Octubre-novembre
Organitza: Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS) i Secretaria de Estado para la Agenda 2030 (Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030) en col·laboració amb La Casa Encendida Radio (La Casa Encendida)
A càrrec de: Brenda Chávez (Periodista i investigadora)/Conductora del cicle
Participa: Gemma Carbó (Museu de la Vida Rural), Paloma Andrés (Fiction Changing the World), Jorge Fernández León (Polítiques públiques) i Maider Maraña (Fundación Baketik)
Més informació i accés als àudios: radio.lacasaencendidaculturasostenible/ciclo-de-entrevistas

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més propostes que lliguen sostenibilitat i cultura


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.