1 novembre, 2014
Forn de teatre Pa'tothom
Forn de teatre Pa'tothom
Article

Custodia con partida

"Custodia con partida" va ser el primer muntatge de Teatre-legislatiu al nostre país i es va estrenar a la VI Trobada Internacional de Teatre i Educació (2010), que es va dedicar a aquesta pràctica del Teatre de l'Oprimit i a l'acció política.

Presentada per Forn de teatre Pa’tothom en col·laboració amb l'associació contra la violència de gènere NO ESTASOLA, l'objectiu de l'obra és abordar dos temes. Per una banda, la custòdia dels infants en un cas de divorci on, a més, existeix una denúncia per presumpte maltractament a la dona. Per altra banda, la legislació existent sobre el tema, que presenta grans buits legals. Finalment, debatre aquests temes amb el públic.

/ DATA D’INICI: 20-10-2010

/ DATA DE FINALITZACIÓ: 19-11-2011

/ URL: patothom.org/custodia

/ LLOC: Barcelona

/ QUI EN SÓN ELS RESPONSABLES?: Forn de teatre Pa’tothom.

/ QUI PARTICIPA EN L’ORGANITZACIÓ?: Muriel Naessens, experta feminista francesa.

/ QUI COL·LABORA PER DESENVOLUPAR-LO?: Associació NO ESTASOLA contra la violència de gènere. Féminisme Enjeux (grup francés de Teatre de l’Oprimit que treballa amb el tema de gènere). Grup Antígona de l’UAB (centre d’observació, recursos i iniciatives sobre dones i drets). Creación Positiva (ONG d’atenció a les persones afectades pel VIH des de la perspectiva de gènere).

/ QUINS SÓN ELS SEUS DESTINATARIS?: Dones. Feministes. Treballadores en l’àmbit de violència de génere. Advocades, policia, jutgeses i legisladores. Assistents i treballadores socials. Dones víctimes de maltractament i mares afectades per sentències de divorci en les quals hi ha situacions de violència de gènere.

/ COM ES FINANÇA?: Autofinançat.

 

L’obra, fruit d’una feina d’anàlisis per part de diversos agents socials coneixedors de la situació de les dones maltractades, convidava al públic a fer propostes legislatives i modificacions de llei, amb l’assessorament d’advocades presents durant el procés.

 

Aquest procés va comptar amb dues fases. En la primera fase, Forn de teatre Pa’tothom va treballar durant dos mesos amb una associació de dones maltractades de Cerdanyola (NO ESTASOLA) per analitzar diferents temàtiques sobre violència masclista i poder concebre una obra de Teatre-legislatiu on reflectir que les dones no tenen protecció jurídica. Desprès de concebuda l’obra de teatre, en una segona fase, es va convidar a una experta feminista francesa (Muriel Naessens) que treballa amb Teatre de l’Oprimit per acabar d’arrodonir el muntatge. Finalment, es va fer una jornada de treball amb diferents dones que treballen en aquest camp, com advocades (UAB), assistentes socials, treballadores de llars d’acollida, representants de ONG’s i associacions feministes que van fer la seva aportació sobre els encerts, mancances i errors de l’obra de teatre dins del context vigent aleshores sobre la problemàtica de les dones maltractades.

 

Això va permetre tenir una obra de Teatre Legislatiu que proposava un canvi en els processos jurídics de divorci en cas de maltractament a la dona, que va ser llançat en la VI edició de la Trobada Internacional: Teatre legislatiu i acció política. La representació davant el públic amb la debat posterior va durar 4 hores i els assistents va fer les seves propostes legislatives sobre la temàtica tractada. Per a que això fos possible es va demanar l’assessoria de dues advocades i una representant de Creación Positiva durant la sessió mateixa de la representació i debat. El Teatre Legislatiu permet democratitzar la jurisprodència i donar la paraula a la gent de com voldrien les lleis relatives a un tema concret.

L’obra de Teatre-legislatiu Custodia con partida s’ha representat, també, al VII Fòrum contra les Violències de Gènere – IV Fòrum Europeu (Barcelona, novembre 2011) i a l’Encontre Europeenne du Theatre de l’Opprimé pour l’Egalité femmes/hommes (Paris, març 2011).

 

 

> Sinopsi de l’obra: Marta ve d’un procés de separació. Ha iniciat una nova vida, però viu un final de relació en la qual va ser agredida i el seu tramit legal s’està dilatant. Ha de viure precàriament la seva situació familiar, sobretot perquè el jutge ha determinat un règim de visites pel pare.

 

> Co-dirigida per: Muriel Naessens i Jordi Forcadas.

 

> Temàtica: Custòdia dels infants en casos de maltractament i divorci.

 

> Format: Teatre-Legislatiu.

 

 

 

/ PREGUNTA:

Només poden legislar els legisladors? Si la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), per exemple, reuneix un milió de signatures per tirar endavant una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), no s’hauria de tenir en compte encara que al Parlament hi hagi un partit amb majoria absoluta que n’obstaculitzi l’aprovació?

 

/ PREGUNTA:

Creus que la gent del carrer pot fer propostes de llei a tenir en compte?

 

 

/ VÍDEOS:

 

Títol: Custodia con partida. Autor: Muriel Naessens. Lloc i data: Octubre de 2010. Barcelona. VI Trobada Internacional de Teatre i EducacióResum: obra de teatre-legislatiu presentada a la VI Trobada Internacional de Teatre i Educació, sobre teatre-legislatiu i acció política, organitzada a Barcelona pel Forn de teatre Pa’tothom. Hi ha una segona part.

 

 

/ ALTRES FONTS DOCUMENTALS:

 

Enllaç a l’apartat del web de Forn de teatre Pa’tothom dedicat a la VI Trobada Internacional de Teatre i Educació, centrada en el Teatre-legislatiu i l’acció política.

patothom.org/teatro_legislativo_VI

 

Feminisme en jeux és un grup de Teatre de l’Oprimit que treballa des de fa 40 anys amb el tema de gènere a França, contra la violència sexista i amb reivindicacions feministes.

feminisme-enjeux-theatre-opprime