15 novembre, 2014
Maria Ferrer
Maria Ferrer
Article

Dansa en família

El projecte "Dansa en família" neix a partir d'una experiència personal del seu creador, Juan Eduardo López, a Tanzània amb una comunitat nòmada amb la qual va establir mecanismes de comunicació a través del joc. Més tard, quan el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) li va encarregar la creació d'una activitat infantil dins del marc del Festival Dies de Dansa 2003, el projecte comença a donar els seus primers passos.

"Dansa en família" neix amb l'objectiu de crear vincles en la família a través de l'art, de fomentar la participació col·lectiva i de generar una trobada amb l'altre a través del joc. A "Dansa en família" el moviment ocupa un lloc essencial, no obstant això, la finalitat del projecte és la comprensió del joc corporal com a instrument de comunicació i expressió.

/ DATA D’INICI: 01-07-2003.

/ EN ACTIU: En actiu (a data de 25 de febrer de 2016).

/ URL: danzaenfamilia.com/projecte

/ LLOC: Barcelona, Valparaiso (Xile), Rosario (Argentina), Illa de la Reunió (illa africana a l’oceà Índic).

/ QUI EN SÓN ELS RESPONSABLES?: Juan Eduardo López – Associació Danza en Familia.

/ QUI PARTICIPA EN L’ORGANITZACIÓ?: Festival Dies de Dansa (CCCB).

/ QUI COL·LABORA PER DESENVOLUPAR-LO?: CoNCA, Institut Ramon Llull.

/ QUINS SÓN ELS SEUS DESTINATARIS?: Famílies. Comunitat.

/ COM ES FINANÇA?: Produeix: Associació Marató de l’Espectacle.

 

L’encàrrec d’una activitat infantil dins del Festival Dies de Dansa va fer que Juan Eduardo Lopez reflexionés sobre l’enfocament de les activitats artístiques destinades al públic infantil realitzades fins a les hores. En la gran majoria d’aquestes activitats, els infants senzillament jugaven un rol d’espectadors/es, mentre que la participació dels pares i mares es reduïa a portar-los a l’activitat i tornar per recollir-los. Amb la voluntat de superar aquesta situació i fer més rica l’activitat, Dansa en família es dissenya com un espai apte per ser compartit per tots els membres de la família, des d’un concepte de família més ampli que el del parentiu, apostant per donar lloc a una experiència en la qual fos possible estrènyer els vincles humans. Al mateix temps, s’atorga al nen/a la categoria de participant enfront de la de mer espectador/a d’allò que s’esdevé.

 

La idea és molt senzilla: es tracta d’experimentar l’art a través del joc, deixant espai perquè aflorin sensacions i emocions, per estimular la creativitat, la imaginació i, també, la participació i la convivència. L’horitzontalitat de rols entre persones adultes i nens/es que possibilita Dansa en família permet que brollin models de participació i de creació col·lectiva únics. El temps de jugar junts fa que els membres de la família es coneguin millor entre ells, aprenguin a tractar-se, aprenguin a escoltar-se i a treballar junts deixant de banda l’autoritat de l’adult sobre l’infant.

 

La dansa juga un paper fonamental, però també es dóna espai a altres disciplines artístiques: teatre, circ, pintura, etc. Al llarg d’aquests anys, són molts els artistes que han col·laborat en aquesta experiència (Roberto Oliván, Cesc Gelabert, Thomas Noone, Àngels Margarit, Laly Ayguadé, Sol Picó, Lanònima Imperial, Compagnie 7273, Matanicola, Sandra Rubies, Jordi Cortés, Marcel·lí Antúnez, Damián Muñoz, entre d’altres). Aquí els artistes abandonen el seu rol de coreògraf o intèrpret i es posen a disposició de les famílies com agents facilitadors dels seus moviments, comparteixen els seus jocs, encoratgen als participants a establir diàlegs a través de la mirada o el moviment i a viatjar sobre el gaudir de les capacitats expressives del seu cos.

 

Les sessions de Dansa en família són concebudes com unitats, és a dir, cada sessió és única: comença i acaba en si mateixa. Els nens i nenes han de tenir, preferentment, entre 4 i 12 anys i venir acompanyats d’una persona adulta. 

 

 

 

/ PREGUNTA:

Quins beneficis creus que genera el joc, l’art i la convivència familiar en els nens i nenes? I en la societat en general?

Creus que l’horitzontalitat de rols facilita la comunicació entre pares, mares i fills? Per què?

Quins valors creus que treballa la dansa que siguin diferents als què es treballen amb d’altres disciplines artístiques?

 

/ PREGUNTA:

Tens a la teva disposició a unes quantes famílies en una gran sala i has de crear un joc o dinàmica que impliqui:

– Diferents qualitats de moviment (Ex.: lent, ràpid, pesat, lleuger, continu, segmentat).

– Una escena imaginària (bosc, desert, platja, etc.).

– Algun handicap (Ex.: només es poden moure quan la música sona o tenen una part del cos inmobilitzada).

Imagina, crea, construeix i… Anima’ls a jugar!

 

 

/ CITA:

Friedrich von Schiller. Cartes sobre l’educació estètica de l’home (1795).

 

“L’home només juga quan és lliure en el ple sentit de la paraula i només és plenament home quan juga”.

 

/ CITA:

Pep Ramis, cia. Mal Pelo.

 

“Per reconèixer el món tenim aquest cos, quant més ho conec més puc entendre com és el teu”.

 

 

/ VÍDEOS:

 

La pàgina web de l’associació Danza en Familia ofereix una selecció de fotos i videos sobre el projecte. 

danzaenfamilia.com/video