12 gener, 2023
Notícia

Desarxivar la memòria sobre el conflicte | Programa d’estudis comunitaris

Primera edició d’aquest programa del Bornlab (El Born CCM de Barcelona) per repensar les memòries col·lectives sobre el conflicte amb la presentació d’iniciatives artístiques des de l’experimentació col·laborativa i l’acció pública.

Comissariat per l’equip de mediació comunitària d’El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, el programa tractarà sobre les mobilitzacions ciutadanes i altres respostes col·lectives als conflictes bèl·lics. A partir de diverses perspectives i escales, es tindran en compte tant conflictes bèl·lics considerats globals com aquells conflictes més propers que marquen els relats sobre els barris i les comunitats en el seu dia a dia. Des d’aquesta òptica, es busca generar una reflexió compartida sobre com s’articula la noció contemporània del conflicte a partir de les memòries d’alguns contextos i processos que han tingut un ressò significatiu a la ciutat en les darreres dècades.

 

A través de les aportacions d’entitats i persones amb diferents formacions i experiències, el programa es desplega al llarg de quatres sessions que tracten temàtiques com:

 

> La representació del conflicte a través de la imatge i l’arxiu crític

 

Aproximacions crítiques als imaginaris audiovisuals del conflicte. Amb Sonia Herrera de l’Observatori de la Cobertura de Conflictes (UAB) i Simona Malatesta de Desorg punt Org – Observatori de Video No Identificat (OVNI).

> La mediació comunitària als barris en relació a disciplines de les ciències socials, les humanitats i les arts

 

Mediació, relats del conflicte als barris i a les institucions culturals. Amb Maria Sàez del Pla d’acció del Pou de la Figuera i Aidà Almirall del Casal de Barri Pou de la Figuera, i l’equip del Bornlab d’El Born CCM.

> Les mobilitzacions ciutadanes i altres respostes col·lectives als conflictes bèl·lics

 

Respostes col·lectives a carrers i places en contra de les guerres. Amb Leila Torelló de la Comunitat Palestina de Catalunya i el col·lectiu Espai en Blanc.

> Alguns debats entorn a les propostes de resolució de conflictes que impliquen a les comunitats i que s’articulen en base a principis de convivència i no-repetició

 

Conjuntures d’un conflicte cronificat, un mapa complex de memòries. Amb Maria del Rosario Vásquez de Colectiva de mujeres Refugiadas, Exiliadas y Migradas i Aka d’Agroarte Colombia.

 

El programa està concebut amb una mirada comunitària, no només per la temàtica i els col·lectius implicats, sinó també per la seva metodologia participativa que inclourà grups de treball on posar en comú sabers i experiències, compartint mirades entre les convidades i les participants. Al mateix temps es presentaran iniciatives artístiques que exploren la relació entre memòria i conflicte des de l’experimentació col·laborativa i l’acció pública, i es realitzarà una relatoria gràfica del procés que es mostrarà públicament en la cinquena i última sessió.

 

 

Bornlab

 

Programa de mediació comunitària d’El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona mitjançant el qual s’impulsen pràctiques col·laboratives i projectes cocreats amb els agents del seu entorn. La proposta complementa la programació del centre, reflexionant entorn de les memòries no oficials i a partir de metodologies experimentals i artístiques.

 

Fruit del treball en xarxa es despleguen processos de recerca i creació, accions públiques, un programa d’estudis comunitaris i la publicació trimestral d’un podcast. Així es volen promoure altres formes de fer cultura obrint marcs de treball, compartit i espais d’escolta activa amb entitats i col·lectius de la ciutat.

 

 

Dates: 18 i 25 de gener, 1, 8 i 22 de febrer

> Per participar de tot el programa, inscriure’s aquí

> Per participar en una o més sessions, reserveselbornccm@eicub.net o al 93 256 68 50

Organitza: Bornlab (El Born CCM)

Comissariat per: Equip de mediació comunitària d’El Born CCM, amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya

Participa: Sonia Herrera (Observatori de la Cobertura de Conflictes – UAB), Simona Malatesta (Desorg punt Org – OVNI), Maria Sàez (Pla d’acció Pou de la Figuera), Aidà Almirall (Casal de Barri Pou de la Figuera i Bornlab  El Born CCM), Leila Torelló (Comunitat Palestina de Catalunya i Espai en Blanc), Maria del Rosario Vásquez (Colectiva de mujeres Refugiadas, Exiliadas y Migradas) i Aka (Agroarte Colombia)

Més informació: elbornculturaimemoria/pec-bornlab

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb El Born CCM


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.