13 setembre, 2022
Notícia

Dins i Fora. Transitar entre l'espai públic i privat_Exposició Bòlit Mentor 2021-2022

Exposició sobre el projecte entorn de l’espai públic desenvolupat durant el curs 2021-2022 pel programa “Bòlit Mentor” del Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona per connectar els centres educatius de la ciutat i del territori amb l’art.

L’exposició permet descobrir els quatre projectes que, sota la mentoria i curadoria de Montserrat Moliner (artista, activista i gestora cultural), les i els artistes Paula Clay, Aleix Font, Helena Roig i Nicolás Saganías han treballat durant la seva estada en residència a  l’Institut Josep Brugulat de Banyoles, l’IES Carles Rahola de Girona, l’Institut Castell d’Estela d’Amer i l’INS Santiago Sobrequés de Girona dins el programa Bòlit Mentor 2021-2022 del Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona.

 

L’exposició Dins i fora. Transitar entre l’espai públic i privat posa el focus, tal com fa el projecte, en la relació que estableixen els i les estudiants amb l’espai públic, tant físic com digital, i reflexiona sobre com se situa l’individu dins d’una societat capitalista que produeix una jerarquia de valors pervertida i alienada, tot posant en evidència que les normes de convivència no estan actualitzades als temps complexos que vivim. També analitza el què succeeix en el fet de transitar del dins al fora, com es genera aquest trànsit i sota quines normes (contracte social) i costums no escrits ens relacionem.

 

D’aquesta manera, els i les artistes han treballat a les aules, des del muralisme (Aleix Font), la fotografia documental (Helena Roig), l’art electrònic i sonor (Nicolás Saganías), i l’art tèxtil (Paula Clay), generant un itinerari de peces per visibilitzar la necessitat d’evidenciar com els i les estudiants se senten part o no de les decisions que es prenen davant d’una cadena d’esdeveniments determinada. Per mostrar com entenen el seu entorn més immediat de relacions, raonant com operen i com ens marca el fet d’habitar i transitar per aquests espais, tot generant un debat sobre el valor del col·lectiu i la importància dels i les joves en la construcció de la societat.

 

Projecte de Nicolás Saganías i l’IES Santiago Sobrequés

Amb professorat i alumnat es treballen eixos temàtics relacionats amb l’ús criminalitzat de l’espai públic post-pandèmia amb el so i la tecnologia com a eines.

Projecte d’Aleix Font i l’IES Carles Rahola

Un mural ubicat en l’espai públic ha servit per prendre consciència de la vinculació

que hi ha entre la reflexió de què és aquest espai i què hi passa en acció i pràctica, i com relatar-ho.

Projecte d’Helena Roig i l’Institut Castell d’Estela

El treball a l’aula s’ha centrat a intentar comprendre què vol dir ser adolescent i viure en un poble de 2.500 habitants en l’era digital amb la fotografia com a excusa per mirar què passa als carrers d’Amer i dins de nosaltres mateixos.

Projecte de Paula Clay i l’Institut Josep Brugulat

Per motius personals, l’artista Paula Clay va haver d’abandonar el projecte sense poder finalitzar-lo, però a l’exposició s’hi pot veure el treball realitzat per l’alumnat de l’institut sobre la seguretat dels cossos independentment del seu origen i les seves preferències, experimentant amb el brodat com a eina d’expressió i amb l’obra de l’artista David Shrigley com a referència.

 

 

Imatge de la inauguració de l’exposició.

 

 

Bòlit Mentor

 

Projecte de Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona que combina educació i creativitat amb un programa pilot basat en l’experiència i que va començar el 2012 amb l’objectiu d’establir una connexió futura i fructífera entre les escoles i els centres culturals de la ciutat.

 

Aquesta activitat educativa consisteix a introduir artistes visuals als centres d’educació secundària per desenvolupar un projecte creatiu juntament amb els i les estudiants (a través de tallers, conferències i altres activitats). Tot el projecte està dirigit per un curadorx d’arts visuals. La selecció dels artistes que hi participen es fa a través de convocatòria pública i les propostes presentades són seleccionades per un jurat expert.

 

 

Dates: Fins el 9 d’octubre de 2023
Bòlit_StNicolau. Plaça de Santa Llúcia, 1. 17007 Girona
> Dissabte 24 de setembre, a les 12 h visita comentada a l’exposició a càrrec de les artistes i la curadora
Organitza: Bòlit Centre d’Art Contemporani i La Casa de La Paraula (SCF Cultura, Ajuntament de Santa Coloma de Farners)/Coproducció
En el marc de: Bòlit Mentor 2021-2022
A càrrec de:
Montserrat Moliner/Curadora; Paula Clay, Aleix Font, Helena Roig i Nicolás Saganías/Artistes Bòlit Mentor 2021-2022
Participa: Professorat i alumnat INS Santiago Sobrequés i IES Carles Rahola (Girona), Institut Brugulat (Banyoles) i Institut Castell d’Estela (Amer)/Centres educatius participants al Bòlit Mentor 2021-2022
Més informació: bolit/exposicions/2022/dins-i-fora

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes educatius entorn de les arts visuals


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.