28 febrer, 2022
Notícia

Disseny per a la inclusió 2022

Segona edició d’aquest projecte del Museu del Disseny de Barcelona i Ojalá Projects que enguany compta amb la participació d’usuaris i usuàries de Càritas i l’ONCE, treballant juntament amb alumnat d’estudis superiors de disseny.

El Museu del Disseny impulsa aquesta iniciativa amb l’associació Ojalá Projects (plataforma de divulgació social que utilitza la creativitat como a eina per al canvi) per fomentar sinergies integradores entre els centres formatius i les entitats participants a través de les disciplines del disseny. Enguany, els dos grups formats per estudiants de disseny i col·lectius en situació vulnerable treballaran projectes d’aprenentatge i cocreació centrats en els àmbits del disseny de producte i del disseny d’interiors.

 

Per una banda, persones amb discapacitat visual de l’ONCE formaran grup de treball amb alumnat de les escoles BAUIEDLCI i la UOC per desenvolupar un projecte de disseny de producte que doni resposta a les dificultats de les persones invidents en relació als objectes que els envolten en el seu dia a dia. Les sessions de cocreació tindran lloc cada dimecres de març a maig, i el tutor d’aquest projecte serà el dissenyador de producte i professor del Grau en Disseny d’Elisava, Josep Novell.

 

 

Fotografia de Marc Asensio

 

 

D’altra banda, un grup de persones en reinserció social penitenciària de Càritas treballarà amb l’alumnat de l’ESDAPC en un projecte de disseny d’interiors. En aquest cas, es posarà el focus en entendre l’espai com a un element més d’integració social, potenciant el concepte de llar. Les sessions de cocreació d’aquest grup tindran lloc tots els dimarts de març a maig, i la tutora serà la Dra. en arquitectura i docent d’ESDAPCAmaya Martínez.

 

Les sessions de cocreació es complementaran amb una sèrie de visites i sessions de formació al Museu del Disseny. El projecte culminarà amb la presentació final dels processos de cocreació desenvolupats per tots els grups durant la primera quinzena de juny en el marc de la Barcelona Design Week.

 

 

 

Ojalá Projects

 

Formada per les docents universitàries Annaïs Esmeraldo i Alícia Verdés, aquesta entitat cultural de Barcelona treballa a través de la innovació educativa i la creació multidisciplinària, fomentant valors socials i culturals.

 

Els projectes d’aprenentatge i cocreació que desenvolupen entre alumnes d’estudis superiors en àrees creatives i col·lectius en situació de vulnerabilitat inclouen formació, treball de camp, cooperació local i internacional, posant el focus en les transformacions personals, socials i professionals que succeeixen durant els processos cooperatius.

 

 

 

Dates: Març-maig
Presentació final el juny en el marc de la Barcelona Design Week
Organitza: Museu del Disseny i Ojalá Projects
A càrrec de: Josep Novell (Elisava) i Amaya Martínez (ESDAPC)/Tutorxs grups de treball
Participa: Usuarixs de l’ONCE i Càritas amb alumnat de BAU, IED, LCI, ESDAPC i UOC 
Més informació: museudeldisseny/segona-edicio-disseny-per-a-la-inclusio

 

 

 

 

 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.