20 abril, 2022
Notícia

Donants de memòria

Projecte de promoció de la gent gran i de recuperació de la memòria oral dels barris de Barcelona desenvolupat per la cooperativa Trama mitjançant tallers en col·laboració amb casals, entitats i equipaments de la ciutat.

L’objectiu d’aquest projecte desenvolupat per Trama és la visibilització i reivindicació de la gent gran, fent que esdevinguin “donants de memòria” i fomentant d’aquesta manera la seva formació i interacció amb la resta de la comunitat, així com la seva participació social i política en la ciutat. Generant espais i processos participatius es facilita que, a través dels seus coneixements i records i en interacció amb altres col·lectius, les persones grans puguin contribuir a la recuperació de la memòria oral dels seus barris.

 

 

 

 

La manera de fer-ho és mitjançant l’organització de tallers per afavorir l’expressió personal, la interacció, la reflexió col·lectiva, el debat participatiu, l’aprenentatge en comú i l’intercanvi d’experiències, coneixements i records entre persones grans. A més de promoure processos participatius i espais de reflexió compartida per incentivar la inclusió social de la gent gran a través de la implicació social i la participació en la vida comunitària del barri i en la recuperació de la memòria de la ciutat.

 

Tot fomentant la seva implicació com a “donants de memòria”, es lluita contra l’edatisme i la manca de cultura de l’envelliment en la nostra societat, afavorint el reconeixement de la gent gran, l’envelliment actiu, la seva formació a través de l’aprenentatge en comú i el debat intergeneracional.

 

La proposta s’inicia el 2016 amb gent gran usuària del Centre Cívic Can Castelló i veïna del barri de Sant Gervasi-Galvany de Barcelona, en col·laboració amb la Fundació Pere Tarrés i el Districte de Sarrià-Sant Gervasi. Donada la bona acollida de la iniciativa, s’endega el projecte Donants de memòria per tal de realitzar accions en altres barris de la ciutat.

 

 

Trama SCCL

 

Entitat de l’Economia Solidària arrelada al barri de Sants de Barcelona, on te la seva seu a l’espai ‘La Hormigonera’, i dedicada a la dinamització cultural i a la sensibilització social des d’una perspectiva transversal, crítica, feminista, interseccional i transformadora.

 

Treballen en la dinamització d’activitats culturals i de sensibilització social per a gent gran i, en l’àmbit de la memòria històrica, desenvolupen itineraris urbans sobre la cultura popular, la història dels barris, la memòria de la lluita veïnal i els moviments socials i realitzen xerrades, activitats familiars i recursos pedagògics al voltant de la història de les dones.

 

 

Dates: 2016-en actiu
Organitza: Trama SCCL
Col·labora: Casals, entitats i equipaments de la ciutat de Barcelona
Suport:
Ajuntament de Barcelona
Més informació: donantsdememoria.cat

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives per a i amb gent gran 


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.