14 desembre, 2021
Notícia

educaTHYSSEN | Publicacions 2021

Des de l'Àrea d'Educació del Museo Nacional Thyssen-Bornemisza de Madrid s'han editat tres publicacions el 2021: una sobre el projecte educatiu 2021-2022, una altra amb reflexions entorn de l'educació en museus durant el confinament i una aproximació a la salut mental des de les arts plàstiques.

Aquestes tres publicaciones editades per educaTHYSSEN durant el 2021 s’ofereixen en format digital descarregable com a recursos per a professionals que treballin des dels àmbits de l’educació en museus i l’educació social.

 

Una casa llamada museo| Educació en museus |
Publicació sobre el projecte educatiu del Museo Thyssen per al curs 2021-2022. Es tracta d’una proposta que reforça els eixos d’acció desenvolupats durant els últims anys i que s’amplia amb noves propostes que busquen explorar i reivindicar altres maneres d’entendre l’art i de desbordar les fronteres físiques del museu per continuar oferint iniciatives diverses i significatives per a la ciutadania.

 

 

¿Y ahora qué hacemos?| Educació en museus |

Al llarg d’aquestes pàgines es poden trobar diferents reflexions sobre alguns dels temes que han inspirat i construït les diferents trobades en línia que des de l’Àrea d’Educació del Museo Thyssen, juntament amb professionals de diferents museus, s’han realitzat en temps de confinament.

 

Les veus que acompanyen a través dels textos i vídeos, conviden a pensar com va ser/és la resposta educativa dels museus a les dures i inesperades circumstàncies viscudes, el difícil apropament als públics, així com el maneig del gran nombre de mesures restrictives implantades durant la reobertura de les institucions culturals.

 

Formen part d’aquesta publicació:

 

Agustina Barbosa

Educadora artística a Rompecabezas, experiencias culturales (Junín, Argentina)

Ayelén Rodríguez

Directora de Formació i Recerques culturals a la Subsecretaria de Polítiques Culturals (Província de Buenos Aires, Argentina)

Carmen Palacios

Coordinadora d’Educació al Museo Würth (La Rioja, Espanya)

Catalina Martínez Waman

Encarregada de continguts i mediadora artística al Centro Nacional de Arte Contemporáneo (Santiago de Xile)

Catalina Pávez Miranda

Professora d’Arts Visuals a la UC, coordinadora d’educació al MAM Chiloé i encarregada de continguts, formació docent i coordinació de tallers a la Nube Lab (Santiago de Xile)

Johanna Palmeyro

Coordinadora de comunitats al Museo Casa de Ricardo Rojas (Buenos Aires, Argentina)

Katherine León

Coordinadora de la secció de Serveis al Públic i Educatius dels Museos de Arte i Numismática, Banco de la República (Bogotà, Colòmbia)

Luz Helena Carvajal

Educadora al Museo Thyssen de Madrid

Oliva Cachafeiro Bernal

Directora del Museo de Arte Africano Arellano Alonso (Universidad de Valladolid)

Ruth Azcárate Miguel

Conservadora del Museo de Historia y Antropología de TenerifeÀrea d’Educació i Acció Cultural

Sofía de Juan

Responsable de l’àrea de mediació i accesibilitat cultural d’hablarenarte i assistent tècnica de l’Àrea d’Educació del Museo del Prado de Madrid

Sonia Gugolj

Professora en Arts a la UBA i educadora a Fundación Proa (Buenos Aires, Argentina)

Rufino Ferreras Marcos

Cap de l’Àrea d’Educació al Museo Thyssen de Madrid

 

 

Museo, arte y cultura| Educació social |

Aquesta publicació recull com les arts plàstiques poden contribuir a una aproximació multifacètica del tractament dels trastorns de salut mitjançant una integració dels entorns culturals i els recursos comunitaris.

 

La publicació i els seus autorxs formen part del projecte de recerca realitzat per l’Àrea d’Educació del Museo Thyssen a través de les seves línies d’Educació i Acció Social, el Centro de Día y Soporte social de Latina i el Centro de Rehabilitación Psicosocial de Latina (recursos que pertanyen a la xarxa pública d’atenció social a persones amb malaltia mental greu i duradora de la Comunitat de Madrid, depenent de la Consejería de Familia, Juventud y Política social, amb la gestió tècnica de Grupo 5, Acción y Gestión Social) i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC) a través del grup de Salut Mental i Innovació Social (SaMI) i la Càtedra de Salut Mental.

 

 

Data de publicació: 2021
Publica: educaTHYSSEN (Museo Thyssen)
Més informació i accés a les publicacions: educathyssen/publicaciones

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Altres publicacions i documents de museus i centres d’art


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.