5 gener, 2021
Notícia

Eginzaleak 2020

Trobada sobre la cultura del fer per recollir els projectes desenvolupats entorn de la cultura digital i les pràctiques obertes per Tabakalera, el seu Medialab i les comunitats d'usuarixs que participen o col·laboren en els seus programes.

Aquesta iniciativa vincula projectes realitzats per la ciutadania en àmbits diversos (creació, fabricació digital, disseny, reutilització o nous usos del codi) fruit de pràctiques obertes, artesanals, col·laboratives i transversals, que són reflex de les maneres de fer de Tabakalera, Medialab Tabakalera i les seves comunitats d’usuarixs.

 

Nascut el 2013 a partir de l’esperit maker i hacker, com a reflexió sobre el concepte d’artesania digital i del moviment DIY (Do it yourself), ha anat evolucionant fins convertir-se en el que és avui: un punt de trobada que reivindica la cultura del treball en comú o en col·laboració, i la cultura de la pràctica i el fer, fomentant una pedagogia del Do it with others (DIWO).

 

Tal i com s’explica a la presentació de l’edició 2020, a la trobada es van compartir quatre projectes que exemplifiquen diferents maneres d’entendre el fer com a element transformador:

 

 

> Harrotu ileak: Projecte de l’equip de Mediació de Tabakalera per treballar amb joves, al costat d’educadorxs i artistes, entorn de conceptes com les relacions o la identitat.

 

> Coronavirusmakers-Covideuskadi: Moviment ciutadà que s’ha unit amb l’afany d’ajudar en la lluita contra el coronavirus, amb diverses línies de treball (des de respiradors i viseres protectores, fins obre portes i salva orelles).

 

> Cultzyme: Projecte per al desenvolupament d’una fermentadora de líquids.

 

> Postalak 2020: Iniciativa de l’àrea de participació ciutadana de l’Ajuntament de Sant Sebastià en col·laboració amb entitats i agents de la ciutat per explorar el potencial transformador de la gestió col·lectiva de les emocions en temps de pandèmia, creant una cadena de persones que vulguin compartir com es senten a través de postals.

 

 

Els diversos tallers i debats van comptar amb la presència de convidats com:

 

> Pablo Martínez Garrido: Taller Usos impíos de la máscara para un mundo post pandémico

 

> Laia Sánchez (Citilab Cornellà) i Ricardo Antón (ColaBoraBora): Trobada i debat Laboratorios como medio para la innovación ciudadana

 

> Varvara&Mar (Duo artístic format per Varvara Guljajeva i Mar Canet el treball del qual s’inspira en l’era digital), Román Torre (Enginyer interactiu i artista digital), Meritxell Rosell y Lula Criado (Clot Magazine, revista sobre tendències de l’art electrònic): Conversa i debat Arts at labs sobre art i new media.

 

 

L’esdeveniment es va poder seguir físicament a Tabakalera i a través d’una emissió online oberta. Els vídeos de les diferents sessions estan disponibles en la programació online de Tabakalera.

 


 

Dates: Del 15 al 17 de desembre de 2020
Plaza de las Cigarreras, 1. 20012 Donostia-San Sebastià
Organitza: Tabakalera
Participa: Pablo Martínez Garrido, Laia Sánchez (Citilab Cornellà) i Ricardo Antón (ColaBoraBora), Varvara&Mar, Román Torre, Meritxell Rosell i Lula Criado (Clot Magazine)/Convidats i convidades als tallers i debats; Harrotu ileak, Coronavirusmakers-Covideuskadi, Cultzyme i Postalak 2020/Projectes presentats
Més informació i accés als vídeos de les sessions: tabakalera.eus/es/eginzaleak-2020

 

 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb la idea de medialab de Tabakalera i conceptes com DIWO o DIY

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.