1 novembre, 2015
Judit Vidiella
Judit Vidiella
Article

El género en disputa: El feminismo y la subversión de la identidad

"El género en disputa" ha esdevingut un llibre canònic entre els actuals corrents del feminisme i els Estudis de Gènere. La seva autora, Judith Butler, parteix d’una crítica a l'essencialisme de les identitats de gènere immutables i al sexe entès com una categoria biològica i natural traduïda en una sèrie de normes obligatòries.

Butler se centrarà en els moviments d’alliberació sexual i en com aquests posen en dubte la regulació social de la sexualitat basada en relacions de dualitat (producció / reproducció, heterosexual / homosexual, masculí / femení, natural / cultural).

Des de camps interdisciplinaris com la filosofia, l’antropologia, la teoria literària, la psicoanàlisi i el feminisme, s’ofereix una tesi subversiva interessant sobre la construcció de la identitat en termes performatius.

/ AUTOR@(S) O COORDINADOR@(S): Judith Butler

/ ANY DE PUBLICACIÓ: 2001 [1990]

/ CIUTAT DE PUBLICACIÓ: México, Buenos Aires, Madrid

/ EDITORIAL O ENTITAT FINANÇADORA: Paidós

/ ISBN: 968-853-431-5

 

En aquest llibre, seguit fins al moment per quatre publicacions més traduïdes a l’espanyol [Cuerpos que importan (2002); Lenguaje, poder e identidad (2004); Vida precaria (2006) i Deshacer el género (2006)], Butler assenta les bases del que serà el seu pensament al voltant de la construcció social del gènere i el sexe. A diferència de les primeres teories feministes, que distingien entre el “sexe” com una categoria anatòmica i biològica inqüestionable, Butler planteja que la idea de “sexe natural” s’ha configurat, precisament, dins de la lògica binaria cultural del gènere. Aquest plantejament ha permès desestabilitzar la categoria estable de “dones” com a subjecte polític del feminisme, i obrir la lluita al voltant del gènere a altres minories segregades que no viuen de manera normativa el seu gènere.

 

Una altra idea clau desenvolupada en aquest llibre és que, seguint amb la idea que el gènere no és una expressió inherent i interior del sexe, sinó un ideal de sexualitat heterosexual (el que s’anomena heteronormativitat), produeix una correlació moral i social entre sexe-gènere-sexualitat. És a dir, que un bio-home hauria de ser masculí i heterosexual.

 

Però l’aportació més estesa i polèmica -per algunes interpretacions errònies del seu pensament- ha estat la noció de performativitat. En aquest primer llibre Butler sí que parlarà del gènere com a performance, és a dir, com “un fer la dona” o “fer l’home” en el sentit dels efectes que té el discurs normatiu en una actuació corporal. No obstant això, Butler no volia dir que aquest ‘performar’ fós voluntari i separat de la vida real. Per això, en les seves properes publicacions, Butler s’allunyarà del concepte de performance i desenvoluparà amb més precisió la noció de performativitat.

 

Parlar de performativitat implica que el gènere és una acció reiterada i obligatòria en un marc normatiu i social que ens restringeix i precedeix. I que sempre hem de negociar amb aquestes categories socials, per tant estan també subjectes a canvis, perquè res preveu que siguin repetides fidelment o que generin fracassos i canvis. Per desenvolupar el seu pensament, Butler es va fixar en els contextos underground de Nova York i Califòrnia, on es realitzaven festes de disfresses i pràctiques drag, com els balls, utilitzant performances de gènere per imitar a persones heterosexuals de la vida real: la noia negra que recull als nens de l’escola, el carter, l’home de negocis, etc. Aquestes pràctiques vitals en cossos impropis (negres, llatins, gais, transsexuals) portarà Butler a parlar de les relacions de poder en la construcció del gènere: sobre quines maneres d’encarnar-lo són considerades acceptables i quines no o com determinades repeticions el subverteixen i desnaturalitzen.

 

 

 

/ VÍDEOS:

 

Títol: Examined LifeAutor: Astra Taylor. Lloc: San Francisco. Any: 2008. Durada: 13,34 min. Resum: Judith Butler i Sunaura Taylor, una activista pels drets de les persones discapacitades, conversen sobre les potencialitats del cos, tot reflexionant sobre la construcció social del gènere i la discapacitat o la importància de repensar la interdependència entre les persones. Idioma: Anglès amb subtítols.

 

 

 

/ ALTRES FONTS DOCUMENTALS:

 

Entrevista de Juan Vicente Aliaga a Judith Butler, editada per la revista EXIT BOOK 9 “Feminismo y Arte de Género” l’any 2008. Butler contesta a les preguntes sobre l’impacte del seu pensament i els debats que ha suscitat la noció de performativitat.

issuu.com/sinapsisdocuments/docs/10_regina_vogel?e=1270918/38998844

 

Entrevista de Fina Birulés a Judith Butler (febrer del 2008) amb motiu de la conferència impartida per Butler al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

web.ua.es/en/sedealicante/documentos/programa-de-actividades/2018-2019/entrevista-a-judith-butler.pdf