28 maig, 2021
Notícia

El Gran Textil

Un projecte d'innovació docent del col·lectiu LaPlasita per millorar col·lectivament la vida a les ciutats, treballant la perspectiva de l'alimentació en entorns urbans com la metròpolis de Sevilla amb l'art com a mediador.

El Gran Textil és una peça artística tèxtil construïda juntament amb els i les alumnxs de patronatge i moda de l’Institut Pablo Picasso de Sevilla. Aquesta obra consisteix en una cartografia de l’àrea metropolitana de Sevilla, cosida amb teles reciclades en una lona de 120 m² per tal de reflexionar col·lectivament sobre les ciutats i l’alimentació, especialment en relació amb el municipi francès de Reims, ajudant a mitigar el canvi climàtic i a adquirir hàbits gastrosòfics més saludables.

 

És una iniciativa de l’estudi sevillà d’arquitectura i projectes culturals LaPlasita, dins de la seva línia d’innovació sociocultural i docent ComoArte. La missió d’aquest col·lectiu transdisciplinar és fer ciutats més saludables mitjançant projectes d’innovació social i propostes urbanes, utilitzant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides com a marc comú i com a eina per mesurar i millorar el nostre impacte en l’entorn.

 

El projecte va arrencar el 2019 a través de tallers de creació col·lectiva amb l’IES Pablo Picasso, i professionals del disseny i la confecció locals, entorn de la pregunta Com s’alimenta la ciutat que volem? Per a la seva construcció s’ha desenvolupat un projecte d’innovació docent que utilitza l’art com a mediador per portar la idea als centres educatius. La creació de la peça artística es duu a terme, des de la direcció de LaPlasita, seguint el sistema d’aprenentatge basat en projectes “Learning by doing”. Els objectius d’aquests tallers són fomentar el treball en equip, la creativitat, el pensament crític i reflexionar sobre nous hàbits que ajudin a combatre el canvi climàtic.

 

Es tracta d’una peça en continu procés que convida a d’altres territoris a sumar-se a aquesta experiència de cosir per pensar l’alimentació de la ciutat que volem. El 2020, aquest objecte artístic es va presentar amb diverses exposicions a Sevilla i una al Mercat de Reims, tornant-se a exposar el 2021 durant el I Congreso Gastrosofía – Ciudades Alimentadas, organitzat per LaPlasita i celebrat del 31 de maig al 5 de juny a Sevilla.

 

Actualment, s’està treballant per trobar més llocs on exposar l’obra i dur a terme el procés participatiu de creació, per exemple, la propera Biennal Internacional d’Art Tèxtil Contemporani WTA.

 


 

Dates: 2019-2021
Organitza: LaPlasita
Participa: Alumnat dels graus mitjans i superior de Patronatge i Moda de l’IES Pablo Picasso, professionals del disseny i la confecció locals, a més d’associacions socials i institucions docents de Sevilla

Més informació: laplasitaproyectos.com/el-gran-textil-2

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb pràctiques artístiques i culturals enfront del canvi climàtic

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.