14 setembre, 2019
Notícia

El museo como espacio social

Una jornada de reflexió en format seminari sobre el paper social i educatiu dels museus i dels projectes culturals, organitzada pel Museo de Arte Contemporáneo Florencio de la Fuente. Compta amb professionals de l'àmbit de la museologia, de la gestió cultural, del comissariat, de la creació artística, de la didàctica i de la mediació.
L’ICOM (Consejo Internacional de Museos) defineix un museu com “una institució permanent, sense fins de lucre i al servei de la societat i del seu desenvolupament, que és accessible al públic i que conserva, investiga, difon i exhibeix el patrimoni material i immaterial de les persones i al seu entorn amb finalitats d’estudi, educació i gaudi”. El museo como espacio social és una jornada per a preguntar-se quin és el paper actual dels museus i de les institucions culturals i quina és la seva responsabilitat social.
 
Partint de la definició de museu i de l’educació com motor de canvi en la museologia, podem resumir el paper actual dels museus en l’acció de mediar. El concepte de mediació pensa la institució cultural com transmisora d’un patrimoni comú que reuneix els i les participants d’una col·lectivitat i que els permet reconèixer-se. És en aquest sentit, i per mitjà de la seva cultura, que les persones perceben i comprenen el món i la seva pròpia identitat. El museu ha de crear comunitat i identitat cultural, ha de ser percebut pel seu públic com un punt de trobada i sinergies, de creixement i de reconeixement.
 
Dues taules rodones i una dinàmica de treball i interacció entre les persones assistents, componen el programa d’aquest seminari que té com a premissa “analitzar el panorama actual (local, nacional i internacional) des dels ulls de la museologia social”.
 
Al llarg d’aquesta jornada, s’analitzen models de gestió (públics i privats) que funcionen, es coneixen projectes reals d’educació i mediació social que s’estan duent a terme, així com les dificultats amb les quals lluitar en aquest camp, es debat sobre la situació actual i sobre les directrius que es poden adoptar.
———-
Dates: 14 de setembre
Sala de Cubiertas del MAC Florencio de la Fuente. Plaza de la Merced, 1, 16500 Huete, Cuenca
A càrrec de: Ana Moreno (Educació al Museo Nacional del Prado), Rufino Ferreras (Educació al Museo Thyssen-Bornemisza), Néstor Prieto i Francisco Brives (codirectors al Museo CAV La Neomudejar), Luis Martínez Campo (responsable d’Educación y Programas Públicos en Fundación Cerezales Antonino y Cinia), Encarna Lago (gerent de la Red Museística de Lugo), Teresa Soldevila (responsable de l’Àrea de Responsabilitat del Museu Marítim de Barcelona), Félix de la Fuente (subdirector del Museo Nacional de Artes Decorativas), Miguel Ángel Herrera (responsable del projecte Genalguacil Pueblo Museo)/oradors/es; Paula Cabaleiro i Consuelo Chacón/moderadores
Dirigit a: qualsevol persona de l’àmbit dels museus, la gestió cultural, la creació artística, la recerca o l’educació, estudiants i personal en pràctiques, així com qualsevol persona interessada en el tema del seminari, independentment de la seva formació, professió o edat
———-
Més informació:
 
 
 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos (darrera consulta: març 2020).

 

Contingut publicat el 2020 per completar l’arxiu Polièdrica 2017-2019.