2 octubre, 2017
Notícia

El teu avi era un colon

Taller de creació antiracista, organitzat pel MACBA, per a estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius. El taller proposa construir una atmosfera de (co)aprentatge descolonial i antiracista amb dinàmiques corporals i els recursos creatius i imaginatius per esquerdar, qüestionar i deconstruir estructures d'opressió històrica que recauen sobre els nostres cossos racialitzats.

Som els fills d’una il·lusió que va consistir a creure que les independències dels nostres països significaven el final de la colonització. I, en realitat, es tractava del primer acte de la descolonització. Ho veiem tant en la metròpoli com en les seves relacions amb les antigues colònies: la descolonització no s’ha acabat. Les bases ideològiques i culturals encara són vigents. (Houria Bouteldja)

 

La història és una de les eines narratives que ha mantingut durant els últims segles el poder racista colonial. És mitjançant la història, els seus textos i càtedres que la narrativa sobre processos d’invasió, persecució, explotació i mort dels pobles, comunitats i subjectes racialitzats es transforma per tal de sostenir l’estructura supremacista blanca colonial en l’actualitat.

 

Aquesta història escrita des del poder colonial pretén esborrar les figures i moments de resistència que ens permeten entendre el present de manera crítica. Els relats eurocèntrics invisibilitzen la relació del Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona amb el monument a Colom; pretenen negar el parentiu entre les Lleis d’Índies escrites en el segle XVI i l’actual Llei d’Estrangeria d’Espanya. La supremacia blanca i el racisme busquen noves formes; s’adapten per mantenir l’ordre racista colonial. I aquest se sosté en el temps juntament amb l’estàtua del rei Leopold II, es manifesta en la publicitat de les ofensivament famoses xocolates Conguitos i s’exerceix amb la deportació forçada d’una persona migrant provinent de la República Democràtica del Congo.

 

D’aquesta manera el taller El teu avi era un colon proposa transitar des de l’error, amb un caminar lent, pausat, la mirada perifèrica, ganes de tornar a començar i construir unes temporalitats de convivència, relació, (co)aprenentatge i (co)creació pròpies. Al Museu d’Art Contemporani de Barcelona s’organitza un espai per dissentir, qüestionar i reconstruir el món i els cossos que habitem des del gaudi, el disbarat i la ràbia.

———-

Dates: Del 2 d’octubre del 2017 al 31 de maig del 2018
MACBA. Plaça dels Àngels, 1 08001 Barcelona

Organitza: MACBA

A càrrec de: Daniela Ortiz i Yos Piña Narváez

Dirigit a: Secundària, batxillerat i cicles formatius

———-

Més informació:

macba.cat/ca/exposicions-activitats/activitats/teu-avi-era-colon

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos (darrera consulta: març 2020).

 

Contingut publicat el 2020 per completar l’arxiu Polièdrica 2017-2019.