30 setembre, 2015
Notícia

El treball amb la imatge com a pràctica pedagògica

Taller LA CIUTAT DELS FOTÒGRAFS, programa HAMACA EDUCA EN LOS INSTITUTOS, cicle de CINEMA I DRETS DELS INFANTS i convocatòria EL CAC A L’ESCOLA

Totes aquestes iniciatives posen en valor les pràctiques de la imatge i les seves potencialitats com a eines de coneixement, de desenvolupament cultural i d’una ciutadania activa, tan en el marc del currículum educatiu com en les programacions de museus i equipaments culturals.

 

 

 

TALLER LA CIUTAT DELS FOTÒGRAFS
Aquets taller proposa una descoberta creativa i reflexiva de la fotografia a partir de la vinculació entre la pràctica fotogràfica, l’exploració de la ciutat i els espais de dos equipaments culturals de Barcelona, el Museu d’Art Contemporani (MACBA) i el Centre de Cultura Contemporània (CCCB) de Barcelona.

 

Partint de l’anàlisi del fons fotogràfic del MACBA i d’altres autors, es proposa als participants una exploració fotogràfica en grups de l’entorn més pròxim als espais arquitectònics dels dos equipaments culturals participants per donar forma als seus projectes fotogràfics.

 

El taller, per tant, es planteja des d’un doble vessant: d’una banda, com a exploració de les tries expressives de la fotografia i, de l’altra, com una recerca sobre la ciutat i els espais dels museus a través de la creació fotogràfica.

 

Les fotografies realitzades es publiquen al web del programa on s’emmarca el taller, Fotografia en curs, i es crea així un arxiu fotogràfic i una cartografia visual de la ciutat. Fotografia en curs és un programa de difusió i pedagogia de la creació fotogràfica d’A Bao A Qu adreçat principalment a nens i joves d’entre 8 i 18 anys.
———-
Dates: Del 15/10/2015 al 30/06/2016.
Organitza: MACBA i el CCCB

En el marc de: Fotografia en curs, un programa d’A Bao A Qu als centres educatius.
———-
Més informació:
cccbeducacio.org/web/guest/activitats/institut

 

 

 

PROGRAMA HAMACA EDUCA EN LOS INSTITUTOS
Un programa desarrollado en los institutos de Catalunya y que vincula la enseñanza de contenidos curriculares de la educación secundaria y bachillerato con diferentes propuestas de videocreación contemporánea en diferentes géneros (documental, animación, vídeo ensayo…).

 

El programa busca nuevas maneras de mirar y aprender desde la creatividad del lenguaje audiovisual, más allá de las imágenes y narrativas propias de los medios de comunicación y la publicidad, a la vez que promueve la experimentación en la clase en colaboración con los realizadores de Hamaca.

 

Dirigido al alumnado de 3º y 4º de ESO y bachillerato, el programa vuelve a los institutos este curso académico 2015-2016 con nuevos talleres de videocreación.
———-
Organiza: Hamaca (distribuidora de videoarte y artes electrónicas).
Apoya: Instituto de Cultura de Barcelona y Departamento de Cultura de la Generalitat de Cataluña.
———-
Más información:
hamacaonline.net/educate

 

 

 

CICLE DE CINEMA I DRETS DELS INFANTS 
Es tracta d’una proposta pedagògica amb l’objectiu de crear espais de reflexió i debat dintre de l’espai escolar i familiar, per tal de dotar als infants d’elements pel desenvolupant d’una ciutadania activa, basada en el respecte a l’altre, la solidaritat, la coresponsabilitat i el pensament crític. A partir del treball al voltant d’una selecció de pel·lícules, l’objectiu del cicle és potenciar la reflexió sobre els drets i deures individuals i col·lectius dels infants.

 

L’edició 2015-2016, titulada Educar per viure, està dedicada al paper fonamental que juga l’educació en el ple desenvolupament de l’infant com a persona. Del seu programa, des de la perspectiva de les pràctiques artístiques i culturals col·laboratives, en destaca l’apartat dedicat a les creacions escolars realitzades a l’aula per part de l’alumnat participant al Cicle de Cinema i Drets dels Infants. Les creacions escolars d’aquesta edició s’aniran publicant a la pàgina web de l’esdeveniment, on també es poden consultar les creacions de les edicions anteriors.

 

El cicle de Cinema i Drets dels Infants és un programa educatiu engegat l’any 2000 per la Direcció de Drets Civils i l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, en una primera etapa només adreçat als centres educatius. Per sisè any consecutiu, aquest projecte també s’obre a totes les famílies de la ciutat i les convida a participar en aquesta proposta, que combina lleure, diàleg i aprenentatge.
———-
Dates: 2015-2016.
Cinemes Girona. Girona, 175. 08037 Barcelona.
Organitza: Direcció de Drets Civils, de la mà de l’Institut d’Educació.
Col·labora: Teleduca.

Suport: Ajuntament de Barcelona.
———-
Més informació:
cinemadretsinfants.org/inici-2015

 

 

 

CONVOCATÒRIA EL CAC A L’ESCOLA
Oberta la convocatòria dels premis El CAC a l’escola 2016 (XIII edició), que es convoquen en dues categories diferents: per a l’alumnat  (categoria A) i per al professorat  (categoria B) de centres educatius.

 

Pot participar en els XIII Premis el CAC a l’escola l’alumnat i professorat de centres educatius d’educació infantil – segon cicle, primària, secundària obligatòria i secundària post-obligatòria (batxillerat i cicles formatius de grau mitjà) públics i privats de Catalunya. Pel que fa a la categoria B, també s’hi pot presentar el professorat dels centres d’educació especial.

 

En el cas de l’alumnat, els treballs s’han de presentar en nom de la classe a la qual pertanyi l’alumnat que els hagi realitzat, excepte en el cas de l’educació secundària post-obligatòria, en què es poden presentar treballs de recerca realitzats per l’alumnat de manera individual o en grup. En el cas del professorat, els treballs s’han de presentar a títol individual, a raó d’un treball per professor o professora, o de manera col·lectiva, a raó d’un treball per grup de professors.

 

Els treballs han d’estar relacionats amb la incorporació de l’educació en comunicació audiovisual en el currículum, amb una incidència especial en la percepció, l’anàlisi i la producció en l’àmbit audiovisual.
———-
Dates: El termini de presentació de les sol·licituds finalitza el 7 de març de 2016. 
Organitza: Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).
———-
Més informació:

educac.cat/premis-cac-lescola

Edició XIII:
educac.cat/premis-cac-lescola/edicions-anteriors/xiii-premis-cac-lescola

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.