30 juny, 2018
Notícia

Elkartoki

Programa del col·lectiu Tipi que busca intervenir en la configuració i dinàmiques del pati i espais comuns de l'escola a través de tallers de disseny i creació en els quals alumnes i alumnes inventen i construeixen treballs, artefactes o intervencions. En 2018 es realitzen processos a l'Azkuna Zentroa, a l'Escola Pública d'Arrigorriaga i a les escoles Juan Zaragueta de Orio, Mimetitz de Zalla i Urkitza de Bakio.

El programa sorgeix en 2014 buscant inventar i construir creacions artístiques o arquitectòniques que treballin els valors inclusius i de convivència. Així i tot, més enllà de tractar-se d’un programa per a la transformació de l’espai, Elkartoki és un procés pedagògic i participatiu: són els propis alumnes i alumnes els qui lideren la transformació dels espais comuns, de manera participativa i en auzolan (treball comunitari).

 

Normalment, el procés s’articula en tres fases o moments: analitzar i entendre l’espai i les dinàmiques que es donen en el dia a dia (apropiar-se/jabetu), idear possibilitats i provar-les (imaginar/asmatu) i finalment acordar un disseny final i intervenir física i simbòlicament sobre l’espai (transformar/eraldatu).

 

Al llarg del procés es compta a més amb les pràctiques artístiques com a suport i enriquint enormement el procés, ja que, d’una banda, a través d’ell s’aconsegueixen noves maneres de mirar i de fer i, per un altre, es duen a terme accions que es troben fora de la rutina escolar.

 

Què ha passat en 2018?

 

> S’extreu el codi font de Elkartoki que conté els passos necessaris per a realitzar un procés de transformació.

 

> Es contrasta el codi font en una sèrie de laboratoris de co-creació en Azkuna Zentroa per a desenvolupar els continguts d’un manual o guia per a la transformació d’espais en l’àmbit educatiu.

 

> Es treballa a l’Escola Pública d’Arrigorriaga.

 

> Es posen en marxa nous models de Elkartoki, fora del format de convocatòria, a les escoles Juan Zaragueta de OrioMimetitz de Zalla i Urkitza de Bakio, aquestes dues últimes de la mà dels ajuntaments de les localitats corresponents.

———-

Dates: 2018

A càrrec de: Tipi

Participa: Nerea de Diego (Centro Huarte), Arantza Lauzirika (Facultad de Bellas Artes de la UPV/EHU), Nahia Intxausti (Dpto de Didáctica y Organización Escolar de la Facultad de Educación Filosofía y Antropología de la UPV/EHU), Irune Uria (BIGE) i Ana Eizagirre (EHIGE), Mireia Delgado, Eukene Fernández de Solasgune, Ane Rodríguez i Naiara Palacios

———-

Més informació:

elkartoki.eus/es/recorrido

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos (darrera consulta: març 2020).

 

Contingut publicat el 2020 per completar l’arxiu Polièdrica 2017-2019.