5 abril, 2022
Notícia

En pròpia pell (intimitat forçada)

Projecte guanyador del Concurs d’Arts Visuals Premi Miquel Casablancas 2021 en la modalitat de mediació per donar veu a les persones neurodiverses, desenvolupat per Oriol Fuster Cabrera amb l'Associació Asperger de Catalunya.

L’objectiu d’aquest projecte ha estat construir una narrativa col·lectiva i en primera persona de la neurodiversitat, formalitzada en la creació d’una publicació. Això s’ha fet a partir de l’intercanvi d’experiències, sensacions, sentiments i reivindicacions tant de les persones que viuen la neurodivergència en pròpia pell com de familiars i amics/gues.

 

En pròpia pell (intimitat forçada) va ser la proposta d’Oriol Fuster Cabrera –artista,
escriptor, comissari, dramaturg, músic, traductor i neurodivergent– seleccionada en la modalitat de mediació del Concurs d’Arts Visuals Premi Miquel Casablancas 2021, la convocatòria anual de la qual neix Sant Andreu Contemporani (SAC), programa públic de l’Ajuntament de Barcelona (Districte de Sant Andreu) d’art contemporani emergent.

 

El projecte s’ha desenvolupat en tres fases:

 

1_Trobades

Trobades en col·laboració amb l’Associació Asperger de Catalunya per parlar de la neurodiversitat i d’altres temes com bullying, assetjament laboral i violències, adolescència, educació inclusiva, docència, discriminació,  visibilitat i consciència social, relacions tòxiques, la diagnosi, conceptes com “normalitat” i “ser normal”, sexualitat…

 

Són trobades a porta tancada o telemàtiques i es crea un grup de Whatsapp per a la comunicació entre els seus integrants.

2_MediacióTreball de mediació desenvolupat entre l’artista autista Hortèssia Fuster Cabrera, el grup de participants de l’Associació Asperger de Catalunya i Sant Andreu Contemporani per tal de situar els continguts i el format de la publicació del projecte.
3_Presentació

La presentació de la publicació Llibret per a la supervivència de l’adolescent neurodivergent tanca el programa de mediació En pròpia pell (intimitat forçada).

 

El llibret és un recull de veus i experiències des de la neurodivergència per tal que adolescents autistes, TDAH, TOC, esquizofrènics, d’altes capacitats, bipolars i altament sensibles –entre tantes altres condicions neurodivergents– puguin emmirallar-s’hi, disposar de referències i dotar-se d’unes poques eines i perspectiva.

 

 

 

Sant Andreu Contemporani (SAC)

 

Programa públic dedicat a la promoció, difusió i producció de l‘art contemporani emergent organitzat per l’Ajuntament de Barcelona-Districte de Sant Andreu. Articula la seva programació a través d’exposicions, tallers, conferències, projectes curatorials, un programa educatiu, un programa de mediació i un programa de residències artístiques, tots destinats a proporcionar a les persones creadores eines per a la seva professionalització.

 

Cada any, SAC convoca el Concurs d’Arts Visuals Premi Miquel Casablancas, una convocatòria d’art jove d’abast nacional que inclou quatre modalitats: obra, projecte, mediació i comunicació gràfica.

 

 

Dates: 2021-2022
6 d’abril, 18:30h > Presentació de la publicació resultant del projecte al Teatre Centre Cívic Sant Andreu. Gran de Sant Andreu, 111. 08030 Barcelona
Organitza: Sant Andreu Contemporani (Districte de Sant Andreu-Ajuntament de Barcelona)
A càrrec de: Oriol Fuster Cabrera/Artista
Participa: Associació Asperger de Catalunya
Més informació: santandreucontemporani/en-propia-pell-intimitat-forcada

 

 

 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre cultura inclusiva a institucions i espais d’art

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.