Erro(re)tik 2022

Erro(re)tik parteix d’una sèrie de preguntes que Tabakalera, Centre Internacional de Cultura Contemporània de Donostia, es planteja d’ençà uns anys: Com pensar en una institució cultural que posi en pràctica les cures de manera transversal? Com possibilitar un espai institucional obert i divers? Com comprometre’s amb la diversitat i les cures dins d’una estructura tan complexa? A què s’anomena “diversitat”? És possible repensar tant el treball col·lectiu com els projectes culturals des de la idea d’error?
El seminari és un dels moments més visibles d’aquest projecte que Tabakalera va endegar el 2020 amb el suport de la Fundación Carasso, i que es fonamenta sobre tres pilars: les formacions internes de l’equip de Tabakalera, un grup obert de treball i creació (UNIK) i el propi seminari.
En aquesta segona edició, el seminari es torna a plantejar com un exercici mitjançant el qual desviar-se d’espais suposadament confortables. O, si més no, posar de manifest les seves mancances. Un espai per a la reflexió i el diàleg. Un lloc per fer quelcom juntes des de la diferència. El lloc en el qual estar, compartir i explorar aliances entre comunitats, institucions i persones vulnerabilitzades i precaritzades, reivindicant la dissidència i la cura per generar relacions més igualitàries.
Enguany es vol posar el focus en la interseccionalitat, és a dir, en la interconnexió entre els diferents eixos de desigualtat i/o discriminació, que no són independents entre si. En la necessitat de crear espais prou amplis com perquè es donin aquests encreuaments i aliances entre diferents. En la responsabilitat que tenim de canviar la percepció de la diferència com a error o desviació, i en la urgència de qüestionar allò hegemònic. Des de l’error i fins a l’arrel.
El programa del seminari, que se celebra del 12 al 14 de maig, inclou:
Taller | La infinita conversación de las imágenes
| Els i les participants transiten un dispositiu que omplen de fotografies i relats del quotidià per activar una conversa entorn de les diferents formes amb què les històries i relats (personals i col·lectius) poden ser percebuts, explicats o construïts.
Amb VULNUS – Arts vives i recerca
|
Taula | Cuidados en vena
| Com pensar en una institució cultural que posi en pràctica les cures de manera transversal? Com descompartimentar les diversitats i generar espais entre diferents, des del reconeixement?
Amb Marta Malo (Traductora i investigadora transfeminista)
|
Intervenció artística | Yo estaré dispuesta (como luces derramadas en el silencio oscuro) | Activitat d’escolta profunda i molt en contacte amb els nostres cossos.
Amb DU-DA (Col·lectiu format per Sarai G. Cumplido i Clara Piazuelo)
|
Col·loqui | La institución (in)comprensible
| A qui deixa fora el nostre llenguatge i per què?
Participa: Ismael Manteroala (UPV/EHU), Nera Aizpurua i Blanca Mata (Lectura Fácil Euskadi), Txemi Valdecantos (Tabakalera)
|
Taula | La institución (in)cómoda
| Conversa entre projectes que intenten generar institucions culturals més obertes i “inclusives”; tant les plantejades des de la institució, com aquelles que l’apel·len. Revisant termes com ara diversitat o acolliment, compartint la (in)comoditat.
Participa: Lucia Egaña (Artista, escriptora i transfeminista. Projecte de recerca Descentrar la mirada, ampliar la visión), Centquatre-Paris#104 (Espai d’art, cultura i innovació) i Tabakalera
|
Performance + Col·loqui | La infinita conversación de las imágenes
| A través de l’experiència del joc, un grup de participants compon un tauler d’imatges on compartir, entre ells i amb els i les assistents, els seus relats quotidians i les seves formes de vida. Una invitació a pensar d’altres formes la història que construïm diàriament, la història de la nostra quotidianitat.
Amb VULNUS
|
Teatre + conversa | Testimonis de migració
| Partekatu és un espai de treball on s’aborden i elaboren realitats d’interès que travessen veïnes i veïns d’Errenteria per mostrar el resultat de la seva exploració comuna a través de les arts escèniques. En aquesta primera experiència, titulada Emakumeok Mugimenduan, s’ha comptat amb dones migrants que han emprès un satisfactori viatge cap a la trobada.
Amb Partekatu |
Projecte per consolidar entre 2020 i 2022 el treball dedicat a la diversitat a Tabakalera sota el títol erro(re)tik per la importància d’enunciar-se des de l’error, assumint-lo com a fonamental en tot procés de transformació col·lectiva. Al mateix temps inclou el terme errotik (des de l’arrel), en referència a possibilitar canvis radicals que afectin l’estructura de la pròpia institució. A més de les àrees Medialab i Mediació del centre cultural, participen agents com Artaziak i col·lectius com la Fundació Why Not, dedicada a la salut mental.
Es proposa un marc general per al desenvolupament de diverses línies de treball i accions concretes: un procés de mediació comunitària sota els eixos de salut mental, cures i diversitat; una reflexió a nivell estructural del centre cultural i programes públics per obrir espais de debat sobre les temàtiques del projecte i fomentar la participació de persones excloses dels espais dedicats a allò discursiu. |
Dates: Del 12 al 14 de maig
Tabakalera. Pl. de las Cigarreras, 1. 20012 Donostia-San Sebastià
Organitza: Tabakalera
Participa: VULNUS, Marta Malo, DU-DA, Ismael Manteroala (UPV/EHU), Nera Aizpurua i Blanca Mata (Lectura Fácil Euskadi), Txemi Valdecantos (Tabakalera), Lucia Egaña, Centquatre-Paris#104 i Partekatu/Convidats
Més informació: tabakalera/erroretik-2022