28 abril, 2015
Notícia

Arxius i dispositius: apropiació creativa de l’espai públic

Projecte "CABANYAL ARCHIVO VIVO", jornada "CONFLUÈNCIA D’ARXIUS EIX PERE IV" dins del projecte "CONSTELACIONES POBLENOU" i nou espai per al dispositiu "OBJECTE BARRIAL NO INVASIU (O.B.N.I)"

Dues cares de la mateixa moneda. Infraestructures mòbils adoptades per espais veïnals per generar visibilització i possibilitats sobre aquests espais, fent possible l’apropiació i la participació ciutadana de i a l’espai públic. I arxius (virtuals i presencials) on recollir, documentar, difondre i “patrimonialitzar”, també, la memòria reivindicativa i de lluita d’aquests espais que es pensen a sí mateixos lluny de dinàmiques que els hi són completament alienes.

 

 

 

CABANYAL ARCHIVO VIVO
El Cabanyal es un barrio histórico amenazado por varios proyectos de especulación urbanística impulsados desde el Ayuntamiento de Valencia, que ponen en peligro su integridad patrimonial desde hace mas de una década, y cuya defensa se lleva a cabo desde la plataforma Salvem el Cabanyal.

 

En este contexto de desarrolla Cabanyal Archivo Vivo, un conjunto de acciones en el espacio real y en internet, que abarcan el ámbito pedagógico (con la realización de un material sobre el patrimonio arquitectónico y cultural del barrio), social (encuentros y mesas redondas con especialistas y asociaciones vecinales del litoral marítimo), proyectos artísticos (una serie de propuestas a partir de conceptos de geolocalización) y la edición de un número especial de la revista “La Playa Más Bella”.

 

El proyecto, propuesto por la asociación La Esfera Azul (Lupe Frígols, Emilio Martinez y Bia Santos), ha recibido uno de los premios Europa Nostra (UE/Patrimonio Cultural) en la categoría de “Educación, Formación y Sensibilización”. El jurado de este premio ha señalado «la importancia de la iniciativa ciudadana cuando es consciente de su responsabilidad con respecto al patrimonio cultural tanto a nivel urbano o de calle, como a mayor escala arquitectónica y social. El proyecto muestra, de manera ejemplar, hasta qué punto se puede despertar la sensibilidad de los ciudadanos hacia el frente marítimo histórico de Valencia, a través de una planificación urbana sostenible, basada en la identidad cultural y en la participación».
———-
Organiza: La Esfera Azul.
Apoyo: Ministerio de Cultura. Gobierno de España.
———-
Más información:
cabanyalarchivovivo.es/

 

 

 

CONFLUÈNCIA D’ARXIUS EIX PERE IV
Aquesta jornada va ser una trobada de treball amb entitats i persones que formen part de la Taula Eix Pere IV amb l’objectiu de posar en comú documentació rellevant sobre el procés de reconversió de la zona i generar un arxiu col·lectiu sobre el procés.

 

La iniciativa tenia l’objectiu d’incentivar noves activitats cíviques, culturals i econòmiques en aquest eix viari de Barcelona per tal de crear una major cohesió social en el territori, evitant la fragmentació urbana que pateix ara. Aquest eix del barri de Sant Martí de Barcelona es considera paradigma d’un model d’intervenció i desenvolupament urbà que no ha pres en consideració els valors patrimonials, històrics, paisatgístics o humans del seu espai d’intervenció.

 

La jornada va reunir a diferents col·lectius i projectes que s’encreuen en la intersecció de la recerca, la documentació, l’urbanisme i les cartografies des d’un punt de vista crític, proposant dinàmiques de digitalització i pujada de documentació on-line.
———
Dates: 18 d’abril.
Organitza: Constelaciones, Hangar i Taula Eix Pere IV.
Suport: Obra Social La Caixa.
En el marc de: Mapeando netanarchivos (Residència d’Investigació Aplicada a Hangar per al desenvolupament del projecte Constelaciones Poblenou). 

———
Més informació:
hangar.org/es/news/pere-iv-archive-exchange-meeting/

 

 

 

NOU ESPAI PER A L’OBJECTE BARRIAL NO INVASIU (O.B.N.I)
L’Objecte Barrial No Invasiu (O.B.N.I), el dispositiu mòbil que es va crear dins del projecte iD Barri BCN impulsat per Idensitat , en col·laboració amb Elisava, Makea Tu Vida i Recreant Cruïlles, ha trobat un nou espai a Barcelona per seguir complint amb un dels seus objectius principals: l’apropiació creativa de l’espai públic, promoure propostes que donin visibilitat a lluites veïnals i convertir-se en una eina de dinamització dels barris.

 

L’O.B.N.I, que es va lliurar al col·lectiu Recreant Cruïlles pel seu projecte de Germanetes (esquerra de l’Eixample), passarà a ajudar a la taula EIX PERE IV en la seva reivindicació veïnal. Amb aquesta acció l’O.B.N.I fa una de les darreres aparicions públiques a Germanetes, ja que es cedirà, mitjançant un nou projecte de Makea Tu Vida, als col·lectius del Poblenou per visualitzar la revitalització de l’eix Pere IV.

Mitjançant unes jornades de treball comunitari, s’està fent una posada a punt del dispositiu abans del relleu.
———-

Dates: Del 9 al 10 de maig. 
Parc Germanetes. Consell de Cent (entre Viladomat i Borrell). 08015 Barcelona.
Organitza: Idensitat.
Col·labora: Elisava, Makea Tu Vida i Recreant Cruïlles.
En el marc de: iD Barri BCN.
———
Més informació:
facebook.com/events/1438463223117029/

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.