17 febrero, 2016
Notícia

Barcelona, cap a on vas?

Jornada "EXERCIM ELS DRETS CULTURALS" (BCN Interculturalitat, a l'Espai Avinyó), cicle "VALOR!" 10 debats sobre la construcció del valor de la ciutat" (Ajuntament de Barcelona, a La Virreina) i "CULTURA VIVA". Trobada per a una cultura com a bé comú (ICUB, a la Fabra i Coats)

Tres espais de debat impulsats des de l’Ajuntament de Barcelona on, a partir de diferents aproximacions, es repensa el valor de la cultura.

 

 

 

EXERCIM ELS DRETS CULTURALS
Una jornada de treball i reflexió sobre els drets culturals, organitzada pel centre cultural Espai Avinyó i centrada en la ciutat de Barcelona i en la xarxa d’equipaments culturals que s’ofereixen a la ciutadania per poder exercir aquests drets culturals des de la participació i en condicions d’igualtat. A continuació us reproduïm la presentació que els seus organitzadors fan de la jornada a la web d’Espai Avinyó.

 

“Els drets culturals volen garantir el dret a la pròpia cultura, el gaudir i participar d’ella en condicions d’igualtat.

 

La ciutat de Barcelona té una gran xarxa d’equipaments culturals, que ofereixen a la població un espai on poder exercir els seus drets culturals sense mercantilitzar-los. Aquests drets es poden recolzar, entre d’altres textos, en la Convenció de la UNESCO de 2005, que entén que la cultura és la identitat d’una societat, és tot allò que aquesta crea i que la distingeix. 

 

La intenció d’aquesta jornada és aprofundir i reflexionar al voltant de la participació culturalment diversa en l’oferta cultural de la ciutat, i com les polítiques públiques han d’incorporar les diverses expressions artístiques fruit de l’actual diversitat cultural a Barcelona”.
———-
Dates: 19 de febrer de 2016.
Espai Avinyó-Llengua i Cultura. Avinyó, 52. Barcelona
Organitza:
BCN Interculturalitat (Ajuntament de Barcelona)
A càrrec de: Martín Habiague (Director de Mescladís).
Participa: Beatriz Barreiro (doctora en Drets Humans), Gemma Carbó (Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació), Eduard Miralles (Patronat de la Fundació Interarts) i Carles Giner (Pla de Cultures de l’ICUB).
———-
Més informació:
ajuntament.barcelona.cat/horta-guinardo/jornada-exercim-els-drets-culturals

 

 

 

VALOR!
Cicle de 10 debats sobre la construcció del valor de la ciutat. S’hi debat la negociació que es desplega en el marc de l’espai artístic de Barcelona, des de la seva percepció com a smart city, “entre el descrèdit o la crítica dels valors rebuts i la ubiqüitat del valor econòmic com a regulador últim de la cultura”.

 

Aquest cicle de debats parteix de 10 escenaris oberts en present a la ciutat on es decideix el valor icònic, històric, polític i col·lectiu d’elements i polítiques culturals vigents avui a Barcelona.

 

De la mà d’experts de diferents camps i àmbits, s’hi tracten temes com el Canòdrom com a parc de recerca recreativa, les intervencions artístiques i els monuments a l’espai públic, el rol de les persones i les grans manifestacions com a generadores de noves icones, la multiculturalitat, l’educació, o altres com el nomenclàtor de la ciutat.

 

Els 10 debats són els següents:

>> Educació i desproductivisme. Amb Nuccio Ordine i Jara Rocha (dia 17/02)
>> El nomenclàtor viu: Samaranch, Pujol i Colón pugen i baixen de valor. Amb Pilar Serrano, Francesc Mercader i Andrea Valdés (dia 24/02) 
>> La plusvàlua de la multiculturalitat: història d’un fracàs? Amb Éric Fassin, Pep Fornés i Pep Dardanyà (dia 02/03)
>> L’opció de la confusió: el valor polític de la ficció. Montserrat Besses, Joan Fontcuberta i Andrés Hispano (dia 09/03)
>> Relats per fer. Censura i negativitat: els debats suspesos. Amb Valentín Roma, Rafael Camps & Esther Pujol i Col·lectiu Leland Palmer (dia 16/03) 
>> Canòdrom parc de recerca recreativa. Smart city: de l’arquitectura a l’enginyeria. Amb Carles Sala, Esteve Caramés, Jordi Borja i Daniel García Andújar (30/03)
>> Monuments per fer. Cal fer-los? Manuel Delgado, Ricard Vinyes i Lúa Coderch (dia 06/04)
>> Escultura a l’horitzó: skylines ideològics de Barcelona. Amb Gloria Moure, Núria Benach i Matteo Guidi (dia 13/04)
>> El valor humà: quan el monument és la gent (des de l’helicòpter). Amb Gerard Horta, Galdric Peñarroja i Daniela Ortiz (dia 20/04)
>> El valor de l’usuari: força de treball en l’economia digital. Tiziana Terranova, Aleix Valls i Roc Albalat (dia 26/04) 

 

Tots els debats es poden seguir en streaming a través de Barcelona Cultura.
———-
Dates: Del 17 de febrer al 26 d’abril de 2016. A les 19h.
La Virreina. Centre de la imatge. La Rambla, 99.
Organitza:
 Ajuntament de Barcelona.
A càrrec de: Jorge Luis Marzo (BAU Centre Universitari de Disseny de Barcelona) i Joana Masó (Centre Dona i Literatura)/coordinació.
———-
Més informació:
ajuntament.barcelona.cat/el-valor-de-projectes-i-politiques-culturals-de-la-ciutat-es-debatran-publicament

 

 

 

CULTURA VIVA
Trobada per a una cultura com a bé comú, d’arrels locals i perspectiva internacional, que indaga, a partir d’experiències concretes, en la relació entre ciutadania, institucions i espais comuns de la cultura des dels valors democràtics de la transparència, la crítica, la proximitat i la participació.

 

La trobada s’organitza en diferents blocs temàtics, entorn dels quals s’apleguen tant debats com tallers:

>> Valors i economies de la cultura

>> Gestió comunitària de la cultura

>> Institucions de la memòria

>> Laboratoris de la ciutadania

 

Amb la participació d’iniciatives i entitats com Guifi.net (Laboratoris de la ciutadania), Goteo.org (Valors i economies de la cultura), LaFundició (Institucions de la memòria) o La Hidra Coop i l’Ateneu Popular 9Barris (Gestió comunitària de la cultura), a més de representants de col·lectius, associacions, agents, empreses i institucions vinculats al teixit cultural de la ciutat.
———-
Dates: 1 i 2 de març de 2016.
Fabra i Coats. Fàbrica de creació de Barcelona.
Organitza: Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) 
Participa: Ethel Baraona, Ivana Bentes, Maarten Brinkerink, Pablo Capilé, Ada Colau, Benjamín Coriat, Chus Domínguez, Laia Forné, María G. Perulero, Daniel Granados, Josian Llorente, Marion Louisgrand, Carmen Lozano Bright, Rubén Martínez, Celia Mayer, Gala Pin, Javier Rodrigo, Montse Romaní, Jaron Rowan, Berta Sureda, José Luis de Vicente, David Vila-Viñas, Ateneu 9Barris, Guifi.net, Goteo.org, LaFundició, La Hidra Coop.
En el marc de: Pla de Cultures 2016-2026 i Pla Municipal 2016-2019 (Ajuntament de Barcelona).
———-
Més informació: 
ajuntament.barcelona.cat/culturaviva/recerques

 

 

 

També publicat al nostre Facebook.

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, accions i esdeveniments difosos.