26 octubre, 2015
Notícia

Cultures aplicades

II FÒRUM D’ARTS ESCÈNIQUES APLICADES (OAEA) / CURS "EDUCA AMB L’ART" (Apropa Cultura) / PROGRAMA SOCIOEDUCATIU "COMUNITAT I IMPACTE SOCIAL" (Fundació ONCA) / PROYECTO "NUEVOS CREADORES-NUEVOS PÚBLICOS" (Reina Sofía)

Aquestes propostes comparteixen el fet d’entendre les arts com un motor de transformació i cohesió, generant vincle social a partir de les capacitats creadores de les persones. Des d’aquí, treballen en l’aplicació de les arts escèniques i la música, les arts plàstiques i visuals en contextos socials específics, amb especial atenció als àmbits de la salut, l’educació i l’acció comunitària.

 

 

 

II FÒRUM D’ARTS ESCÈNIQUES APLICADES
El Fòrum d’Arts Escèniques Aplicades, que acaba de presentar programa i obrir les inscripcions, es centra en aquesta segona edició en Comunitat i Salut.

 

Amb aquesta iniciativa es vol compartir i aprendre d’artistes i professionals, que tenen una llarga trajectòria en el camp de les arts, aplicades a la millora de la salut o adreçades a la inclusió social, posant l’èmfasi en la participació activa del públic, ja sigui participant en els espais de debat o en els tallers oberts. 

 

El fòrum inclou, a més, ponències, diàlegs, presentacions d’experiències i la presentació de l’Informe del Diagnòstic sobre les Arts Escèniques Aplicades a la comunitat, la salut i l’educació, així com espectacles. L’entrada tant als espectacles com als tallers és lliure, condicionada a l’aforament de la sala.
———-
Dates: 20 i 21 de novembre de 2015.
Inscripcions obertes fins el 16 de novembre.
Institut del Teatre. Pl. Margarida Xirgu s/n 08004 Barcelona.
Organitza: Observatori de les Arts Escèniques Aplicades (OAEA).
———-
Més informació:
institutdelteatre.cat/oaea

 

 

 

CURS 2015-2016 EDUCA AMB L’ART
Educa amb l’Art és una formació en arts escèniques, música, arts visuals i plàstiques que el programa Apropa Cultura ofereix a educadors/es socials, integradors/es, tècnics/es, monitors/es i cuidadors/es sense coneixements artístics específics, amb l’objectiu de donar-los eines per utilitzar les arts en el dia a dia dels seus centres, amb els seus usuaris i col·lectius.

 

Durant el curs 2015-16 es tractarà com les arts fan créixer la persona de la mà d’artistes i professionals que dissenyaran sessions teòriques i pràctiques per al curs, en col·laboració amb els equipaments participants.

 

Totes les sessions treballaran a partir de marcs teòrics per facilitar la comprensió de la matèria; vivències personals per a l’experimentació individual i metodologies pràctiques per aprendre a aplicar els coneixements assolits en funció dels diferents col·lectius.
———-
Dates: Del 31 d’octubre de 2015 al 28 de maig de 2016.
Organitza: Apropa Cultura, programa d’inclusió per afavorir l’assistència i participació a la programació dels equipaments culturals de Catalunya. Equipaments participants: Mercat de les Flors, Teatre Lliure, L’Auditori, Museu Picasso, CaixaForum Barcelona, Teatre Nacional de Catalunya, Palau de la Música Catalana, Fundació Miró i Museu Nacional d’Art de Catalunya.
———-
Més informació:
apropacultura.cat/ca/recursos-formacio

 

 

PROGRAMA SOCIOEDUCATIU COMUNITAT I IMPACTE SOCIAL
Musica’t és el projecte pilot d’aquest programa d’integració social endegat per la Fundació ONCA (Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra) i que té per objectiu portar la música als col·lectius amb risc d’exclusió social i amb poc o nul accés a les activitats musicals.

 

En la prova pilot d’aquest programa hi participen una vintena d’usuaris del taller ocupacional i del Centre de Dia de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.

 

Com es destaca des del mateix projecte, el plantejament fonamental és que no es tracta només de portar-los a escoltar un concert, sinó també i sobretot de fer-los partícips del fet musical: Experimentar, crear i tocar conjuntament amb els músics professionals participants en aquest projecte comunitari, valorant per sobre de la competència tècnica la interacció i la creativitat.
———-
Organitza: Fundació ONCA (Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra).
A càrrec de: El projecte pilot Musica’t és una creació de Queralt Prats (ARTransforma) endegat durant la tardor de 2015.
Participa: usuaris del taller ocupacional i del Centre de Dia de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.
———-
Més informació:
artransforma.org

 

 

 

PROYECTO NUEVOS CREADORES-NUEVOS PÚBLICOS
Un proyecto enmarcado en las políticas de inclusión promovidas desde el Museo Reina Sofía de Madrid, cuyo objetivo prioritario es vincular a alumnos y profesores de Centros de Educación Especial con otros procedentes de Institutos de Educación Secundaria. A través de un acercamiento en el que dialogan danza, artes plásticas y música, se busca fomentar la colaboración, el aprendizaje mutuo y la convivencia entre doce alumnos con capacidades diversas. Además, se motiva a la comunidad educativa a generar estrategias pedagógicas inclusivas y creativas que puedan tener proyección social.

 

Los resultados de estas sesiones de trabajo se mostraron en el museo a las familias de los alumnos y fueron puestos en escena en los Teatros del Canal en junio de 2015 en “Caleidoscopio”, el espectáculo inclusivo que reúne las propuestas de danza, música, teatro y artes plásticas de cada edición del proyecto.
———-
Fechas: Programa educativo desarrollado de febrero a mayo de 2015 en Museo Reina Sofía.
Organiza: Servicio de la Unidad de Programas Educativos. Dirección de Área Territorial de Madrid-Capital de la Consejería de Educación, Juventud y Deporte de la Comunidad de Madrid. En colaboración con: IES Isabel la Católica y CPEE Joan Miró.
Apoya: Fundación Banco Santander.
———-
Más información:
museoreinasofia.es/actividades/nuevos-creadores-nuevos-publicos

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Imatges: com la informació utilitzada per redactar aquesta nota, les imatges procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes i esdeveniments difosos.