28 enero, 2016
Notícia

Desbordaments en el camp artístic

Projectes "AMICS DE PAS" i "LA SALETA DE LA PANERA" (Lleida) i "LLEDONERS". TEATRE A CAN BRIANS (AADPC) / Exposició "GENT GENIAL" (Photographic Social Vision i fotògrafs residents Llar Sant Martí de Barcelona) al C.C. Sant Martí (Barcelona) / II ENCUENTRO "RARA TROUPE" (amb Radio Nikosia) al C.C. Convent de Sant Agustí (Barcelona)

PROJECTE AMICS DE PAS
El projecte «Amics de pas» neix de l’exposició al Centre d’Art la Panera, titulada «Making Friends», per realitzar una extensió en forma d’intervenció permanent a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

 

Per fer la intervenció en un context hospitalari, Cesc Grané, ha partit de quatre temes (l’espai, el mar, el cel i i el bosc) que li serveixen com a teló de fons per a la incursió de la seva particular iconografia, formada per singulars personatges, amb els que vol convidar a l’espectador a imaginar mons fantàstics i divertits, pensats expressament per a quatre zones de l’hospital, que tenen en com a característica comuna, l’atenció als infants: Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia, Urgències Pediatria i Consultes externes.

 

Aquest projecte pren com a marc de referència els programes d’art contemporani que es realitzen en els hospitals francesos, des de l’any 2000, sota el nom d’“Art et Hôpital” realitzats a partir d’un conveni entre els ministeris de Sanitat i Cultura de l’estat francès.

 

Aquest programa vol consolidar la col·laboració entre el Centre d’Art la Panera i els Centres sanitaris de la ciutat de Lleida, en especial l’Hospital Arnau de Vilanova.
———-
Organitza: Centre d’Art La Panera i Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

A càrrec de: Cesc Grané.

En el marc de: Programa Art Contemporani a l’Hospital 2015, que planteja desenvolupar un projecte conduït per un artista per tal d’apropar l’art contemporani i les pràctiques artístiques actuals als usuaris d’un equipament hospitalari.

Suport: Fundació Banc Sabadell.
———-
Més informació:
lapanera.cat

 

 

 

LA SALETA DE LA PANERA
Una iniciativa per posar en valor les necessitats estètiques i la sensibilitat en totes les seves manifestacions mitjançant  la col·laboració entre un servei d’atenció a necessitats bàsiques (Menjador social), una escola d’art (Escola d’art Municipal Leandre Cristòfol) i un centre d’art contemporani (La Panera).

 

Així neix la “La saleta de la Panera”, una forma d’entendre les necessitats de les persones i la interacció entre l’àmbit social, el cultural i l’artístic que des de La Panera expressen de la següent manera. “Entenem la cultura en construcció, en constant transformació, per això al bell mig del centre històric de Lleida, en el triangle cultural de la Panera, generem dinàmiques entre la població que fa un ús del barri lúdic i cultural i les persones que hi resideixen o que utilitzen serveis de caire social fins ara marginals”.

 

L’objectiu, és desestigmatizar el Menjador social a través de diferents actuacions, a la vegada que realitzar tallers que empoderin als usuaris de l’alberg i capacitin a alumnes de l’Escola, a través de la mostra de cinc intervencions a La Saleta i tres tallers de diferents artistes o col·lectius, què fins el novembre seran Edgar dos Santos, Makea tu vida, Alumnes de l’Escola Art Municipal Leandre Cristòfol, Desentranyar la ciutat , Nyam Nyam i Curro Claret.
———-
Dates: El primer dels cinc projectes que es mostraran a la Saleta durant aquest 2016 és el projecte “Accions Migrants” d’Edgar dos Santos, fins el 28 de febrer.
Organitza: Àrea de Benestar Social, Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol i Centre d’Art la Panera de Lleida.
———-
Més informació:
lapanera.cat

 

 

 

PROJECTE LLEDONERS. TEATRE A CAN BRIANS
Amb l’objectiu d’apropar el món de les arts escèniques a un col·lectiu amb dificultat d’accés a la cultura i fer visible la seva situació a la resta de la societat, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), dins el marc d’accions socials que duu a terme la Secretaria de Cultura de l’entitat, organitza cada temporada la Mostra de Teatre al Centre Penitenciari Lledoners.

 

El projecte de Lledoners de l’AADPC demostra que el teatre és una eina amb la qual les persones privades de llibertat poden adquirir coneixements estimuladors per desenvolupar nous interessos, i, d’aquesta manera, facilitar la seva reinserció social. El 2015 aquesta tasca s’ha ampliat al Centre Penitenciari Can Brians. La Direcció General de Serveis Penitenciaris, finalment, va aprovar el projecte presentat per l’AADPC, que integra com a novetat la participació de les dones internes en la proposta. Paral·lelament, el director (soci) Jaume Nadal lidera un grup teatral amb internes que en l’edició 2015 va representar l’obra La Casa de Bernarda Alba, de Federico García Lorca.
———-
Organitza: l’AADPC amb Centre Penitenciari Can Brians (Direcció General de Serveis Penitenciaris).
———-
Més informació:
entreacte.cat/teatre-a-can-brians

 

 

 

EXPOSICIÓ GENT GENIAL
Fruit del 4t taller «Punt de Vista» dut a terme per l’àrea d’Educació de la Fundació Photographic Social Vision amb fotògrafs amateurs residents de la Llar Sant Martí, l’exposició «Gent genial» mostra retrats fets als carrers del mateix barri de Sant Martí de Barcelona per persones amb discapacitats derivades de malalties mentals.

 

Durant quatre mesos, deu residents de la Llar Sant Martí han retratat als seus veïns i veïnes del barri, gràcies a l’ajuda d’un estudi mòbil. El treball realitzat posa èmfasi a fomentar la trobada i la connexió amb el grup i el seu entorn proper, alhora que promou la reafirmació de la identitat individual.

 

Aquesta experiència s’emmarca dins dels tallers Punt de vista, que són una aposta per utilitzar la fotografia com a eina educativa per a la inclusió social, enfortint en aquest cas la cohesió entre els veïns del barri de Sant Martí i qüestionant l’estigmatització d’aquest col·lectiu amb capacitats diferents. Mitjançant els projectes de fotografia participativa, es volen documentar realitats a través de la mirada de qui les viu: persones i grups que no sempre tenen accés al llenguatge fotogràfic i tenen poca visibilitat en la societat.

 

Com a resultat final, l’exposició “Gent genial” reuneix els retrats dels veïns i veïnes que van participar en el projecte i s’exhibeix al carrer, en les parets del Centre Cívic i façanes properes .
———-
Dates: Fins 28 de al febrer de 2016.
C.C. Sant Martí. Selva de Mar, 215 08020 Barcelona: paret contigua al Centre Cívic i façana del Institut Infanta Isabel d’Aragó.
Organitza: àrea d’Educació de la Fundació Photographic Social Vision i fotògrafs residents a la Llar Sant Martí de Barcelona; amb el suport del Laboratori fotogràfic VM Foto i l’equip de la Llar i Pisos de reinserció de Sant Martí, gestionats per la Fundació Ciutat i Valors.
En el marc de: Tallers “Punt de vista” (fotografia participativa).

Suport: Aquest 4t taller ha estat finançat per l’Obra Social La Caixa a travès del seu Programa de Suport a Projectes d’Art per a la Millora Social. 
———-
Més informació:
cccbeducacio.org

 

 

 

II ENCUENTRO RARA TROUPE
El II Encuentro Rara troupe se realiza en colaboración con la asociación cultural Radio Nikosia de Barcelona para compartir el trabajo desarrollado por La Troupe en el año 2015.

 

El encuentro se articula en dos sesiones públicas, conducidas por los integrantes de La Rara Troupe y de Radio Nikosia, en las que habrá espacio para visionar los trabajos realizados (programas de radio, piezas audiovisuales y sonoras, ciclos de películas y encuentros con profesionales, artistas y colectivos) y también para el diálogo. La tercera sesión estará formada por una mesa de debate con diversas experiencias en torno al audiovisual y la salud mental de colectivos activos en la ciudad de Barcelona.

 

La Rara Troupe es un grupo de personas que, desde febrero de 2012, se reúne en el Departamento de educación y acción cultural del MUSAC en la ciudad de León para pensar y hacer acerca de las cuestiones sobre salud mental que atraviesan las relaciones sociales de las personas. Su medio de trabajo es la creación audiovisual, la autorrepresentación y la narración en primera persona.

 

La asociación Socio Cultural Radio Nikosia está dedicada al desarrollo de proyectos sociocomunitarios orientados al apoyo, la sensibilización y la difusión de la salud mental a través de actividades educativas y artísticas que promueven la participación y la implicación ciudadana, y donde las personas diagnosticadas ocupan un lugar central en las propuestas. En la actualidad gestiona Radio Nikosia, una emisora pionera que funciona desde el año 2003 con más de 70 personas implicadas en hablar de la locura desde las voces que la sufren.
———-
Fechas: 29 y 30 de enero de 2016
C.C. Convent de Sant Agustí. Comerç, 36. Barcelona
Organiza: La Rara Troupe y Radio Nikosia
———-
Más información:
musac.es/programacion

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.