6 mayo, 2015
Notícia

Exercitant les memòries

Projectes EL CONSELL DELS SAVIS VA A LA FILMOTECA (Filmoteca i Museu d’Història de Catalunya) y NUEVAS COMANDITARIAS HERNANI (Tabakalera Donostia)

Dues propostes que treballen sobre la memòria mitjançant una aproximació interdisciplinària articulada entre els àmbits social, educatiu i artístic: des d’una perspectiva intergeneracional, a partir de la memòria visual i el patrimoni artístic, en el cas d’El Consell dels Savis va a la Filmoteca, i des d’una perspectiva de gènere en el cas de Nuevas Comanditarias Hernani. Pràctiques que contribueixen al reconeixement de les potencialitats individuals de les persones, valorant les diferències i defugint discriminacions en funció del gènere o la identitat sexual, l’edat, l’origen racial o ètnic, la procedència social, la diversitat funcional, etc.

 

 

 

EL CONSELL DELS SAVIS VA A LA FILMOTECA
Un projecte intergeneracional que posa en relació l’àmbit educatiu (cicles d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius) amb institucions del món de l’art com són la Filmoteca i el Museu d’Història de Catalunya, amb la memòria (històrica) audiovisual com a fil conductor i el patrimoni fílmic com a mitjà.

 

Es tracta d’una activitat d’història oral i viscuda realitzada per un grup de persones grans voluntàries del Museu d’Història de Catalunya en la qual els/les alumnes, els/les docents i membres del consell es traspassen mútuament experiències de vida, de memòria, d’història, de passat i de present amb el suport d’imatges d’arxiu del fons de la Filmoteca de Catalunya.

 

El març de 2015 es va iniciar l’edició per al curs 2015, que inclou cinc sessions sobre la Guerra Civil i el Franquisme.
———-
Dates: Edició 2015: de març a maig de 2015.

Activitat gratuïta prèvia inscripció.

Organitza: Filmoteca de Catalunya (Serveis Educatius) en col·laboració amb el Museu d’Història de Catalunya.
Dirigit a: 2n cicle d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius (en sessions de 2h. 15 min.).
———–
Més informació:
filmoteca.cat/web/ca/esdeveniment/el-consell-dels-savis-va-la-filmoteca

 

 

 

NUEVAS COMANDITARIAS HERNANI
Proyecto iniciado en mayo de 2014 a partir de una convocatoria pública organizada por Tabakalera y promovida por la plataforma ArteHazia, en el marco del programa Les nouveaux commanditaires de Fondation de France. Un programa basado en abrir a cualquier persona la posibilidad de participar en la realización de un proyecto artístico que responda a una necesidad social, en colaboración con un artista, y con la ayuda de un/a mediador/a.

 

La propuesta seleccionada en la convocatoria de Tabakalera fue presentada por un colectivo formado, en parte, por personas vinculadas y afines al Consejo de Igualdad de Hernani, elegido para ser un grupo comanditario que, bajo el nombre de Kalandria, interroga la elección de los nombre de las calles de Hernani desde una perspectiva de género.

 

El grupo, llevado por la mediadora Haizea Barcenilla, empezó entonces un proceso de trabajo de dos años que ha pasado por la elección de un artista (en noviembre de 2014 se decide encargar la obra al colectivo Sra. Polaroiska, afincado en Bilbao) y desemboca en la creación de un proyecto artístico. El encargo del grupo comanditario al colectivo Sra. Polaroiska ha sido realizar una obra en relación a Andrekale (calle que oficialmente se conoce como Kardaberaz), como pretexto para reivindicar la visibilidad de las mujeres en el espacio público.

 

En esta segunda fase del proyecto, las comanditarias han puesto el acento en que la propuesta artística tiene que dejar huella en el contexto y poder ser mostrada en otros lugares, con el fin de darle la mayor difusión al proceso. Así ha llegado la primera propuesta de Sra. Polaroiska, una primera propuesta abierta y sujeta a variaciones y cambios, futuros encuentros entre ellas y las artistas.
———-
Fechas: iniciado en mayo 2014, finaliza en septiembre de 2015.
Promueve: Tabakalera (Donostia-San Sebastián) y Artehazia.
A cargo de: Comanditarias; Haizea Barcenilla/mediadora; Sra. Polaroiska/artistas.

En el marco de: programa Les nouveaux commanditaires de Fondation de France.
———-
Más información:
tabakalera.eu/es/nuevos-comanditarios-0

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.