21 octubre, 2014
Notícia

Exposicions i processos

programa "Acciones públicas para saberes realmente útiles" (programa de Subtramas per a l'exposició "Un saber realmente útil" del MNCARS), "El contrato" (exposició del projecte "El contrato" de Bulegoa Z/B en col·laboració amb Azcuna Zentroa), "Ànimes del Poble Sec" (exposició fotogràfica d'Auteurs del Poble Sec al local de Raons Públiques) i "Memòria cooperativa" (exposició digital produïda per La Ciutat Invisible per al projecte "Barri Cooperatiu")

L’exposició, tot i ser un format privilegiat per a la difusió, ha estat fortament qüestionada com a dispositiu i, també, pel seu inevitable caràcter espectacular i de «foto finish». Potser ho té difícil per combinar el procés (que és el temps) i l’espai (que és la sala) d’una manera raonable. Potser, per això, vol vestir-se de meta-reflexió. 

 

 

PROGRAMA ACCIONES PÚBLICAS PARA SABERES REALMENTE ÚTILES
“Programa de acciones y actividades públicas en el contexto de la exposición Un saber realmente útil concebido por el colectivo Subtramas (Diego del Pozo, Montse Romaní y Virginia Villaplana). Las acciones tienen lugar en las propias salas de la exposición, y en ellas participan distintos colectivos sociales y culturales.

 

El programa se compone de tres tipos de acciones que se agrupan bajo el nombre de Conversadoras, Narradoras e Instigadoras. Cada tipo incorpora acciones ligadas respectivamente a las cuatro preguntas que activan los recorridos A, B, C y D:

 

> «Las Conversadoras» presentan una serie de conversaciones en torno a la producción colectiva de saberes y experiencias, sus conflictos y sus efectos.

 

> «Las Narradoras» realizan relatos y lecturas de textos que recopilan una memoria crítica con los saberes establecidos.

 

> «Las Instigadoras» cuentan las conquistas y las dificultades de las luchas sociales a través de las estrategias de autor-representación utilizadas en algunas campañas y movilizaciones ciudadanas actuales”.

 

(Texto extraído de la web del Museo Reina Sofía, que produce la exposición).
———
Fechas: Del 29 de octubre de 2014 al 9 de febrero de 2015.
Edificio Sabatini, Planta 1. Museo Reina Sofía.
Organiza: Museo Reina Sofía.
A cargo de: Subtramas/concepción del programa Acciones públicas.
En el marco de: Proyecto «Los usos del arte» (red de museos europeos L’Internationale).
———
Más información:
museoreinasofia.es/acciones-saber-realmente-util

 

 

EXPOSICIÓN EL CONTRATO
“EL CONTRATO es un proyecto de dos años desarrollado por Bulegoa Z/B en colaboración con Azcuna Zentroa/AlhóndigaBilbao. Se divide en dos fases: un grupo de lectura y una exposición. Esta última, que se inaugura a primeros de octubre, se estructura en torno a los temas tratados en las sesiones de lectura y reúne la obra de una veintena de artistas, así como un programa de cine, conferencias, performances y un nuevo grupo de lectura. El objetivo de EL CONTRATO es indagar cómo los acuerdos asumidos de manera tácita y generalizada condicionan las prácticas y los modos de hacer, estar y actuar”.

 

(Fragmento de texto extraído de la web de Azcuna Zentroa).
———
Fechas: Hasta el 11 de enero de 2015.
Sala de exposiciones de AzcunaZentroa/AlhondigaBilbao. Plaza Arriquibar, 4. 48010 Bilbao, Bizkaia.
Organiza: Azcuna Zentroa.
A cargo de: Bulegoa Z/B/proyecto El contrato.
———
Más información sobre el proyecto y la exposición:

bulegoa.org/el-contrato

 

 

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA  ÀNIMES DEL POBLE SEC
Exposició d’Auteurs del Poble Sec al local de Raons Públiques, que presenta una selecció de fotografies del barri, dels veïns i les veïnes que el viuen, realitzades en el marc d’un taller amb el fotògraf Jordi Oliver, també veí del barri.

———
Dates: 10 i 11 d’octubre.
Raons Públiques. Concòrdia, 30. Baixos. 08030 Barcelona.
En el marc de: Tallers Oberts al Poble Sec (edició de tardor).

———
Més informació:

poblesec.entitatsbcn.net/animes-del-poble-sec

 


EXPOSICIÓ DIGITAL MEMÒRIA COOPERATIVA

L’exposició Memòria Cooperativa. El somni viscut de la cooperació social. Dels orígens cooperatius a la desfeta de 1939 va estar de gira per centres culturals, socials i cívics, biblioteques i convocatòries vinculades al cooperativisme entre els anys 2009 i 2010. Aquesta exposició és una producció de La Ciutat Invisible per al projecte Barri Cooperatiu, impulsat conjuntament per La Ciutat Invisible i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

 

Ara, els seus impulsors l’han fet accessible en format digital al portal de les cooperatives de Sants (sants.coop).

 

“L’exposició Memòria Cooperativa té com a objectiu fer emergir una realitat històrica desconeguda per a molts i moltes de nosaltres: l’experiència viscuda de la cooperació social per part de milers de persones en els darrers anys del segle XIX i el primer terç del segle XX. No tant per erudició, sinó per a intentar reconstruir un imaginari que faci possible la cooperació avui (…)”

 

(Fragment extret del text de presentació de l’exposició).
———
Organitza: Aquesta exposició és una producció de La Ciutat Invisible.

En el marc de: Projecte Barri Cooperatiu (La Ciutat Invisible i Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya).
———
Més informació:

sants.coop/cooperatives-riquesa-arrelada-territori

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.