8 octubre, 2014
Notícia

Reescribint l’espai públic

Diferents formats d'intervenció a l'espai públic que impliquen posicionaments de treball diversos i que testimonien la riquesa dels nostres contextos culturals: MAU 14 (Roca Umbert), "Cartografia Sensible Anotada" (desdelamina), Openwalls Conference (Associació Cultural Difusor), "Proyecto Casita Cañada" (Arquitectos sin Fronteras-Cañada Real), Arxiu Alícia (Urbanites Berlín-Barcelona), "Barris i Crisi" (IGOP-UAB) i 2ª edición Jornadas "Ciudad Sensible" (Carpe Via)

Probablement, l’espai públic sigui en si mateix una metàfora de la complexitat social de qualsevol comunitat. En consonància amb això, les maneres d’abordar la seva transformació, recerca o representació es plantegen de manera heterogènia. Alguns exemples:

 

 

MOSTRA D’ART URBÀ. MAU14
Dues jornades amb seminaris de formació i amb instal·lacions artístiques participatives que exploren noves vies de creació i participació.
—–
Dates: 17 i 18 d’octubre.
Roca Umbert. Fàbrica de les Arts. Enric Prat de la Riba, 77. 08401 Granollers (Barcelona).
Organitza: Roca Umbert.
—–
Més informació: mostradarturbarocaumbert.wordpress.com

 

 

CARTOGRAFIA SENSIBLE ANOTADA
Walkshop pel barri de la Mina de Barcelona, enriquit aquesta vegada des dels coneixements i expertes anotacions de persones que en algun moment d’aquest 40 anys han tingut un intervenció singular al barri posant-les en diàleg amb les vostres sensibilitats i experiències en torn a la vida en un barri com el nostre.

 

Un passeig per a conèixer, reconèixer i aprendre plegats, organizat pel projecte de dinamització comunitària desdelamina.
—–
Dates: 18 d’octubre, a les 10,30h.
Locals del PES La Mina, Mar s/n (davant CEIP Mediterrània). 08930 Sant Adrià de Besòs (Barcelona).
Organitza: desdelamina. 
—–
Més informació: desdelamina.net/cartografia-sensible-anotada

 

 

OPENWALLS CONFERENCE
Openwalls Conference 2014 (OWC14) és una trobada internacional que aborda la gestió d’intervencions urbanes autònomes a l’espai públic a partir de dos eixos principals: un seminari internacional i intervencions murals a l’espai públic.
—–
Dates: 22-26 d’octubre.
A diferents espais de Barcelona (CCCB, BAU, Bocanord) i en murs de diferents districtes de la ciutat.
Organitza: Associació Cultural Difusor. 
—–
Més informació: conference2014.openwalls.info

 

 

PROYECTO CASITA CAÑADA
Se trata de una iniciativa puesta en marcha por Arquitectos Sin Fronteras-Grupo de Trabajo de Cañada Real Galiana como respuesta a las necesidades del barrio Cañada y sus vecinos.

 

La iniciativa responde a la necesidad de tener un lugar de encuentro y reuniones, en la que informarse, formarse y trabajar, un lugar común y de barrio. 
—–
Fechas: Espacio inaugurad0 el 3 de octubre de 2014.
Cañada Real Galiana (Madrid).
Organiza: Arquitectos Sin Fronteras-Grupo de Trabajo de Cañada Real Galiana.
—–
Más información: asfecanada.blogspot.com/proyecto-casita-canada

 

 

ARXIU ALÍCIA
L’Arxiu Alícia és una plataforma experimental i col·laborativa que posa en primer terme la perspectiva de la infància sobre l’espai públic. Un espai d’investigació i reflexió compartida  entre la infància i professionals del sector creatiu i altres experts.

 

Aquest projecte participa del programa europeu “Actors of Urban Change” (2014-2015), creat per la Fundació Robert Bosch de Berlín, sota la direcció de Urbanites Berlín-Barcelona.
—–
A càrrec de: Urbanites Berlín-Barcelona (direcció del projecte).
En el marc de: Programa europeu “Actors of Urban Change” 2014-2015 (Fundació Robert Bosch, Berlin). 
—–

Més informació: arxiualicia.com

 

 

BARRIS I CRISI
Projecte sobre dinàmiques de segregació urbana i innovació social davant la crisi.

 

El projecte es desenvolupa en format recerca per diagnosticar els efectes i les conseqüències socials de la crisi, i també les respostes que s’hi estan donant des dels barris.

Aquesta recerca, estructurada en dos grans suprojectes (subprojecte “Innovació Social” i subprojecte “Segregació Urbana”), inclou casos d’estudi (per barris) i un mapa de la Innovació Social a Catalunya
—–
Organitza: IGOP-UAB.
A càrrec de: Ismael Blanco (Departament de Ciència Política/IGOP-UAB), Quim Brugué (Departament de Ciència Política/IGOP-UAB), Oriol Nel·lo (Departament de Geografia, UAB) i Eduard Jiménez (Innovación y Consultoría en Políticas Públicas)/coordinació. 

—–
Més informació: barrisicrisi.wordpress.com

 

 

VÍDEOS CONFERENCIAS CIUDAD SENSIBLE
Para los que no pudieron asistir a la segunda edición de las jornadas Ciudad Sensible, Nuevas formas de regeneración urbana en Código Abierto, organizadas en mayo de 2014 por Carpe Via, las conferencias ya se pueden ver a través de su Canal Youtube.
—–

Fechas: La 2ª edición de las jornadas Ciudad Sensible tuvo lugar del 5 al 8 de mayo.
Escuela Técnica Superior de Arquitectura (Universidad Politécnica de Valencia).
Organiza: Carpe Via.
—–

Acceso a las conferencias: Canal Youtube Ciudad Sensible 2014
 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.