24 octubre, 2014
Notícia

Espai, cultura i poder d'acció (simbòlica i real)

FESCAMP (Ajuntament de Sant Cugat), Espacio Vecinal Autogestionado Arganzuela i programa "Autobarrios SanCristobal" (Basurama) a Madrid, més acampada del Casal Popular Tres Lliris del barri de Gràcia i un article sobre les passejades del projecte "desdelamina" a Barcelona... Exemples de la redefinició de les maneres de fer col·lectivitat, de ser comunitat, d'esdevenir subjecte en societat.

El somni d’un espai de cultura on les relacions de poder s’estructuren de forma col·laborativa i horitzontal dóna com a resultat, no una renovació de les pràctiques artístiques, una “innovació” desitjable a ulls d’un sector que vol renovar-se, com sempre, només mudant de pell, sinó una reescriptura dels modes de fer cultura que, salvant la dialèctica entre alta i baixa cultura, ens portarà directament a pràctiques culturals democràtiques. Lluny, finalment, de discussions epidèrmiques i on allò que es reclama és la participació, la gestió, la producció i control dels imaginaris propis, de l’esfera simbòlica.

 

 

FESCAMP: FESTIVAL D’ART, COMUNITAT I MEDI AMBIENT DE SANT CUGAT
Acte de presentació del Documental FesCamp14 i presentació de les bases de participació de FesCamp15.

El projecte va destinat a artistes i creadors, associacions, grups, col·lectius i centres educatius que creuen en l’art com a motor de canvi, en la sostenibilitat i en la protecció del medi ambient, i en el potencial de la força comunitària en el context del barri de Mirasol de Sant Cugat del Vallès.

 

És una iniciativa de la cooperativa Cíclica, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Cugat, que s’inscriu en el marc de “Mirasol, fem ambient!”, un projecte participatiu cap a la sostenibilitat local a través del treball comunitari.

 

Per a tothom interessat en aquesta proposta, en aquest acte s’explicarà què és FesCamp, com va ser l’edició FesCamp14 i com es pot participar a la propera edició FesCamp15.
——
Dates: 24 d’octubre a les 19h.
Ateneu Centre Cívic de Sant Cugat.
Organitza: Cíclica.
Participa: Ajuntament de Sant Cugat/col·laborador.
En el marc de: Projecte “Mirasol, fem ambient! (Cíclica).
——
Més informació:

fescamp.mixite.cat 

 


ESPACIO VECINAL AUTOGESTINADO ARGANZUELA
El proyecto, presentado el pasado 21 de octubre en Intermediae Matadero Madrid, es iniciativa de un colectivo formado por un grupo de organizaciones sociales y entidades ciudadanas del madrileño distrito de Arganzuela.

 

En nombre de los vecinos y vecinas del barrio, se reclama la cesión del Mercado de Frutas y Verduras de Legazpi para realizar actividades sociales, educativas y culturales de manera autogestionada.
—–
Fechas: 28 de octubre, 19,30h (encuentro Grupo de Trabajo EVA).
En Intermediae-Matadero Madrid. Paseo de la Chopera, 14. 28045 Madrid.
Organiza: Espacio Vecinal Autogestionado Arganzuela (EVA).
—–
Más información: 

evarganzuela.org

 


PROGRAMA AUTOBARRIOS SANCRISTOBAL
Programa de Basurama que facilita la creación de una iniciativa de desarrollo urbano comunitario, haciendo uso de la construcción colectiva de un imaginario urbano común como herramienta para reforzar la comunidad como ente creador.

 

A través de las prácticas creativas, la puesta en valor de los recursos locales y el trabajo en red, se generan estrategias para practicar más barrio.

 

Autobarrios se puso en marcha en enero de 2012 en el barrio madrileño de San Cristóbal de los Ángeles y, en la actualidad, este proceso en red sigue desarrollándose y posibilitando la gestión y activación del espacio urbano que se terminó de construir en mayo 2014, 

—–
Fechas: 2012-en activo.
Organiza: Basurama. 
Participa: Red de colaboradores sociales y vecinales de San Cristobal, colaboradores empresariales del Polígono de Villaverde, colectivos externos, Intermediae-Matadero Madrid, Institut Français de Madrid.
Con el apoyo de: Fundación Montemadrid, Fundación Daniel y Nina Carasso/financiación.
—–
Más información: 

basurama.org/proyecto/autobarrios-sancristobal

 


CRÒNICA CINC DIES D’ACAMPADA, UNA VIDA DE LLUITA
Resum de la setmana d’acampada #SomCasal que el Casal Popular Tres Lliris, un espai d’autogestió veïnal del barri de Gràcia amenaçat de desallotjament, va organitzar del 06/10 al 10/10, traslladant la seva activitat a la plaça de la Vila de Gràcia, per mostrar al veïnat el seu projecte.

 

El Casal Popular Tres Lliris, com el centre alliberat Banc Expropiat (també sota amenaça de desallotjament per CatalunyaCaixa), forma part de la plataforma veïnal Gràcia on vas?, els objectius de la qual són l’aprovació d’un Pla d’Usos per al districte que s’acordi amb les necessitats dels veïns i veïnes del barri.
—–
Data de publicació: 21/10/14.
Publica: Bloc del Casal Popular Tres Lliris.
—–
cptreslliris.wordpress.com

 


INTERROGANTS EN LA COMPLEXITAT DE LA MINA (I)
“Els amics del centre PES La Mina -salesià, abans conegut com Grupo Unión- i del portal comunitari Desde La Mina van organitzar un passeig comentat pel barri el passat dissabte 18 d’octubre. Veïns, acadèmics i professionals socials que treballen al barri cada dia ens van relatar a una vintena de participants, de forma molt informal, franca i participativa, com batega aquesta barriada tan mediàtica i alhora tan poc coneguda. I només puc dir-ne coses bones: va ser una excel·lent radiografia del barri -i com a tal va deixar més interrogants que certeses-, va ajudar a fer pedagogia sobre errors i esperances i és un magnífic exemple per a entitats d’altres barris perifèrics, que haurien d’imitar accions com aquesta per auto-projectar-se i explicar-se sense intermediaris a la resta de barcelonins i catalans”.

 

(Fragment introductori de la crònica sobre la passejada del projecte desdelamina).
———
Data de publicació: 19/10/14.
Publica: bloc Districte Onzè (La Vanguardia).
A càrrec de: Meritxell Martínez/autora.
—–
Enllaç a l’article:

blogs.lavanguardia/districte-onze/interrogants-en-la-complexitat-de-la-mina

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.