1 juliol, 2022
Notícia

Esquerdes. Memòries joves

Espectacle fruit del projecte de creació comunitària de l'Arnau Itinerant en col·laboració amb la Taula de Cultura del Pla Comunitari del barri del Poble-sec de Barcelona sobre les vulnerabilitats i resiliències de joves i gent gran.

Amb aquesta estrena a l’espai escènic Dau al Sec dins la programació 2022 de l’Arnau Itinerant, el projecte Memòries joves vol compartir els resultats d’aquest procés de creació col·lectiva sorgit a proposta de la Taula de Cultura del Pla Comunitari Poble-sec, un espai per fomentar el treball en xarxa i reivindicar els elements de cultura del territori, i l’Assemblea de l’Arnau Itinerant.

 

En col·laboració amb d’altres equipaments del barri, com els centres cívics El Sortidor, Albareda i Cotxeres Borrell, es perfila la idea de fer un procés de creació amb joves sobre la memòria, amb producció de l’Associació Sisme i Nómade Projectes, i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

 

La proposta pren forma en una sèrie de tallers sobre memòria i arts escèniques amb joves del barri que es vehiculen a través de l’Institut Consell de Cent, amb un grup del Pla d’Acollida de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, i joves no organitzats.

 

 

 

 

El procés creatiu, amb direcció i guionatge d’Helena Escuté (actriu i directora teatral) i Joel Álvarez (director artístic i dramaturg), no ha estat exempt de dificultats perquè, com bé explica Joel Alvárez, la lògica de la creació escènica demana un compromís i una exigència que, a vegades, no concorda amb les realitats de les persones que tenen situacions més fràgils, familiars, socials o econòmiques.

 

En paral·lel, s’ha treballat amb un grup de gent gran acompanyat per la cooperativa Trama i del qual, finalment, només han quedat tres persones. Amb aquest grup de 5 joves i 3 dones de més de 65 anys s’ha desenvolupat el procés de creació entorn de les històries i vivències de diferents generacions, les vulnerabilitats d’aquestes situacions de vida i els seus punts en comú.

 

Tot el projecte, i especialment la convocatòria, ha costat més de tirar endavant que en altres propostes semblants i, per a Joel Álvarez, això es pot relacionar amb el poc temps que s’ha tingut per desenvolupar el projecte, la situació postpandèmica i també pel fet d’estar molt focalitzat en grups tan concrets. A més, afegeix Álvarez, són projectes complexos per la diversitat d’agents implicats i les diferents lògiques dels seus àmbits: l’acció comunitària, el treball social, l’educació i la producció cultural en aquest cas.

 

 

Memòries joves Pla Comunitari Poble-sec i Arnau Itinerant

 

 

Projecte sorgit de l’interès d’entitats i professionals del barri del Poble-sec de Barcelona, organitzats a través de la Taula de Cultura del Pla Comunitari del barri i de l’Assemblea de l’Arnau Itinerant. Neix per explorar els fils entre la història del territori i la memòria recent dels i les joves, per reaprendre estratègies de resiliència, potenciar un pensament crític i fomentar la cohesió des de l’expressió artística.

 

El projecte ha consistit en un conjunt de tallers a l’Institut Consell de Cent, amb grups del Pla Acollida de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec joves multiculturals no organitzats. Posteriorment, s’ha fet un procés de creació de l’espectacle i la posada en escena d’aquest a Dau al Sec, espai escènic obert al públic del barri i la ciutat.

 

 

Pla Comunitari Poble-sec

 

 

La seva missió és millorar les condicions del barri amb la implicació de tots els seus agents (serveis públics, entitats i veïnat) en espais de treball participatius i oberts, una participació facilitada per l’equip tècnic del Pla Comunitari i l’entitat gestora Cooperasec, garantint l’horitzontalitat i empoderament veïnal per fer propostes i prendre decisions.

Arnau Itinerant

 

 

Arts escèniques, projectes comunitaris i recuperació de la memòria del Paral·lel de Barcelona són els eixos d’aquest projecte cultural itinerant, de titularitat pública i gestió comunitària, que neix de la lluita per a la reapropiació veïnal de l’últim teatre de barraca de la ciutat, ara autogestionat per les veïnes i veïns.

 

 

Dates: 8, 9 i 10 de juliol
Dau al Sec. Salvà 86. 08004 Barcelona
Organitza:
Arnau Itinerant, Sisme Creatiu i Nómade Projectes
A càrrec de: Helena Escuté i Joel Álvarez/Guionatge i direcció; Trama SCCL/ Acompanyament a la gent gran
Col·labora: Pla Comunitari Poble-sec (Taula de Cultura), Institut Consell de Cent, Coordinadora d’Entitats del Poble-sec (Grup Jove Pla Acollida), CC El Sortidor, CC Albareda, CC Cotxeres Borrell i DAU al Sec
Suport: Ajuntament Barcelona i Generalitat de Catalunya
Més informació i entrades: daualsecartsesceniques/memories-joves

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes de creació escènica comunitària


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.