8 maig, 2023
Notícia

Estratègies de Museologia Social 2023 | Programa

La Red Museística Provincial de Lugo (RMPL) obre per segon any aquesta comunitat d'aprenentatge virtual per compartir, enguany a nivell iberoamericà, un procés col·lectiu de reflexió i formació sobre la relació entre cultura, benestar i sostenibilitat.

El Consell Internacional de Museus (ICOM) va determinar que el lema per al Dia Internacional dels Museus del 2023 sigui Museus, sostenibilitat i benestar. Entorn d’aquesta efemèride, entitats museístiques de tot el món organitzen activitats que visibilitzen el paper dels museus en particular, i de la cultura en general, en el benestar i el desenvolupament sostenible de les seves comunitats.

 

Seguint el fil d’aquesta celebració i després de l’experiència del 2022, centrada en les pràctiques digitals en museus i espais culturals, la Red Museística Provincial de Lugo (RMPL) ha decidit obrir la seva comunitat d’aprenentatge a totes les persones vinculades al sector cultural, educatiu, creatiu de l’àmbit iberoamericà en l’edició de 2023. Es tracta de facilitar una reflexió col·lectiva sobre el paper dels museus i el sector cultural, i en com avaluar, mesurar i millorar per garantir els objectius de benestar social i sostenibilitat d’aquesta edició, des dels museus i la cultura.

 

Incorporar-se en aquesta comunitat permet accedir a les propostes del programa Estratègies de Museologia Social 2023, un procés de reflexió i aprenentatge col·lectiu coordinat des de BenCuriosa – Implementa Cultura Accesible.

> El cicle de converses “L’impacte de la cultura en el benestar i la sostenibilitat. Avaluar, mesurar, millorar”

 

Són xerrades des de perspectives diverses i de la mà de professionals de referència en el context internacional que es desenvolupen en línia i poden seguir-se en directe o visionar-se en diferit a l’espai digital que acull la comunitat d’aprenentatge i en el qual també hi ha espais de participació.

 

S’hi aborden perspectives sobre sostenibilitat i cultura com ara Accessibilitat i Inclusió, amb Sergio Lago (BenCuriosa); Art i Educació, amb Eva Morales Gómez (cofundadora de Pedagogías Invisibles); Pràctiques artístiques, participació i política, amb Hugo Cruz (Art and participation, Portugal); Estratègies de sostenibilitat ambiental, econòmica i social, amb Giada Calvano (cofundadora de Chloe Sustainability i investigadora cultural); Arts en la Salut, amb Guillem d’Efak (Responsable d’Acció Comunitària, Programes Públics i Comunicació del MNAC) o Sostenibilitat digital, amb Elena Villaespesa (Digital Analytics Lead a la National Gallery of Art de Washington D.C. i professora associada visitant a Pratt Institute School of Information).

> El mòdul formatiu “Avaluar per a ser sostenibles. Disseny i implementació d’un pla d’avaluació en Museologia Social”

 

Aquesta acció formativa estarà dirigida i coordinada per Eloísa Pérez-Santos, professora d’avaluació psicològica de la Universidad Complutense de Madrid i investigadora de públics de museus.

 

Serà també en línia i estarà disponible a l’espai digital d’Estratègies de Museologia Social 2023 a partir del 20 de juny.

> Espais de participació i connexió digital

 

 

Red Museística Provincial de Lugo

 

La Red Museística Provincial de Lugo agrupa els quatre museus que actualment depenen de la Diputació Provincial de Lugo: Museo Provincial de Lugo, Museo Provincial del Mar, Museo Fortaleza San Paio de Narla y Museo Pazo de Tor.

 

La creació de la Xarxa va respondre a la necessitat d’unificar criteris i objectius, fomentar la col·laboració, optimitzar recursos, aconseguir que les quatre entitats es beneficiïn de la condició de museus i mirar que totes les persones hi tinguin accés, convertint-se així en un model de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.

BenCuriosa

 

BenCuriosa és un equip de professionals de la gestió cultural que creu en una cultura oberta (inclusiva, exploradora, dinàmica) i que aposta per la implicació ciutadana i la finalitat social dels projectes, per la cooperació entre agents socioculturals, creatius i educatius, per la connexió amb l’esfera internacional des d’un fort ancoratge en la identitat pròpia.

 

Des de la gestió cultural per a la transformació social teixeixen xarxes, investiguen, dissenyen i activen noves estratègies institucionals, experiències formatives i espais creatius que responguin de manera innovadora als reptes actuals per a una cultura digital al servei de la ciutadania.

 

 

Dates: Fins el juny

> Cicle de converses: Fins el 13 de juny
Tots els dimarts de 17:00 a 18:30 (CET/UTC +1). Amb inscripció prèvia

> Acció formativa: A partir del 20 de juny

Organitza: Red Museística Provincial de Lugo (RMPL)

Coordina: BenCuriosa – Implementa Cultura Accesible
Participa:

> Cicle de converses: Pau Rausell (Econcult i MESOC), Sergio Lago (BenCuriosa), Eva Morales (Pedagogías Invisibles), Hugo Cruz (Art and participation), Giada Calvano (Chloe Sustainability), Guillem d’Efak (MNAC), Elena Villaespesa (National Gallery of Art i iSchool).

> Acció formativa: Eloísa Pérez-Santos (UCM)

Més informació i inscripcions: comunidadermpl/estrategias-de-museologia-social-2023

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre iniciatives impulsades des de Galícia


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.