18 febrer, 2021
Notícia

L'estrena d'ArtE a Barcelona: “Historia de una escalera”

Adaptació teatral dins d'un projecte pilot per a introduir a Espanya ArtE, iniciativa europea d’inserció laboral per a joves amb el teatre com a eina pedagògica, coordinat per UpSocial a Barcelona amb Fundació Comtal i Espai Teatre.

Amb l’estrena d’aquesta versió lliure de l’obra de Buero Vallejo es presenta aquest projecte pilot coordinat des de principis de 2021 a Barcelona per l’entitat UpSocial per tal d’introduir a Espanya el projecte europeu ArtE, the art of employability, un model de treball contra l’atur juvenil a partir de les arts escèniques. Aquesta estrena és la culminació de la primera part del projecte, cinc setmanes de formació teatral intensiva, seguida d’una segona fase per aprofundir en el procés d’orientació dels joves. Una integració de les vessants social i artística que és clau en aquest model per vertebrar el desenvolupament de competències psicoemocionals i laborals dels i les joves en situació d’atur.

 

L’objectiu d’ArtE és activar processos de resiliència en persones que es troben sense feina i allunyades del mercat laboral. En aquest cas, l’acompanyament es fa a un grup de joves de Barcelona que, prop de la majoria d’edat, estan duent a terme un procés de transformació personal per afrontar la transició a la vida adulta en circumstàncies complexes. La iniciativa pilot a Espanya s’ha inserit en el projecte Construeix-te de l’Escola de Segona Oportunitat que impulsa la Fundació Comtal (referent en l’acompanyament d’infants, joves i adults en situació de vulnerabilitat), gràcies a l’acompanyament d’Espai Teatre (organització especialitzada en l’ús de la pedagogia teatral com a eina d’educació emocional, transformació i inclusió social).

 

Es tracta, doncs, d’una estratègia per a dur a escala a d’altres contextos aquesta iniciativa europea per a la inserció laboral juvenil, consolidada a Alemanya i transferida amb èxit al Nord d’Itàlia, combinant el poder transformador de les arts escèniques amb tècniques d’orientació sociolaboral. Sota el nom d’ArtE, aquest grup de socis d’Alemanya, Itàlia, Portugal i Espanya treballen des de 2019 per adaptar el model d’innovació social JobAct® (desenvolupat per Projektfabrik, empresa social alemanya que utilitza l’art com a principi pedagògic), posant-lo a prova amb joves en situació d’atur a cada país.

 

ArtE, però, no acaba el dia de l’estrena. La segona fase del projecte implica un conjunt d’activitats que combina el desenvolupament competencial dels joves amb visites a empreses i activitats d’aprenentatge-servei, entre d’altres, per seguir construint les seves pròpies identitats, xarxes i projectes vitals.

 


 

Dates: 28 de febrer, 18h.
Centre Sant Pere Apòstol. C/ Sant Pere Més Alt, 25. 08003 Barcelona
També en directe a través del canal de YouTube UpSocial
Organitza: UpSocial/Coordinació del projecte pilot d’ArtE a Barcelona
Col·labora: Fundació Comtal i Espai Teatre/Acompanyament sociolaboral i artístic
En el marc de: ArtE, the art of employability (projecte europeu per a la inserció laboral de persones vulnerables a partir del model d’innovació social JobAct® de Projektfabrik)
Suport: Programa Erasmus+ (Comissió Europea)/Cofinançament
Més informació: upsocial.org/estrena-darte-barcelona

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb el treball amb joves des de les arts escèniques

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.