1 juliol, 2018
Notícia

Ex nunc, què necessita una ciutat per ser justa?

Projecte transversal entre art, educació i inclusió social, organitzat per l'Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, UT Inclusió Maranyosa i Centre d’Art la Panera, que posa en relleu la importància de la creació de nous monuments en l’espai públic que representin tots els habitants d’una ciutat. A travès d'un taller amb Adriana Comparetto es crea col·lectivament un mosaic mitjançant la recuperació d’una tècnica tradicional gairebé perduda: les rajoles hidràuliques.
L’artista Adriana Comparetto és dissenyadora de producte, especialitzada en mobiliari i il·luminació, graduada a Elisava. El seu projecte de final de grau, Talúries, va ser seleccionat per al premi Medalles ADI i va formar part de l’exposició del Museu del Disseny de Barcelona als millors dissenys de l’any 2013. El marc conceptual del projecte gira entorn de les representacions en els espais públics de memòria col·lectiva (monuments) i la implicació en la identitat de la societat.
 
Al taller/projecte Ex nunc, què necessita una ciutat per ser justa? participen un total de seixanta persones, entre estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior de Gràfica Publicitària de l’Escola d’Art Municipal (EAM) Leandre Cristòfol i del Grau de Treball Social de la Universitat de Lleida, a més de persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i que són usuàries del Programa d’Atenció a Sol·licitants d’Asil, beneficiàries de Protecció Internacional de la Creu Roja Lleida i/o de l’equipament social de La Saleta de la Panera.
 
La Saleta de la Panera parteix d’una nova manera d’entendre les necessitats de les persones i la interacció entre els àmbits social, cultural i artístic. Esdevé singular perquè es tracta d’un projecte interdepartamental, entre un servei d’atenció a necessitats bàsiques (menjador social), un centre d’art contemporani (Centre d’Art la Panera) i l’EAM Leandre Cristòfol, combinant art, pedagogia i inclusió social, amb projectes que posen en valor les pràctiques artístiques que ajuden a desenvolupar el pensament crític i el compromís ètic.
 
Des de 2016, es programen projectes artístics col·laboratius adreçats a l’alumnat i a les persones usuàries de La Saleta de manera conjunta, que acaben esdevenint tres mostres anuals a La Saleta i, a partir de 2018, s’inicien noves aliances per mostrar aquest projecte en altres espais de la ciutat, com la Biblioteca Pública de Lleida, la Universitat de Lleida o, en el cas que pertoca, l’espai públic.
———-
Dates: De novembre de 2018 a març de 2019
Inauguració de la instal·lació: 6 de març
Pati Obert. c/ Cavallers, 30, Lleida
A càrrec de: Adriana Comparetto
Participa: Creu Roja Lleida, Associació Prosec, Universitat de Lleida (Grau de Treball Social)
Suport: Obra Social La Caixa
———-
Més informació:
 
 
 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos (darrera consulta: març 2020).

 

Contingut publicat el 2020 per completar l’arxiu Polièdrica 2017-2019.