27 gener, 2021
Agenda

Exposició Goula. Projecte d'art, joc i memòria

Exposició del Museu de l’Art de la Pell de Vic amb ACVIC sobre el projecte artístic i de recerca de la investigadora i professora Montserrat Rierola amb l’artista visual Jordi Lafon en col·laboració amb persones vinculades a la Fàbrica Goula i a les seves joguines de fusta.

La fàbrica de joguines de fusta Goula de Vic (1942-1996) és el disparador que impulsa aquest projecte artístic de Montserrat Rierola, investigadora i professora de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i l’artista visual Jordi Lafon. Un projecte artístic amb propostes que inclouen aspectes com el joc, la reflexió, la xarxa, l’intercanvi i la participació per establir diferents mirades a partir d’un llegat fabril i social comú.

 

El projecte artístic forma part de la tesi doctoral Goula. Art, joc i memòria. D’una aventura industrial a una experiència artística de Montserrat Rierola, on es posa en relació la recerca del cas de la indústria Goula amb la pràctica de l’art i el joc. Una de les fonts d’informació més importants ha estat la documentació aplegada a partir de les entrevistes enregistrades en vídeo amb extreballadorxs de la fàbrica, amb altres empreses vinculades a l’activitat de Goula i, també, amb persones que havien gaudit amb els seus jocs o que en tenen algun record relacionat. Es volien reunir veus de diferents protagonistes per treballar des d’un exercici de memòria, aplegant fragments de les seves vides lligades a aquesta indústria per intentar bastir un relat comú.

 

Aquest projecte arriba al Museu de l’Art de la Pell de Vic com a exposició temporal a cura de Ana M. Palomo (historiadora i crítica de l’art, i professora de la UVic-UCC) i acompanyada d’una proposta educativa a càrrec d’Assumpta Cirera. L’exposició destria detalls del treball de recerca i desplega distintes metodologies de la pràctica artística contemporània per construir un nou relat que presenta una part de la memòria sobre l’esdevenir de la indústria Goula i reflexiona sobre diferents qüestions universals com la política, l’entorn, la sanitat, la sostenibilitat, l’educació, el gènere, entre d’altres.

 

L’exposició, a més, ha estat inclosa en el marc de les activitats de celebració dels 10 anys d’Art i Escola. Art i Escola és un programa d’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies per promoure i posar en valor la presència de l’art a les escoles i que, durant el curs 2020-2021, gira a l’entorn del joc. Aquesta relació temàtica, a més de la transcendència del projecte en els seus dos vessants, l’artístic i l’històric, han portat a ACVIc a col·laborar en l’organització i gestió de l’exposició.

 


 

Dates: Des del 29 de gener fins el 25 d’abril
Museu de l’Art de la Pell. Arquebisbe Alemany, 5. 08500 Vic
Organitza: Museu de l’Art de la Pell de Vic i ACVIC Centre d’Arts Contemporànies
A càrrec de: Ana M. Palomo (UVic-UCC)/Curadoria; Montserrat Rierola (UVic-UCC) i Jordi Lafon/Autorxs del projecte artístic, de recerca i expositiu; Assumpta Cirera/Proposta educativa de l’exposició
En el marc de: Activitats de celebració dels 10 anys d’Art i Escola (ACVIC)
Més informació: acvic.org/exposició/goula-projecte-d-art-joc-i-memoria

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb experiències entorn de relats i memòries en comú

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.