31 gener, 2022
Notícia

Fanzine Terreno común | Projecte Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques Artístiques

Publicació fruit del treball conjunt entre L'Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ i Graner sobre els processos de creació artística comunitària desenvolupats el 2021 dins del projecte col·laboratiu impulsat per aquestes tres fàbriques de creació de Barcelona.

El material d’aquesta publicació és el resultat d’una pràctica creativa amb Irkus Martínez (Máquina Total) que es va dur a terme al llarg d’una jornada de treball a Hangar (21/06/21) per tancar la 2ª fase del projecte de recerca i creació comunitària Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques Artístiques, desenvolupat de manera col·laborativa per l’Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ i Graner, amb el suport del Programa Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Durant aquesta jornada de posada en comú, el veïnat i els col·lectius que van formar part dels laboratoris i els equips de treball de les tres fàbriques de creació van crear un cartell-mural a partir de l’experiència viscuda, amb imatges, paraules, cites i altres materials textuals i visuals. Presentat en format paper i digital de descàrrega lliure, cada pàgina d’aquest fanzine —dissenyat i maquetat per Catalina Archila—, respon a un fragment d’aquell cartell, alhora que serveix com a memòria del camí recorregut. Així, aquestes petites imatges, records i paraules, agrupades en diferents collages que ara es poden seguir, acompanyats dels textos de Dianelis Diéguez, són les peces que componen el mapa de l’experiència de tothom que hi va estar implicat.

 

 

Els laboratoris de creació comunitària dins del projecte

 2021

 

3 laboratoris inspiren el mural col·lectiu, el cos i les parts del qual es recomponen al fanzine Terreno común en una invitació al rescat d’aquella experiència.

 

ASSENTAMents

La Central del Circ

Laboratori dinamitzat per Ro Caminal (artista visual) i Jorge Albuerne (artista de circ) que es va centrar en el repàs de la memòria tant històrica com actual dels assentaments irregulars a l’antic Camp de la Bota, al barri Besòs i El Maresme.

Ilusión creativa

L’Ateneu Popular 9B

Conèixer-se, comunicar-se i col·laborar van ser les guies per configurar un grup de creació entre veïns i veïnes dels barris de Roquetes, Verdum i Trinitat Nova.

 

L’escolta del desig i la construcció col·lectiva d’aquest desig mentre es realitza una pràctica creativa van ser les claus dels punts de trobada entre el grup intergeneracional que van dinamitzar Rufino Rodríguez (artista de circ amb experiència en projectes comunitaris) i Lorena Hernández (actriu amb experiència en projectes de teatre social i creació comunitària en el territori).

Aquí i no allà

Graner

Laboratori realitzat per Aurora Bauzà y Pere Jou (dos compositorxs que treballen amb el cos) per explorar una metodologia de treball que vinculés tres comunitats que habiten el Graner: la comunitat professional a través de les residències artístiques, la comunitat veïnal del barri de la Marina amb Les Aventureres (grup de dones de la Coral de Sant Cristòfol) i l’equip de gestió de la fàbrica.

 

 

 

 

Data de publicació: Gener, 2022
Publica: L’Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ i Graner
A càrrec de: Dianelis Diéguez (textos), Catalina Archila (disseny i maquetació) i Mila Ercoli (fotografia del mural)
Participa: Veinatge i col·lectius participants al projecte/Creació material fanzine
En el marc de: Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques Artístiques
Suport: Institut de Cultura (Ajuntament de Barcelona)
Més informació i accés a la publicació: L’Ateneu Popular 9BLa Central del Circ / Graner

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més publicacions entorn de les pràctiques comunitàries


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.