10 juny, 2021
Notícia

Fanzinoteca Feminista XOXOXO a la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé

La biblioteca pública El Carmel-Juan Marsé de Barcelona acull el primer fons de consulta i préstec sobre el fanzine feminista, un espai de difusió i promoció entorn d’aquest format impulsat per ilium collective amb l’Espai Jove Boca Nord.

La Fanzinoteca Feminista XOXOXO és un fons de consulta i préstec de fanzines format per gairebé 100 obres. Aquest projecte de feminisme, transformació social i suport a la creació artística, que va néixer i créixer a l’Espai Jove Boca Nord de la mà de l’associació ilium collective, es trasllada a partir de 2021 a la Biblioteca Juan Marsé del barri del Carmel de Barcelona. Es tracta de la primera fanzinoteca de temàtica específicament feminista incorporada al fons de col·lecció d’una de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

 

La col·lecció s’anirà ampliant amb donatius i el resultat de la pròpia producció d’activitats i projectes de territori amb el fanzine com a material de treball. La Fanzinoteca, a més, vol ser un espai de difusió i promoció de l’estudi i la reflexió al voltant d’aquest format. Una reivindicació de l’origen del fanzine: un medi per a l’expressió lliure, mutant, i per a la creació de comunitat. La idea és organitzar tallers, presentacions i activitats dirigides a enriquir l’imaginari col·lectiu, així com les possibilitats d’actuació a partir de l’autoedició.

 

La llavor de la Fanzinoteca Feminista XOXOXO va ser la mostra XOXOXO: exposició col·lectiva de fanzines feministes organitzada el març de 2016 a l’Espai Jove Boca Nord. A partir d’aquí i seguint els principis de la cultura “fanzinera”, en col·laboració amb ilium collective (col·lectiu multidisciplinari dedicat a la investigació, gestió i producció artística, cultural i educativa) es va definint la Fanzinoteca Feminista com un arxiu de consulta i un espai de suport a l’autoedició allotjat a l’Espai Jove.

 

L’any 2019, l’Espai Jove Boca Nord es posa en contacte amb la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé per donar una major dinamització al projecte de la Fanzinoteca Feminista. Aquests dos equipaments ja col·laboren, juntament amb el Centre Cívic del Carmel, en temes LGTBI amb iniciatives conjuntes com la Festa de l’Orgull del Karmel i, a partir de la Fanzinoteca, es plantegen donar forma a un projecte més ampli amb perspectiva de gènere.

 

Aturat durant el 2020 per la pandèmia de la COVID-19, el projecte es reprèn el gener de 2021 amb la creació del fons i d’un espai a la Biblioteca del Carmel per a la Fanzinoteca Feminista. A més de l’espai, la biblioteca preveu incloure a la seva programació activitats trimestrals relacionades en col·laboració amb ilium collective.

 

El fons de la Fanzinoteca, que en tot aquest temps va creixent a partir donatius i de les creacions pròpies d’ilium, queda catalogat al fons de la col·lecció de la biblioteca i se’n fan còpies per poder deixar en préstec als seus usuaris i usuàries. La biblioteca és la dipositària dels originals, alguns dels quals l’hi han estat cedits.

 

Es tracta d’una col·lecció de gairebé 100 fanzines en suport paper que la biblioteca ja està pensant com ampliar, més enllà dels donatius i la producció pròpia resultant dels tallers que s’organitzin. Serà una altra de les tasques del grup de treball de la Col·lecció, que ja planeja propostes de futur com un nou centre d’interès sobre gènere, feminisme i LGTBI a la biblioteca, l’especialització de la qual és la novel·la barcelonina en homenatge a Juan Marsé, de qui també pren el nom.

 


 

Dates: 2021-en actiu
L’espai de la Fanzinoteca Feminista XOXOXO s’inaugura el maig de 2021 a la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé. C/ de la Murtra, 135-145. 08032 Barcelona
Organitza: Biblioteca El Carmel-Juan Marsé i ilium collective amb Espai Jove Boca Nord
Suport: Ajuntament i Diputació de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona/bibelcarmel/estrenem-la-fanzinoteca-feminista

 

 

 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre iniciatives entorn del fanzine i el còmic

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.