Festival d’Educació per la Sostenibilitat 2021
El [FES] és una proposta del Museu de la Vida Rural – Fundació Carulla pensat com un punt de trobada de famílies, comunitats educatives i agents culturals al voltant de l’educació cultural per la sostenibilitat. L’eix central d’aquesta tercera edició és l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible que ens parla de la producció i el consum responsables (ODS12). El repte és posar a treballar la imaginació davant la necessitat de començar a plantejar-nos una manera de viure alternativa a la “cultura de l’utilitzar i llençar”.
La visió cultural de la sostenibilitat de la Fundació Carulla comparteix els reptes globals de l’Agenda 2030, impulsant l’imaginari de futurs possibles davant l’emergència climàtica des de la cultura i les arts. Una part important d’aquesta tasca es fa des de l’educació cultural per la sostenibilitat a través del projecte pedagògic del Museu de la Vida Rural (MVR) i del [FES], amb artistes, educadorxs i activistes socials creant nous relats culturals i realitats per desenvolupar maneres de viure més sostenibles.
A partir de l’ODS12 i juntament amb la comunitat educativa es vol donar resposta a qüestions sobre educar per als nous models de consum o aprendre a donar valor als objectes i les coses per trencar les inèrcies consumistes. I, sobretot, quin és el paper de la cultura i de l’art en aquest canvi de relat, des del coneixement acumulat, que és el que gestionen equipaments com el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, a la comarca tarragonina de la Conca de Barberà. Una memòria que, al món rural i en èpoques no molt llunyanes, ens parla de l’estalvi com a manera de viure i d’una cultura de la reutilització on no existia el concepte de residu. La relectura d’aquest coneixement acumulat, amb una mirada crítica i des de la creativitat contemporània, pot esdevenir motor de canvi.
La programació dels [FES] 2021 es divideix en tres grans eixos:
> Propostes educatives del MVR per al curs 2021-2022
Presentació de l’educació cultural per la sostenibilitat, fent visible la tasca de centres educatius que ja s’han sumat a la comunitat de l’MVR i les propostes educatives del mateix museu que, per al curs 2021-2022, giren al voltant de l’educació cultural per a la sostenibilitat. Amb la participació de mestres i educadorxs que treballen mirades crítiques des de les ciències i les arts.
La jornada es completa amb una sessió sobre l’obtenció del segell europeu EMAS per part del MVR, el primer equipament cultural del país acreditat per aquest reglament comunitari que reconeix les organitzacions de la UE que millorin el seu acompliment ambiental de forma contínua, i una taula rodona sobre economia circular.
> Art per reflexionar i transformar
En aquest eix s’aposta per programar artistes i creadorxs compromesxs amb la transformació sostenible i que donen una nova vida a objectes en desús.
> Acció col·lectiva, crítica i festiva a través de la cuina i l’aprofitament alimentari
Organitzat conjuntament amb la Plataforma Aprofitem els Aliments, aquest dinar comunitari estarà elaborat per les cuineres Ada Parellada, Núria Cuinetes i Marian Romero amb aliments recuperats que han quedat fora del circuit comercial i aplicant la filosofia #ZeroFoodWaste.
Una quinzena d’activitats programades per reflexionar al voltant del consum i la producció sostenible amb persones de la comunitat educativa, del món de l’art i de la cultura, a més d’expertxs en ecodisseny, aprofitament d’aliments, cuina creativa, economia circular, reciclatge o innovació a partir de recursos naturals i sabers tradicionals.
Dates: 1 i 2 d’octubre (amb inscripció prèvia per a cada acte)
Museu de la Vida Rural. Ctra. de Montblanc, 35. 43440 L’Espluga de Francolí (Tarragona)
Organitza: Museu de la Vida Rural – Fundació Carulla
Més informació: museuvidarural/fes-2021
#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives que relacionen context rural i medi ambient
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.