12 novembre, 2021
Notícia

Ficciones compartidas

Procés d'activació temporal del Secadero del CC Las Cigarreras (Alacant) com a laboratori cultural a través del projecte Ficciones Compartidas, impulsat pel col·lectiu La Cuarta Piel.

El Secadero, juntament amb la Caja Blanca, la Casa de la Música, el Centro de Patrimonio i el Jardín Vertical, constitueixen des del 2009 l’ecosistema inicial de Las Cigarreras, el centre de cultura contemporània d’Alacant situat a l’antiga Tabacalera. A través del projecte Ficciones Compartidas del col·lectiu interdisciplinari La Cuarta Piel (plataforma independent que acompanya projectes editorials, així com iniciatives de transformació territorial i mediació cultural) durant l’estiu de 2021 el Secadero va acollir un programa estival per experimentar l’espai cultural com a lloc d’innovació i producció.

 

Tal i com s’informava a la nota de premsa difosa a través dels mitjans i agendes culturals regionals amb motiu de la presentació del projecte a finals de maig, Ficciones Compartidas se emmarca en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integral Alacant ­– Las Cigarreras. Es tracta d’una estratègia municipal de suport a la regeneració econòmica d’un entorn urbà que inclou 4 barris històrics i 2 de les zones verdes més emblemàtiques d’Alacant. El projecte impulsat per La Cuarta Piel està pensat per contribuir a aquesta recuperació i dinamització del territori, experimentant maneres de gestionar espais de la institució amb protocols oberts a la ciutadania i estratègies atentes a la vida.

 

Les activitats desplegades entre juny i juliol al Secadero (situat al pati de l’antiga Tabacalera) van respondre al compromís del centre cultural amb la memòria, els futurs per venir i els presents per expandir del seu entorn. Activitats en sintonia, també, amb les estratègies de treball de La Cuarta Piel per vincular els processos participatius a la cura de l’entorn, afectiu i territorial, atentes a les necessitats dels ecosistemes propers i a la generació de llocs de trobada “gaudibles”.

 

Amb aquest objectiu, el projecte es va dividir en tres fases que es van realitzar de manera oberta, amb la ciutadania i els col·lectius veïnals que van voler incorporar-se a la iniciativa:

 

 

> FASE 1. Producció: Tallers i experimentacions col·lectives (maig-juny)

 

Es dissenyen els protocols de gestió de l’espai i es comença a executar la construcció col·lectiva dels llocs de trobada. També es tracen diferents accions per vincular la proposta amb els barris que envolten l’antiga fàbrica, amb la ciutat que acull el centre cultural i amb el territori que el sosté.

 

 

> FASE 2. Intercanvi: Trobades públiques i aprenentatges comuns (juny-juliol)

 

En aquesta segona fase, es propicia la trobada entre els diferents agents que participen i aspiren a participar del Centre Cultural en el seu futur, amb la finalitat d’establir converses i intercanviar maneres de fer, capaces de construir comunitats al voltant de l’antiga fàbrica de tabac.

 

El Secadero es converteix en un espai de trobada, producció i gaudi, un procés compartit obert a les comunitats en una Taula de Mediació per permetre l’obertura de l’espai a sensibilitats diverses amb propostes ciutadanes que volguessin vincular-se al projecte, proposant nous tallers, trobades o altres formes d’intercanvi.

 

 

> FASE 3. Revisió: Reflexions íntimes per a futurs compartits (setembre)

 

L’última fase es va destinar a l’avaluació del projecte, amb la finalitat de trobar aquells camins comuns que es volen continuar transitant per construir ficcions de futur compartides.

 


 

Dates: 2021
El projecte es va presentar el 28 de maig al Secadero del CC Las Cigarreras. San Carlos, 78. 03013 Alacant
Organitza: Centre Cultural Las Cigarreras
A càrrec de: La Cuarta Piel
Suprt: Projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Fons FEDER – EDUSI Alacant Àrea Las Cigarreras 2014-2020)
Més informació: lacuartapiel/Ficciones-compartidas

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més processos des de les pràctiques ciutadanes a la Comunitat Valenciana

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.