5 maig, 2022
Notícia

Fira What the Cell! Remeis, relats i experiències simbiòtiques art-salut

Acció de tancament del projecte de l'artista i educadora Teresa Rubio “What the Cell! Una mirada macro a la unitat de la vida” que articula el programa educatiu i de mediació de Barcelona Producció 2021-2022 (La Capella).

La Capella, l’espai que l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) dedica a la creació emergent, celebra dos dies de trobades (12 i 13 de maig) dedicades a compartir remeis i relats i a degustar experiències simbiòtiques i de relació entre art i salut, per tal de fer circular i expandir els seus efectes. 

 

La Fira What the Cell! tanca el projecte What the Cell! Una mirada macro a la unitat de la vida de Teresa Rubio que articula el programa educatiu i de mediació de Barcelona Producció 2021-2022, eix central de la programació de La Capella

 

La Fira vol “posar remei” i generar “remeis casolans”, amb la intenció de buscar solucions des d’altres lògiques d’intercanvi i vivències encarnades, dels sabers “altres” arrelats en allò popular, ocult o femení, així com en plantejaments més holístics o sistèmics que aporten visions més integrades de la vida.

 

Es dirigeix a tot l’ecosistema artístic i sanitari, social, educatiu i associatiu vinculat a la convocatòria de Barcelona Producció 2021-2022, al context del barri del Raval i a la ciutat de Barcelona, interessat a fer el tastet de les relacions entre art i salut des d’una perspectiva enfocada en les cures, la pràctica i la transformació dels sistemes que generen la vida i els seus funcionaments.

 

Cada dia consta de dues sessions: una primera en format taula de presentació i xerrada i una segona més pràctica que inclou l’experimentació corporal o un taller de creació. Diferents professionals de l’ecosistema artístic i de l’àmbit de la salut són convidats i convidades a respondre, des de les seves pràctiques, les mateixes preguntes que ha plantejat el projecte What the Cell!què ens manté vius?, com se sosté la vida?, pot l’art millorar la salut d’un lloc?

 

El programa inclou:

 

 

Cuidar i cuidar-se: liniments i remeis des de la institució i la iniciativa instituent 

  

 

Presentació i xerrada amb Roser Sanjuan (historiadora de l’art, investigadora, comissària i responsable de programes públics del Centre d’Art la Panera), Alba Colomo (treballadora cultural, cofundadora de l’espai in(ter)dependent La Sala i directora de La Escocesa), Nancy Garín i Linda Valdés, d’Equipo re (activació del grup d’estudi Espantando el mal sobre farmacologització i malestar contemporani).

Cèl·lula, cos i cosmologies en moviment

 

 

Presentació sobre l’origen, simbologia i patrons cel·lulars des d’una mirada amplia i poètica de la medicina amb pràctica de cos i txikung per revitalitzar l’energia de la mà de Carlota Guardino (terapeuta de medicina tradicional xinesa i bioenergètica, i professora de txikung taoista) i Alba Cabellos (ballarina, metge familiar i comunitària, terapeuta bioenergètica i poeta).

Ungüents i elixirs artístics per millorar la salut d’un context, d’un ecosistema

Presentació i xerrada amb José Antonio Delgado (performer, mediador cultural i educatiu, i responsable d’/Unzip Arts Visuals al Prat entre 2016 i 2022), Priscila Clementti, Lara García Díaz i Ángela Palacios de Larre (desenvolupament del projecte d’investigació Te(n) Cuidado) i Josune Urrutia (artista, il·lustradora i comunicadora enfocada en les relacions entre art i salut). 

Comunitat cinemàtica cel·lular: Rock & roll per a meduses

 

Taller intergeneracional per construir un artefacte pedagògic al voltant de la biologia, el cinema d’animació, la música i la creació col·lectiva, i projecció final. Amb Rafa Castañer (il·lustrador, dibuixant i educador en projectes i institucions culturals). 

 

 

En paral·lel es realitzarà una relatoria gràfica (Josune Urrutia), la creació de “remeis de futur” (Equipo re), un procés de mediació (recollida de les descripcions de salut de les persones assistents i construcció d’una definició col·lectiva) i àudio ambient de Carla Palacios (científica, investiga la comunicació entre els bacteris). Els continguts de la Fira es compartiran en el 3r quadern i publicació What the Cell!.

 

 

What the Cell! Una mirada macro a la unidad de la vida

 

Projecte de l’artista Teresa Rubio inspirat en la unitat de vida més petita que existeix per articular el programa de mediació de Barcelona Producció 2021-2022. A partir d’un joc d’escala micro-macro, la cèl·lula, la seva funció i la seva activitat química es converteixen en una metàfora del comportament i la interacció entre les persones (cèl·lules), les comunitats (teixits) i la ciutat (ecosistemes).

 

Què ens manté vius? Com se sosté la vida? L’art pot millorar la salut d’un lloc? Avui sabem que la cooperació ha fet possible l’evolució. Els projectes seleccionats són el material genètic (ADN) que permet imaginar propostes que afavoreixin la simbiosi i la convivència entre éssers vius.

Teresa Rubio

 

Mediadora cultural, educadora artística i artista del collage. És llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Salamanca i la de Siena, ha obtingut el DEA a la UB i ha cursat el màster en Crítica d’Art i Comunicació de la UdG.

 

Entén la mediació com un acte creatiu per si mateix, i treballa amb les possibilitats de l’art com a eina de transformació i confluència en contextos específics. Ha impulsat i comissariat 42º Latitud Arte, el cicle d’art contemporani de Tudela (Navarra), i codirigeix des del 2009 el Servei Educatiu del Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona). Li interessa el treball a partir del cos i els afectes, així com la pràctica del collage com a tècnica i metàfora total.

 

 

Dates: 12 i 13 de maig
De 18 a 21h. Entrada lliure, excepte taller (inscripció prèvia)
La Capella. Hospital, 56. 08001 Barcelona
Organitza: La Capella (ICUB)
A càrrec de: Teresa Rubio (Projecte What the Cell!)
Participa: Roser Sanjuan (La Panera), Alba Colomo (La Escocesa), Nancy Garín i Linda (Equipo re), Carlota Guardino, Alba Cabellos, José Antonio Delgado (Unzip), Larre (P. Clementti, L. García Díaz i A. Palacios), Josune Urrutia, Rafa Castañer i Carla Palacios
En el marc de:
Barcelona Producció 2021-2022 (La Capella)
Més informació i inscripcions: lacapella/fira-what-cell

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre la cruïlla art-salut-cultura popular

 
 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.