1 abril, 2021
Notícia

Forasters vindran...

Projecte de recerca comunitària i documental amb gent gran protagonista de la migració interna espanyola dels anys 50 i 60, i joves procedents de la migració global actual per a la creació d'una proposta escènica documental produïda pel Teatre Lliure de Barcelona amb la seva artista resident, Marta Galán Sala.

L’objectiu d’aquest projecte del Teatre Lliure i la seva artista resident, la directora i dramaturga Marta Galán Sala (TRANSlab, laboratori d’intervencions escèniques contextuals), amb producció executiva de Susanna Barranco (entitat cultural de sensibilització social Mousiké), és investigar diferents metodologies per transferir la informació que prové de la realitat i dels seus testimonis, dels relats de vida, al context de l’obra artística o de la ficció escènica.

 

Amb aquest objectiu, artistes independents de diferents àmbits i professionals de la mediació artística, l’acció social i comunitària i la recerca històrica s’han aplegat en un projecte de creació escènica documental que parteix de la recerca històrica i comunitària mitjançant una metodologia que la directora de la proposta, Marta Galán, denomina “Arqueologia del quotidià”.

 

Aquesta “Arqueologia del quotidià” s’ha aplicat juntament amb l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) i ha posat en relació un grup d’avis i àvies protagonistes de la immigració interna espanyola dels anys 50 i 60 amb un altre grup de joves procedents de la migració global actual i que s’estàn formant amb el Programa Construeix-te de la Fundació Comtal de Barcelona. Tot això ha implicat diferents processos artístics, documentals i comunitaris desenvolupats en tres fases consecutives de setembre a desembre de 2020:

 

 

> Primera fase: Recerca comunitària i documental

 

Aquesta fase s’ha dut a terme amb el grup de gent gran que van venir a Barcelona com a immigrants i el grup de joves que ho ha fet com a migrants. Els relats de vida dels avis i àvies arribats d’Andalusia, Galícia o Extremadura en els anys de postguerra parlen dels moviments d’autoorganització, lluita veïnal i autoconstrucció de barris; els dels joves ho fan del seu viatge en solitari des de diferents països de l’Àfrica.

 

En aquesta fase han participat:

 

> Els veïns i veïnes del Projecte Artístic Comunitari de l’Antic Teatre de Barcelona amb l’acompanyament terapèutic de Montserrat Iranzo (Directora de Dansalut).

 

> El grup de joves de la Fundació Comtal amb la mediació artística de Transductores (col·lectiu que coordina, juntament amb La Laberinta, el Programa BornLabEl Born CCM), i les formacions i laboratoris artístics dels músics Muhammad Elasri_Mohi lee (Elasri Música-Estudio Khay) i Ismael El Sabanne (Creació de RAPS i producció temes musicals), Nicolas Spinosa (Creació visual i plàstica) i Pau Dudekula (Cos i acrobàcia).

 

> El grup de treball sobre migració dels anys 50 i 60 als barris del Carmel, La Teixonera, Sant Genís dels Agudells i Trinitat Vella de Barcelona. En la recerca històrica i la mediació comunitària sobre aquest mateix fenòmen migratori, també han participat Pablo G. Morandi i Andrés Antebi (OVQ), i Sílvia G. Marquez (UOC). 

 

 

> Segona fase: Residència artística al Teatre Lliure

 

En aquesta part del procés tot el material recopilat durant la primera fase ha pres forma escènica amb les actrius Susanna Barranco (néta de barraquistes procedents d’aquella inmigració interna espanyola dels anys 50-60, i protagonista del relat autobiogràfic ficcionat a escena) i Núria Lloansi, i l’actor Juan Navarro.

 

 

> Tercera fase: Obra escènica comunitària amb el grup de joves

 

Prevista per al juliol de 2021, en aquesta tercera fase es vol reprendre la relació amb el grup de joves per generar una obra escènica comunitària.

 


 

Dates: De l’1 al 25 d’abril
Espai Lliure. Teatre Lliure. Plaça Margarida Xirgu, 1. 08004 Barcelona 

 
Sessions amb col·loquis:
> 25/04 postfunció
> 23/04 postfunció extra amb Andrés Antebi i Pablo G. Morandi (OVQ)
> 24/04 postfunció extra amb Sílvia G. Márquez (UOC)
 
Produeix: Teatre Lliure i Marta Galán Sala (TRANSlab) amb producció executiva de Susanna Barranco (Mousiké)
 
A càrrec de:

 

> Fitxa artística:

 

> Susanna Barranco, Marta Galán Sala, Núria Lloansi i Juan Navarro/Creació escènica

> Marta Galán Sala/Dramatúrgia i direcció

> Susanna Barranco, Núria Lloansi i Juan Navarro/Intèrprets

 

> Accions pedagògiques i recerca comunitària i documental:

 

> Marta Galán/Disseny i coordinació dels processos comunitaris

> Pablo G. Morandi i Andrés Antebi (OVQ), Sílvia G. Marquez (UOC)/Recerca històrica sobre migració dels 50 i 60 a Barcelona i mediació comunitària

> Grup de treball sobre migració dels anys 50 i 60 dels barris del Carmel, La Teixonera, Sant Genís dels Agudells i Trinitat Vella

> Montserrat Iranzo (Dansalut)/Acompanyament terapèutic grup gent gran

> Maria Abella/Educadora joves Fundació Comtal

> Andrea Corachán (Transductores)/Mediació artística joves 

> Muhammad Elasri_Mohi lee (Elasri Música-Estudio Khay) i Ismael El Sabanne, Nicolas Spinosa i Pau Dudekula/Formacions i laboratoris artístics joves 


Participa
: Joves del Programa Construeix-te (Fundació Comtal), Veïns i veïnes del Projecte Artístic Comunitari (Antic Teatre)

 

Col·labora: Programa BornLab (El Born CCM), Espai La Barranco (Mousiké), Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació (UOC) i Projecte Artístic Comunitari (Antic Teatre)

 

Més informació: teatrelliure/forasters-vindran

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb projectes que, des de diversos àmbits artístics, tracten el tema de les vivències migratòries

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.