Educomunicació per a la Ciudatania Activa

elParlante, associació cultural amb més de 12 anys d’experiència en el disseny, execució i avaluació d’estratègies de comunicació i educació per al canvi social, amb perspectiva interseccional, organitza la 4ª edició d’aquesta formació els objectius de la qual són:
> Facilitar un espai de formació i intercanvi per a professionals interessats/des en les interseccions entre els mons educatius, socials, artístics i culturals.
> Propiciar un apropament a les teories en les quals es basa l’educomunicació des d’un enfocament multidisciplinari i amb perspectiva interseccional.
> Conèixer de la mà dels seus creadors/es iniciatives significatives en l’àmbit de l’educomunicació per així dissenyar, implementar i avaluar projectes i estratègies d’intervenció que ajudin a reduir les desigualtats i millorar la cohesió social a l’interior de les escoles i els barris.
> Concloure la formació amb un projecte completament dissenyat i pensat per a la seva implementació i/o recerca de finançament.
Pel que fa a la metodologia, el programa de la formació es divideix en dos espais interdependents:
1. Espai formatiu: El perquè i per a què de l’educomunicació
Espai basat en diàlegs amb expertxs i acadèmics/ques d’aquesta disciplina i amb creadorxs de projectes educomunicatius per conèixer diversitat d’enfocaments i experiències. És un espai pensat per utilitzar al ritme de cadascú/na, veient els continguts a YouTube, escoltant-los a Spotify i llegint-los al llibre Educomunicación: 20 diálogos teórico-prácticos (Neret Edicions) d’Alfredo Cohen (periodista, comunicador social, fundador i coordinador d’elParlante), inclós a la inscripció.
Convidats/des a dialogar:
> Diàlegs des de la teoria:
Jair Vega (Universidad del Norte), Ángel Barbas (Universidad Nacional de Educación a Distancia), Joan Ferrés i Prat (Doctor en Ciències de la Informació), Manuel Chaparro (Universidad de Málaga), Mònica Figueras (Universitat Pompeu Fabra), Andrea Lafaurie (Universidad del Norte), Isabel Lema (RICCAP), Rafael Crespo (CEAi), Carmen Mayugo (Teleduca) i Judith Muñoz (Doctora en Sociologia)
> Diàlegs des del terreny:
Carolina Astudillo (QSL), Leticia Pimpan (elParlante), Florencia Brizuela (PhD en Dret i Ciències Polítiques), María Ríos (En Palabras), Aïda Torrent (Camille Zonca), Patricia Rendón (Vokaribe Radio, Colòmbia), Silvia Cepero (Càmeres i Acció), Alirio González (Escuela Audiovisual Infantil de Belén de los Andaquíes, Colòmbia), Marta Junco (Teleduca), Verónica Boggio (Dinamo), Joel Álvarez (Especialista en teatre comunitari), Alejandro Ángel (NarrarElFuturo), Dayon Moiz (Comuna Altos de Lídice a Caracas, Veneçuela).
2. Espai assessor: Dissenyem un projecte educomunicatiu
Amb l’acompanyament d’expertxs assessorxs, s’elaborarà de manera participativa (grups de 4-5 participants) un projecte d’educomunicació en totes les seves etapes.
Aquestes trobades presencials permetran el treball en equip, la socialització amb companys/es del sector i la trobada col·lectiva de solucions pràctiques, viables i sostenibles a les múltiples realitats a les quals l’educomunicació pot ajudar.
Els i les assessorxs d’aquests projectes seran: Alfredo Cohen (elParlante), Carme Mayugo (Teleduca) i Carol Astudillo (QSL).
La formació va dirigida a tota classe de professionals que reconeguin que amb la comunicació, l’educació, l’art i/o la cultura es pot generar transformació social. A totes les persones que vulguin fer innovació social de manera sostenible, eficaç i eficient, mesurant resultats i escalant els processos. Especialment a:
> Professionals de l’educació formal: Directius i professors/es d’escoles, instituts, formació professional i/o universitats públiques o privades que vulguin incorporar la comunicació (especialment audiovisual) a les seves metodologies pedagògiques.
> Professionals de qualsevol àmbit social: Integració social, treball social, psicologia social, ciències polítiques, antropologia, sociologia, humanitats, etc., que vulguin posar l’èmfasi en l’educomunciació.
> Tècnics/ques i/o directius/ves d’ONG’S i entitats del Tercer Sector: Caritatives, participatives, de defensa de drets i/o prestadores de serveis que pretenguin fer servir de manera estratègica la comunicació.
> Professionals del sector públic: D’administracions locals, regionals, nacionals o internacionals de les àrees d’educació, comunicació, cultura, joventut, gènere, diversitat LGTBIQ+, persones grans, serveis socials, acció comunitària, que desitgin fer projectes més participatius.
> Professionals del sector artístic, cultural i comunicatiu: Periodistes, publicistes, gestorxs culturals, editorxs, bibliotecarixs, músics, cineastes, que vulguin incorporar processos educatius al seu treball.
Dates: Matrícula oberta fins el 10 d’octubre (50€)
El curs es desenvolupa del 15 d’octubre al 17 de desembre
> 4 dies presencials (Universitat Pompeu Fabra de Barcelona)
> 24h online (mitjançant la plataforma Zoom)
Organitza: elParlante
Dirigit a: Professorat, professionals del sector públic, membres d’ONG’S i entitats del Tercer Sector, emprenedorxs socials i professionals en art, cultura, comunicació i altres camps que busquin canvis positius mitjançant l’ús estratègic de l’educació i la comunicació
Participa: Alfredo Cohen (elParlante), Jair Vega (UN), Ángel Barbas (UNED), Joan Ferrés i Prats, Manuel Chaparro (UMA), Mònica Figueras (UPF), Andrea Lafaurie, Isabel Lema (RICCAP), Rafael Crespo (CEAi), Carme Mayugo (Teleduca), Carolina Astudillo (QSL), Leticia Pipman (Teleduca), Florencia Brizuela, María Ríos (En Palabras), Aïda Torrent (Camille Zonca), Patricia Rendón (Vokaribe Radio), Silvia Cepero (Càmeres i Acció), Alirio González (Escuela Audiovisual Infantil), Marta Junco (Teleduca), Verónica Boggio (Dinamo), Joel Álvarez, Alejandro Ángel (NarrarElFuturo), Dayon Moiz (Comuna Altos de Lídice) i Judith Muñoz/ Docents
Suport: Ajuntament de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra
Més informació: elparlante/educomunicacio