Formats de participació a escala local
PLATAFORMA DECIDIM BARCELONA
Plataforma de participació digital de l’Ajuntament de Barcelona per al mandat actual. Inicialment s’hi desenvolupa el procés de participació del Pla municipal 2016-2019 i properament s’hi podran trobar nous processos de participació ciutadana com ara els pressupostos participatius o consultes de ciutat.
El Pla municipal s’organitza entorn de cinc eixos: Bon viure (on s’inclouen temes com cultura o educació i coneixement), Economia plural, Transició ecològica, Bon govern i Justícia Global. El procés participatiu d’aquest Pla municipal té tres fases:
>> En la primera, el Govern municipal ha elaborat la proposta de document en què també s’han recollit propostes d’entitats i associacions, així com dels òrgans de participació. Les propostes d’aquesta primera fase es poden veure a la plataforma.
>> La segona fase, en la qual ens trobem ara, és el moment de màxima obertura i participació. Durant dos mesos i mig s’organitzen centenars de cites presencials on tothom pot participar, dir-hi la seva i debatre les propostes. En aquesta mateixa fase es pot participar a través de la web de la plataforma, on quedaran totes les propostes recollides i se’n podrà seguir el recorregut.
>> Un cop acabat el procés participatiu, el Govern municipal valora les propostes amb més suports i n’estudia la viabilitat per incorporar-les al document del Pla municipal. Finalment, es farà un retorn de les propostes. Paral·lelament a tot aquest procés, s’obre, també, una fase de diàleg amb els grups municipals per arribar a un document de consens que es pugui aprovar al ple municipal del juliol.
A més de consultar les propostes, trobades presencials, debats oberts i notícies entorn del Pla d’actuació municipal de Barcelona a la web es poden proposar noves propostes i debats o donar suport a les ja creades. A tall de resum, compartim algunes de les propostes relacionades amb art i cultura que hi hem trobat:
>> Més temps educatiu dins i fora de l’escola i en espais comunitaris
>> Innovació en educació, cultura i social
>> Promoure l’educació artística a les escoles de primària
>> Programes d’ensenyaments artístics
>> Promoure la musica i la dansa com a eix de cohesió social
>> Taula de cultura
>> Connectar la ciutadania amb les institucions culturals
———-
Dates: El procés de recollida de propostes finalitza el proper 9 d’abril.
Organitza: Ajuntament de Barcelona.
En el marc de: Pla municipal de Barcelona 2016-2019.
———-
Més informació:
decidim.barcelona
JORNADES ENFORTIR ELS BÉNS COMUNS DES DEL MUNICIPALISME
Unes jornades organitzades per Barcelona En Comú i la Fundación Rosa Luxemburg on participaran entitats, moviments socials i organitzacions polítiques per debatre sobre la gestió dels béns comuns.
Quines oportunitats suposa per a l’economia social la irrupció de candidatures ciutadanistes a nivell de planificació i gestió de polítiques de desenvolupament econòmic local? Com són les relacions de les candidatures municipalistes amb els moviments socials abans i després de les eleccions? Com garantir l’eficiència, transparència i participació ciutadana? Com superar les lògiques individualitzades en la coproducció de polítiques? Quin tipus d’oportunitats i limitacions representen els comuns urbans per al teixit social urbà? Aquestes són algunes preguntes que aquestes jornades ens convidem a respondre en comú a una trobada de debat i reflexió sobre la gestió dels béns comuns des de dins i fora de les institucions.
Les jornades s’articularan al voltant d’una taula inaugural amb representants de les diferents candidatures municipalistes i cinc tallers que posaran sobre la taula qüestions clau relatives a la gestió del béns comuns des de l’àmbit institucional i des de la gestió comunitària:
>> Recomunalització de serveis d’interès públic
>> El cooperativisme com a projecte socioeconòmic
>> L’habitatge primer
>> Coproducció i coexecució de polítiques públiques per part de la ciutadania: experiències, reptes i dificultats
>> Comuns urbans i espai públic
Als tallers hi participaran membres de l’Administració Pública, d’organitzacions polítiques i de col·lectius i entitats que treballen al voltant de la gestió dels béns comuns.
———-
Dates: 15 i 16 d’abril de 2016.
Campus UB Raval. Facultat de Geografia i Història. Montalegre, 6. Barcelona.
Organitza: Barcelona En Comú i la Fundación Rosa Luxemburg (Quito, Ecuador).
Participa: Aigua és Vida, Fundación de los Comunes, Forum dei Movimenti Sociali per l´Acqua, Fundazioa Iratzar, Col·lectiu Ronda, Labcoop, Xarxa d’Economia Solidària (XES), Mietshäuser Syndikat, Candidatura Unitaria de Trabajadores, La Hidra Cooperativa o Can Batlló, així com activistes i investigadors.
———
Més informació:
barcelonaencomu.cat/jornades-enfortir-els-bens-comuns-des-del-municipalisme
JORNADES QUIN BARRI VOLEM
Quin barri volem? De les resistències a la construcció col·lectiva són unes jornades organitzades per l’Assemblea de Barri de Sants amb un doble: visibilitzar les lluites que estan duent a terme al barri els diferents col·lectius en temàtiques concretes per tal que transcendeixin els propis col·lectius per passar a ser comunes i analitzar quines necessitats de lluita hi ha i en quins àmbits s’han de centrar els esforços.
Les jornades estan pensades com un espai de trobada i debat, obertes a plantejar i replantejar tot el que es cregui oportú. Es buscarà compartir experiències amb altres barris.
Entre les activitats programades destaquem la taula rodona “Construint noves maneres d’educar” amb projectes d’educació alternativa, els actes “Lluitem per l’habitatge” o “Com afecta el turisme a Sants?”, el debat “Lluitem contra la precarietat. Que és un sindicat de barri” i les trobades sobre el paper del jovent en la creació de barri o l’horta alliberada com espai d’autogestió.
———-
Dates: Del 8 al 30 d’abril de 2016.
Totes les activitats seran a la Plaça Màlaga/Josep Pons (Bonet i Muxí).
Organitza: comissió permanent de l’Assemblea del Barri de Sants (ABS) amb la col·laboració d’altres espais, col·lectius i projectes.
———-
Més informació:
abs.sants.org
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, accions i esdeveniments difosos.