30 setembre, 2022
Notícia

Gobierno de la Sostenibilidad | Jornada

Trobada organitzada per Concomitentes (Fundació Carasso) i la Càtedra UNESCO d'Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible (UNED) a Madrid per explorar el marge d'acció de les comunitats en el maneig o reclamació d'allò ecològic.

Aquestes jornades, coorganizades per Concomitentes i la Càtedra UNESCO d’Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible de la UNED, es perfilen com un espai des d’on reflexionar sobre la forma amb la qual es prenen les decisions, i es generen drets i deures a l’hora d’abordar el futur del nostre planeta. Un lloc de trobada entre l’art i la ciència amb el qual seguir pensant els efectes i les maneres amb les quals podem afrontar l‘emergència climàtica, que compta amb la col·laboració de la Fundació Daniel i Nina Carasso, mecenes fundador de Concomitentes.

 

A través d’aquesta proposta es vol generar un diàleg entre agents relacionats amb l’art alhora que es teixeixen complicitats amb persones expertes en la defensa del medi ambient, el pensament ecocrític o els moviments socials. Els diàlegs proposats giraran entorn de preguntes com: Quina és la capacitat de les comunitats de governar allò sostenible? Quant d’agència comporta la reclamació per a sostenir el món? Quin paper té l’art contemporani en tot això? O si, a més de la pròpia reclamació i l’assumpció de renúncies, hi ha marge per a la presa de decisions col·lectives i el trasllat a les polítiques públiques.

 

El panell de participants del programa, que obriran Fran Quiroga (Coordinador de  Concomitentes) i Maria José Bautista-Cerro (Professora a la Universidad Nacional de Educación a Distancia-UNED), inclou també a María Novo (Responsable de la Càtedra UNESCO d’Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible de la UNED) i als i les protagonistes dels següents diàlegs:

 

> Conversa: ‘La naturaleza como ente queer’

Modera Isabelle Le Gallo (Directora de la Fundación Daniel y Nina Carasso a Espanya). Amb Brigitte Baptiste (Biòloga i rectora de la Universidad EAN de Bogotà, Colòmbia)

> Conversa: ‘La capacidad de producir gobernanza’

Modera Sören Meschede (Mediador de Concomitentes al projecte Aguas vivas). Amb l’artista Susana Cámara i Christian Alonso (Director del Centre d’Art La Panera de Lleida)

> Conversa: ‘Las comunidades y la redistribución’

Modera Javier Fernández (Cooperativista d’Altekio). Amb les investigadores i activistes Yayo Herrero i Emilio Santiago

 

Així mateix, les persones interessades tindran l’opció de participar en un taller sobre la biodiversitat genètica de les llavors impartit per l’equip d’educació del Real Jardín Botánico de Madrid, on se celebren les jornades.

 

Concomitentes es defineix com un laboratori experimental i una productora artística de presa de decisions entre grups ciutadans i unx artista, que participen en la co-creació d’una obra que respon a una problemàtica social i/o ambiental localitzada. Des de la seva pròpia pràctica –amb 6 concomitàncies a Madrid, Barcelona, Tenerife, Betanzos (Galícia), La Sobarriba (Lleó, Castella i Lleó) i Llanos (Cantàbria)– proposen nous models de governança que incideixen en un aprofundiment de la democràcia, sent les pròpies comunitats les que es doten d’autonomia per portar endavant els seus processos.

 

 

Concomitentes

 

Plataforma creada el 2018 pel desenvolupament d’un programa i una metodologia on la societat civil busca resposta a les seves necessitats a través de la producció artística contemporània. És el resultat d’un procés de treball entre la Fundació Daniel i Nina Carasso (dins del seu àmbit d’actuació vinculat a l’art ciutadà) amb un grup de mediadorxs juntament amb els i les quals es desenvolupen les diverses concomitàncies endegades a Madrid, Barcelona, Canàries, Galícia, Castella Lleó i Cantàbria.

 

 

Dates: 14 d’octubre. 16.00-20.00h
Real Jardín Botánico. Plaza de Murillo, 2. 28014 Madrid
Organitza: Concomitentes (Fundación Carasso) i Càtedra UNESCO d’Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible (UNED)
Participa: Fran Quiroga i Sören Meschede (Concomitentes), Maria José Bautista-Cerro (UNED), María Novo (Càtedra UNESCO d’Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible-UNED), Brigitte Baptiste (Universidad EAN), Isabelle Le Gallo (Fundación Carasso España), Susana Cámara, Christian Alonso (La Panera), Javier Fernández (Altekio), Yayo Herrero i Emilio Santiago
Més informació: concomitentes/jornadas-gobierno-sostenibilidad

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre projectes de sostenibilitat en clau participativa


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.