29 juny, 2021
Notícia

Hacia una ciudadanía agropolitana

Projecte de Virginia López (PACA), dins de la línia "Reset Rural" de LABoral Centro de Arte, que barreja pedagogia, pràctica artística i sabers rurals amb maneres de fer des de la creació contemporània per tal d'estrènyer els vincles entre les zones rurals i urbanes del concejo de Gijón.

El títol del projecte s’inspira en una publicació de Jaime Izquierdo, La aldea cosmopolita y la ciudad agropolitana, on es reflexiona sobre les possibles vies d’evolució i contacte entre el camp (allò rural) i la ciutat (allò urbà), dos espais que s’acostumen a contraposar però que formen part d’un mateix teixit que necessita ser “re-teixit”. A partir d’aquesta idea, l’artista Virginia López impulsa Hacia una ciudadanía agropolitana als pobles de Trubia i Veranes (Gijón), compartint zona rural amb el seu altre projecte PACA_Proyectos Artísticos Casa Antonino (espai de creació contemporània endegat el 2014) i com a continuació d’Habitantes Paisajistas 2019: Tierra adentro, hacia el cielo, una col·laboració de PACA amb el Museu Villa Romana de Veranes per explorar i re-semantitzar hórreos i paneres a l’entorn de Cenero.

 

El projecte s’articula amb una sèrie de propostes participatives i creatives que volen posar en valor experiències i coneixements de la tradició rural, re-articulats per generar noves dinàmiques, imaginaris i narratives integradores entre el passat i el present, i entre diferents generacions i contextos socials i culturals.

 

El programa d’activitats es porta a terme durant el 2021, prenent la panera i el hórreo com a elements principals, físics i simbòlics del projecte. A Astúries s’anomenen així els graners elevats sobre el terreny que servien per emmagatzemar la collita, tot i que també s’usaven com a zona de descans i espai de socialització. A més de representar la crisi d’allò agro, aquests elements són una metàfora d’adaptació, resiliència, vitalitat, reactivació, d’espai comú, de veïnatge i de valors com la reciprocitat o la responsabilitat compartida.

 

Travessades per aquests elements es programen les accions artístiques, paisatgístiques i experiencials mitjançant les quals es relacionen persones coneixedores de valors i sabers de les cultures camperoles amb habitants de zones urbanes, posant en valor el potencial transformador dels sabers rurals tradicionals per a un model de ciutat més participatiu, eco-responsable i inclusiu.

 

Actualment, PACA forma part de Reset Rural, una línia de treball de LABoral Centro de Arte que vol contribuir a la creació col·lectiva de noves dinàmiques col·laboratives entre cultiu i cultura, camp i ciutat, en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030. Els processos i resultats del projecte Hacia una ciudadanía agropolitana formaran part d’una exposició final al Centre d’Art a partir d’octubre de 2021.

 


 

Dates: De març a agost de 2021
Organitza: PACA_Proyectos Artísticos Casa Antonino
A càrrec de: Virginia López/Artista impulsora del projecte
Participa: Fernando Oyágüez, Daniel Franco, Grigri Projects, Muséu del Pueblu d’Asturies, AAVV de Cenero “Los 16”, Cristina Cantero, Lorena Lozano (Econodos), Galiana, Juan Barbé (Papyriphera) i Massimo Baldini (Tintúra)
Suport: Fundació La Caixa (Art for Change 2020) i Gijón Impulsa (Ajuntament de Gijón)
En el marc de: Reset Rural (LABoral Centro de Arte)
Més informació:
pacaproyectosartisticos.com/agropolitana-2021

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més continguts relacionats amb la cultura comunitària


 

 

 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.