8 octubre, 2021
Notícia

Herri-Jasotzaileak / Levanta-Pueblos

Projecte d'UNESCO Etxea i Guerrilla Food Sound System per crear un arxiu del patrimoni cultural rural basc explicat per les seves pròpies comunitats.

“Herri-Jasotzaileak” és una iniciativa de UNESCO Etxea (Centre UNESCO del País Basc que treballa en l’àmbit basc pel Desenvolupament Humà Sostenible, els Drets Humans i la Cultura de Pau) i Guerrilla Food Sound System (Plataforma de producció artística i difusió cultural per a la promoció de les pràctiques artístiques com a eines d’acció social a través de dinàmiques creatives i participatives a l’espai públic).

 

Aquesta proposta metodològica de mediació està enfocada a la promoció del teixit cultural local dels entorns rurals, a la potenciació de les pràctiques artístiques com a eines de transformació social, i a la participació de les comunitats rurals en la construcció social del seu entorn a través de l’art i la identificació del seu patrimoni.

 

Es defineix com un procés de mediació per generar un arxiu del patrimoni cultural rural escrit pels seus i les seves propixs protagonistes. Aquest procés es desenvolupa a partir d’una itinerància pel País Basc a bord d’un camió convertit en recol·lector i difusor de savieses ancestrals molt contemporànies. Durant una setmana, aquest camió convertit en un sistema mòbil de creació s’instal·larà al poble i un equip d’artistes trucaran a les portes dels seus i les seves habitants per conèixer de primera mà els elements que componen l’essència del lloc i de la comunitat.

 

El projecte es planteja com una experiència de convivència i aprenentatge mutu on les persones del poble imaginaran altres maneres d’explicar el seu patrimoni a partir dels petits detalls que elles coneixen millor que ningú.

 

Els i les artistes recolliran aquesta informació, la processaran amb ajuda del poble i juntxs donaran forma a una sèrie de creacions que faran arribar a UNESCO Etxea perquè les registri i puguin construir aquest arxiu dels “altres patrimonis culturals”.

 

Properament, la VII Trobada Cultura y Ciudadanía (Ministerio de Cultura) ofereix l’oportunitat de conèixer de prop aquesta iniciativa, seleccionada per a la seva presentació a l’espai d’exposició de projectes i networking de la Trobada, que es celebra a Tabakalera (Donostia) del 13 al 14 d’octubre.

 


 

Dates: 13 d’octubre, a les 12,25h
Presentació de “Herri-Jasotzaileak” a la VII Trobada Cultura y Ciudadanía, que es celebra a Tabakalera (Donostia) del 13 al 14 d’octubre
Organitza: UNESCO EtxeaGuerrilla Food Sound System/Impulsors del projecte
Suport: Agencia Vasca de Cooperación para el Desarrollo i Gobierno Vasco
Més informació i dossier del projecte: unescoetxea/presentacion-de-herri-jasotzaileak

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb iniciatives al context rural


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.