22 juliol, 2021
Notícia

Històries d’un viatge

Publicació de Memòria Viva (Programa Cultura Viva, ICUB), projecte impulsat per LaFundició, en col·laboració amb l’Escola Diputació de Barcelona per entrellaçar infància, migració i memòries a partir de testimonis de migrants.

Històries d’un viatge és una publicació del projecte Memòria Viva. Xarxa de Comunitats de Memòria, realitzada amb l’alumnat de 4t de l’ESO de l’Escola Diputació de Barcelona i amb la participació de persones que han vingut a viure a la ciutat i altres que n’han marxat per anar a viure a un altre lloc.

 

L’objectiu principal de Memòria Viva, que impulsa des de 2018 la cooperativa LaFundició dins del Programa Cultura Viva (Institut de Cultura-ICUB, Ajuntament de Barcelona), és donar suport i col·laborar amb persones i col·lectius que volen recuperar la seva memòria a través de pràctiques creatives i culturals col·lectives. En aquesta tasca, es considera molt important incloure les escoles com agents del teixit social fonamentals en la producció de discursos i de relats sobre el present però, també, sobre el passat: com els infants es relacionen amb les històries que els hi expliquen sobre el passat i, a més, com recorden el seu passat, la seva experiència de vida a la ciutat que no per breu és menys valuosa. Incloure les escoles com a llocs de producció de coneixement, on també es produeix història, una història significativa per a la comunitat educativa i situada en un lloc concret, en aquest cas, el barri de l’Eixample de Barcelona on s’ubica l’escola.

 

Fet en gran part durant el confinament, el llibre està format per molts fragments d’històries, moltes veus diferents en forma de textos i d’imatges sobre el relat d’un viatge que no és només físic, sinó també afectiu, cultural, social… Un llibre on, enfront del discurs únic producte del rebuig a la diferència, s’abraça i celebra la diferència, explicant-la en la seva diversitat, per incloure els infants en la construcció dels múltiples relats sobre Barcelona i reconèixer la diversitat de les memòries de la ciutat.

 

Col·laboren en la seva elaboració el professorat i més de 40 alumnes d’aquesta escola, que comença a treballar per projectes el curs 2019-2020 per tal que l’alumnat participi en la decisió del què vol aprendre i com, com volen que sigui el barri on viuen i com poden participar en la seva construcció. Llavors s’inicia el projecte de migracions amb 4t de l’ESO, perquè el seu barri és divers i configurat per moltes subjectivitats, però tot s’atura amb el confinament. És en aquest moment quan LaFundició els proposa acabar el projecte demanant a 50 persones, que visquin a Barcelona i hagin fet un trajecte migratori, que els hi ho expliquin a través d’àudios.

 

L’audició dels àudios revela que el seu contingut és molt bon material per treballar a l’aula conceptes com la migració o valors com l’empatia i es decideix transcriure’ls. Però de fer un dossier senzill per treballar a classe aviat es passa a la idea de convertir cada relat, pensat per ser escoltat, en una història per ser llegida, destacant una idea clau de cada una i traduint-les totes al castellà perquè arribin al màxim de gent possible.

 

Els i les alumnes fan dibuixos (els què il·lustren el llibre), poesies, cançons, que expressen el què han sentit escoltant les històries dels àudios. Alguns d’aquests testimonis i membres de organitzacions com Open Arms els visiten a l’aula. També s’elaboren cartografies: un grup en fa dels llocs d’acollida, recollint-hi les necessitats bàsiques d’aquestes persones, mentre que un altre grup fa cartografies a partir de les històries dels processos migratoris de les seves pròpies famílies. Tot això, s’explica a Històries d’un viatge: visibilització dels treballs a l’aula, el treball per projectes (entrada sobre la presentació del llibre publicada a la web de l’Escola Diputació), amb l’unic objectiu de mostrar un treball d’aula enriquit per la col·laboració de moltes persones que creuen en aquests processos de vida als barris i ciutats, on es parla de diferència, diversitat, inclusió, empatia i construcció.

 


 

Data de publicació: 2021

 

> El llibre es presenta el 17 de juliol al Centre Cívic Casa Golferichs de Barcelona

> Vídeo de la presentació

 

Publica: Memòria Viva (Cultura Viva, ICUB-Ajuntament de Barcelona)

A càrrec de: LaFundició/Impulsors del projecte Memòria Viva

Participa: Llibre fet en col·laboració amb professorat i alumnat de l’Escola Diputació (Barcelona) i la participació dels 50 testimonis que expliquen els seus trajectes migratoris

Més informació: barcelona.cat/culturaviva/presentacio-dhistories-dun-viatge

 

 

 

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.